Besqab köper byggrätter för 580 miljoner

Besqab utökar byggrättsportföljen med 280 bostäder i Huvudsta. Köpeskillingen för byggrätterna är 580 miljoner kronor. Därmed utökar Besqab sin projektportfölj i Solna.

Kommunstyrelsen i Solna stad har beslut om en principöverenskommelse med Besqab avseende förvärv av byggrätter för bostäder i Huvudsta.

Detaljplaneförslaget möjliggör utveckling av cirka 250 bostadsrättslägenheter och cirka 30 stadsradhus i ett attraktivt läge i anslutning till Huvudsta Gård och Huvudsta strand.

Utvecklingen av området avser nya flerbostadshus i hörnet Armégatan och Huvudstagatan med omkring 250 bostadsrättslägenheter med centrumverksamhet i lokaler i bottenvåningarna. Mitt emot, längs Krysshammarvägen, planeras för cirka 30 attraktiva stadsradhus. Detaljplaneförslaget för kvarteret inrymmer också en ny skola för årskurs F-9 som Solna stad kommer att uppföra, och som ersätter den skola som idag ligger på fastigheten. Samtidigt omvandlas Armégatan till en lummig stadsgata i enlighet med den nya detaljplanen.

– Det här är ett mycket centralt läge i Huvudsta där vi ser fram emot att tillsammans med Solna Stad utveckla en attraktiv miljö med höga boendekvalitéer. De nya bostäderna tillsammans den nya skolan kommer bidra till att ytterligare stärka närmiljön och de fina värden som finns här med närhet till vatten, grönområden och goda kommunikationer med exempelvis två tunnelbanestationer, säger Besqabs vd, Carola Lavén.

Köpe- och exploateringsavtal beräknas tecknas med Solna stad under hösten 2021. Köpeskillingen uppgår till cirka 580 Mkr och kommer att erläggas etappvis. Förslaget till detaljplan är ute på samråd under våren 2021 med ett planerat antagande vid årsskiftet 2021/2022.

Marken för radhusbebyggelsen bedöms kunna tillträdas under 2023 och marken för flerbostadshusen tillträds efter det att den nya skolan färdigställts, preliminärt 2025.

Produktionsstart beräknas till 2023 avseende stadsradhusen och 2026 avseende gäller flerbostadshusen.

Besqab har tidigare i Solna utvecklat projektet Charlottenburgsparken med 129 bostäder, på norra sidan av Solna centrum och bredvid Telenors kontorshus. Framöver laddar Besqab för att utveckla 380 bostäder på det som i dag är Solna centrums parkering. Bolaget har för 650 miljoner kronor köpt byggrätter från Unibail-Rodamco-Westfield. Läs mer och se bilder här.

Fler Nyheter från förstasidan

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Hon tar över efter Urban Edenström

Urban Edenström blir arbetande styrelseordförande.

Hyr ut 3.300 kvm till F-kassan

”Norra Sveriges mest flödesrika knutpunkt ”.

Bildextra: Så blev 11.000 kvm – i trä

Träd planterades när Sveriges största kontor i sitt slag invigdes.

Vann kamp om ny tingsrätt

Nästan 7.000 kvm lokaler. Läs även vem som tappar en stor hyresgäst – igen.

Blixtaffär: Nytt HK säljs för 2,4 mdr – oväntad köpare

Var tänkt för att bli byggbolagets nya huvudkontor. Utvecklingen i omvärlden påverkat. Fastigheten ligger vid tullgränsen i Stockholm.

Plan för ny centralstation presenterad

Stor stationsbyggnad med kontor ingår i planen.

Nytt avtal med mediajätten – hela 16.000 kvm

FV avslöjar. Signerat ett nytt och stort hyresavtal.

Förvaltaren byter namn – tillsammans med ägaren

”Behåller allt som är bra”.

Vissa priser gått upp 30 procent

Skenande byggmaterialpriser hotar nya bostäder. Vill undanta allmännyttan från LOU.

Duo redo för snabb miljardförsäljning

Ytterligare en stor transaktion att vänta på Kungsholmen.

Selin i miljard-jv i norr

Läs om planerna.

Grönt ljus för Pembrokes stora cityprojekt

36.000 kvm ska utvecklas bakom NK. ”Vi är jätteglada och exalterade”. Se flera bilder på förändringen.

Hyr snabbt ut 7.000 kvm

Akademiska Hus avyttrade nyligen fastigheten.

Tillbaka till förstasidan