Visma hyr 3.800 kvm av Afa Fastigheter vid centralen

Afa Fastigheter lockar Visma till Klarabergshuset invid Stockholms Centralstation. Hyreskontraktet är över hela tio år och summerar 3.811 kvm. Samtidigt får Afa Fastigheter en stor vakans om 10.500 kvm i en modern fastighet på västra Kungsholmen när Visma flyttar därifrån för att minska sin lokalförhyrning.

Fastighetsvärlden kan berätta att Visma i Klarabergshuset kommer att hyra tre våningsplan. Ett fullstort om 2.200 kvm och delar av två andra våningsplan. Visma tar över några av de lokaler som Vetenskapsrådet tidigare hyrt.

– Vi har hittat en bra lösning. Det känns väldigt bra att vi fortsätter vår relation med Visma och vi är stolta över att de väljer att fortsätta att vara våra kunder. Visma har varit vår hyresgäst sedan 2011 då vi förvärvade fastigheten Gångaren 16 med adress Lindhagensgatan 94, säger Per Orrestig, chef Förvaltning på Afa Fastigheter om bolagets fastighet på Kungsholmen.

Fastighetsvärlden har tidigare berättat att Visma startat en process för att hyra ut delar av sin förhyrning på västra Kungsholmen i andra hand, men även att man var redo att flytta. FV kan konstatera att Afa Fastigheter troligen haft ett bra förhandlingsläge eftersom Visma haft några år kvar på hyreskontraktet på Kungsholmen.

Visma tillträder lokalerna i Klarabergshuset i city den 1 september och nu pågår en anpassning av lokalerna till Vismas behov. Maria Börjesson, VD Visma Software AB, beskriver Vismas syfte med de nya lokalerna:

– Vår ambition är att skapa en attraktiv tech-hub i Stockholms innerstad som ger de bästa förutsättningarna för befintliga och framtida medarbetare och kunder. Därför är vi glada över att vi tillsammans med Afa Fastigheter har kunnat hitta ett kontor i absolut bästa läge i Stockholm.

I anpassningen av lokalerna tas stor hänsyn till hållbarhet – i synnerhet återbruk.

– Vi återbrukar så mycket vi kan i samtliga ombyggnationer. I detta projekt kommer vi bland annat att återbruka glaspartier, innerdörrar, dörrportaler, undertaksplattor och gipsskivor och befintlig belysning ersätts med LED-belysning, fortsätter Per Orrestig.

När Visma lämnar Lindhagensgatan 94 får Afa Fastigheter där en vakans om 10.500 kvm, varav 10.000 kvm kontorslokaler.

– I samband med att Visma lämnar lokalerna på Lindhagensgatan kommer vi att kunna erbjuda marknaden en mycket spännande produkt: En unik möjlighet för ett företag eller organisation att profilera sig i ett eget hus, säger Erika Wallner, uthyrningsansvarig på Afa Fastigheter.

Afa Fastigheter är en mycket stor fastighetsägare på västra Kungsholmen. Bolaget äger ytterligare fyra fastigheter där. Stor hyresgäst i närområdet är Region Stockholm som hyrt totalt 34.000 kvm lokaler, dels två hela fastigheter, dels delar i två andra.

Fastigheten Gångaren 16. Visma flyttar ut. Foto: Afa Fastigheter

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Värdet på Turning Torso ner

Läs om värdeutvecklingen för Sveriges näst högsta byggnad.

Balders plan på 230.000 kvm

Vill skapa framtidens logistiklösningar.

Uppgift: Här öppnar Apple nummer fyra i Sverige

Efter fiaskot vid Kungsträdgården kan det bli en andra butik i 08-området.

CBRE IM utvecklar logistik om 46.000 kvm

Förvärvar mark utanför Helsingborg och bygger logistik på spekulation.

Coor hyr 4.500 kvm av Fabege vid Haga Norra

Fabeges projekt uthyrt till två tredjedelar.

Kontor i ett klot

CA Fastigheter projekterar för hotell och kontor i två gamla gasklockor.

Perfekt storm stoppar bostadsbyggen

Tvärnit på alla sätt. Men det finns sätt att få igång bostadsmarknaden. En expert på Tango ser fler möjlig­heter, men ...

Älvstrandens vd sparkad

Får gå efter extrainkallat styrelsemöte där kritisk rapport var underlag.

Slår till med köp på hela 5 mdr

Oväntad säljare till eftertraktade fastigheter.

Nystart för Obos landmärke – fyra team tävlar

Läs om de nya planerna för höghuset och vilka som fått i uppdrag att rita. Flera världsberömda arkitektfirmor anlitade.

Catella förvärvar majoritet i franska Aquila

Med förvärvet utökar bolaget sin verksamhet inom asset management och fondförvaltning.

Topplista

Största affärerna 2023

De största transaktionerna på fastighetsmarknaden rangordnas.

Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Stockholms stads och Pophouse nya kulturmötesplats har döpts.

Tillbaka till förstasidan