Ännu en nyemission – Nivika fyller på

Nivika villl stärka sin balansräkning för att kunna lösa delar av de obligationslån som företaget har. Emissionen görs till premie mot senaste kursen men stor rabatt mot senast redovisade substans.

Annons

Nivikas kursutveckling har varit brant nedåt efter att man noterades i slutet av 2021. Första veckan noterades man 10 kronor över teckningskursen om 85,50 kronor per aktie, men sedan har det ofta varit nedåtriktade rörelse för kursen.

Efter börsens stängning på måndagskvällen berättade man att man ämnade försöka göra en riktad nyemission för att få in 750 mkr. Bolagets största aktieägare Santhe Dahl, vd Niclas Bergman, Benny Holmgren och Håkan Eriksson, som tillsammans innehar 47,1% av aktiekapitalet och 78,8% av rösterna, fanns med bland de som signalerade att de skulle deltaga och när bolaget senare under kvällen meddelade att man hade klart med hela beloppet så stod den gruppen för 327 mkr av emissionen. De deltog därmed med nästan sin proportionella andel av emissionen sett till sitt nuvarande innehav.

Men det fanns en annan ägare, Weland som tecknade nyemitterade aktier för hela 300 mkr. Bland övriga som deltog i emissionen fanns Swedbank Robur och Öhman Fonder,

Med bakgrund av Welands kapitalåtagande i emissionen har vissa av huvudägarna i Nivika åtagit sig att byta delar av Welands B-aktier mot existerande A-aktier, vilket efter det planerade bytet kommer innebära att Weland kommer äga 11,6% av kapitalet och 11,4% av rösterna.

Emissionskursen och det slutliga antalet aktier bestämdes genom ett accelererat bookbuilding-förfarande. Kursen sattes till 38 kronor, vilket innebar en premie om 5,7 procent jämfört med stängningskursen. Jämfört med det senaste långsiktiga substansvärde som bolaget senast redovisat, per sista november 2022, är det dock en kraftig rabatt. De långsiktiga substansen uppgavs då vara 84 kronor per aktie, emissionskursen är således 55 procent lägre.

Den riktade nyemission omfattar nu 19.736.842 aktier och det medför en utspädningseffekt för existerande aktieägare om cirka 25,3% av kapitalet baserat på det totala antalet aktier i Nivika efter emissionen.

Bolagets obligationslån uppgår idag till totalt 1.250 mkr med första förfall i september 2023. Nivika avser att använda nettoemissionslikviden till att lösa obligationslånen upp till motsvarande belopp. Dessutom skriver man i sitt pressmeddelande att man avser att inleda en dialog med obligationsinnehavarna om villkorsändringar. Det här räknar man med kommer att innebära väsentligt lägre finansiella kostnader, en större finansiell flexibilitet samt en stärkt långsiktig finansiell ställning för Nivika.

ABG Sundal Collier, Arctic Securities, Danske Bank och SEB var Joint Bookrunners i samband med emissionen. Born Advokater är legal rådgivare till Nivika i samband med emissionen. Baker McKenzie är legal rådgivare till Joint Bookrunners.

Fler Nyheter från förstasidan

Patriam Vinkelhuset

Byggstartar lyxlägenheter på Lilla Essingen

FV-intervju med vd om att våga börja byggstarta. ”För oss är framdrift viktigt.”

Han blir ny vd för Nivika

Lämnade vd-rollen på annat börsnoterat bolag den 31 januari 2024.

Känd Stureplanskrog i konkurs

Nya delägare och stjärnkockar räckte inte. SEB Trygg Liv tappar stor hyresgäst.

Hotell vid Stureplan växer – tar över två grannlokaler

Stockholms äldsta hotell utökar bar och matsal.

Bildextra: Så blir Jernhusens nya ”återbruks-HK”

Det händer mer än någonsin inom bolaget. Nu flyttar man även sitt huvudkontor – och gör en storsatsning på hållbarhet. FV har besökt de nya lokalerna.

Konkursat bolag återuppstår

”Vi är oerhört entusiastiska över möjligheterna som detta medför”.

Metropole, The Node, Ellipsen, Sergel

Avicii-kapital in i satsning på coworking

Berättar för FV om satsningen och att bolaget i gengäld ska sätta fart på kultursatsning i hjärtat av Stockholm.

Fick sparken som vd – går till skandalomsusat bolag

Flera höga tjänstemän har lämnat bolaget på kort tid.

Inleder ny stor satsning – värvar två från konkurrent

Stort konsultbolag gör inbrytning inom nytt segment. FV berättar om framtidsplanerna.

LKF Lund 1000 bostäder

Vill bygga 1.000 bostäder i Lund

Stort stadsutvecklingsprojekt i norra Lund. Samarbete med flera aktörer.

Norra Sundskajen, Malmö

Bilder: Så kan Ön byggas ut med 250 bostäder

Riksbyggen vill tillsammans med Sundprojekt bygga 250 bostäder i elva nya bostadshus  på Ön.

Stänger hos Hufvudstaden bredvid NK

Två stora butikslokaler snart tomställda mitt i Stockholm.

Tillbaka till förstasidan