Ännu en nyemission – Nivika fyller på

Nivika villl stärka sin balansräkning för att kunna lösa delar av de obligationslån som företaget har. Emissionen görs till premie mot senaste kursen men stor rabatt mot senast redovisade substans.

Nivikas kursutveckling har varit brant nedåt efter att man noterades i slutet av 2021. Första veckan noterades man 10 kronor över teckningskursen om 85,50 kronor per aktie, men sedan har det ofta varit nedåtriktade rörelse för kursen.

Efter börsens stängning på måndagskvällen berättade man att man ämnade försöka göra en riktad nyemission för att få in 750 mkr. Bolagets största aktieägare Santhe Dahl, vd Niclas Bergman, Benny Holmgren och Håkan Eriksson, som tillsammans innehar 47,1% av aktiekapitalet och 78,8% av rösterna, fanns med bland de som signalerade att de skulle deltaga och när bolaget senare under kvällen meddelade att man hade klart med hela beloppet så stod den gruppen för 327 mkr av emissionen. De deltog därmed med nästan sin proportionella andel av emissionen sett till sitt nuvarande innehav.

Men det fanns en annan ägare, Weland som tecknade nyemitterade aktier för hela 300 mkr. Bland övriga som deltog i emissionen fanns Swedbank Robur och Öhman Fonder,

Med bakgrund av Welands kapitalåtagande i emissionen har vissa av huvudägarna i Nivika åtagit sig att byta delar av Welands B-aktier mot existerande A-aktier, vilket efter det planerade bytet kommer innebära att Weland kommer äga 11,6% av kapitalet och 11,4% av rösterna.

Emissionskursen och det slutliga antalet aktier bestämdes genom ett accelererat bookbuilding-förfarande. Kursen sattes till 38 kronor, vilket innebar en premie om 5,7 procent jämfört med stängningskursen. Jämfört med det senaste långsiktiga substansvärde som bolaget senast redovisat, per sista november 2022, är det dock en kraftig rabatt. De långsiktiga substansen uppgavs då vara 84 kronor per aktie, emissionskursen är således 55 procent lägre.

Den riktade nyemission omfattar nu 19.736.842 aktier och det medför en utspädningseffekt för existerande aktieägare om cirka 25,3% av kapitalet baserat på det totala antalet aktier i Nivika efter emissionen.

Bolagets obligationslån uppgår idag till totalt 1.250 mkr med första förfall i september 2023. Nivika avser att använda nettoemissionslikviden till att lösa obligationslånen upp till motsvarande belopp. Dessutom skriver man i sitt pressmeddelande att man avser att inleda en dialog med obligationsinnehavarna om villkorsändringar. Det här räknar man med kommer att innebära väsentligt lägre finansiella kostnader, en större finansiell flexibilitet samt en stärkt långsiktig finansiell ställning för Nivika.

ABG Sundal Collier, Arctic Securities, Danske Bank och SEB var Joint Bookrunners i samband med emissionen. Born Advokater är legal rådgivare till Nivika i samband med emissionen. Baker McKenzie är legal rådgivare till Joint Bookrunners.

Fler Nyheter från förstasidan

Balders plan på 230.000 kvm ny logistik i Mölnlycke

Vill skapa framtidens logistiklösningar.

Uppgift: Här öppnar Apple nummer fyra i Sverige

Efter fiaskot vid Kungsträdgården kan det bli en andra butik i 08-området.

CBRE IM utvecklar logistik om 46.000 kvm

Förvärvar mark utanför Helsingborg och bygger logistik på spekulation.

Coor hyr 4.500 kvm av Fabege vid Haga Norra

Fabeges projekt uthyrt till två tredjedelar.

Kontor i ett klot

CA Fastigheter projekterar för hotell och kontor i två gamla gasklockor.

Perfekt storm stoppar bostadsbyggen

Tvärnit på alla sätt. Men det finns sätt att få igång bostadsmarknaden. En expert på Tango ser fler möjlig­heter, men ...

Älvstrandens vd sparkad

Får gå efter extrainkallat styrelsemöte där kritisk rapport var underlag.

Slår till med köp på hela 5 mdr

Oväntad säljare till eftertraktade fastigheter.

Nystart för Obos landmärke – fyra team tävlar

Läs om de nya planerna för höghuset och vilka som fått i uppdrag att rita. Flera världsberömda arkitektfirmor anlitade.

Catella förvärvar majoritet i franska Aquila

Med förvärvet utökar bolaget sin verksamhet inom asset management och fondförvaltning.

Topplista

Största affärerna 2023

De största transaktionerna på fastighetsmarknaden rangordnas.

Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Stockholms stads och Pophouse nya kulturmötesplats har döpts.

Så blir utsiktsvåningen – ”Blir en kassako”

Ola Sernekes kalkyl för 100 miljoner kronor per år.  230 meter upp. Nya innovationen. Jämför med Burj Khalifa.

Tillbaka till förstasidan