FV-Expert: Kontorsmarknaden

Var går smärtgränsen för kontorshyror i Stockholm?

I samarbete med Colliers International

Stockholms kontorshyresmarknad är minst sagt ansträngd vilket gjort att vi nu har kvadratmeterpriser man bara kunde drömma om för några fåtal år sedan. På drygt 3 år har hyrorna stigit markant, en onormal utveckling som inte kan fortgå för alltid.

Hyrorna på Stockholms kontorsmarknad har gått åt ett och samma håll de senaste åren.  Inte så konstigt då vakansgraden i Stockholms mest attraktiva kontorsdistrikt listas på ca 2%. Exakt hur man tar fram den siffran låter jag vara osagt men för oss som jobbar med kontorsmarknaden dagligen i Stockholm är det förvånade att vakanserna ens når upp i 2%, inte minst om man räknar bort alla kontorshotell som de facto knappast kan klassas som vakanser. Bara det faktum att utbudet nästan är lika med noll är inte gynnsamt för kontorshyresgästerna. Fastighetsägaren riskerar alltså nästan ingenting om man ställs inför situationen att en hyresgäst flyttar. Inte så länge det finns ett underliggande behov som drivs på av en stark ekonomi och ett utbud som gör valmöjligheten obefintlig. Men det finns givetvis en gräns där kostnaden för kontorshyra per anställd seriöst börjar påverka företagens lönsamhet. Det, tillsammans med ett ökat utbud, gör att det inte är alldeles självklart att vilja sitta kvar i befintlig kontorslokal eller för den delen välja det dyraste alternativet.

Stockholms vattenrika geografi gör att utvecklingsprojekten hamnar i närförort men trots det väntas alla nya kvadratmeter nyproducerade kontor i närförort att absorberas fort av hyresgäster. Det medför att närförort snarare än CBD kommer ha brantare hyresutveckling för kontor.

Under många år har produktionen av nya kontorshus resulterat i ett nettotillskott på nära noll. Anledningarna har varit flera, till exempel har det utvecklats och byggts bostäder i allt högre takt och man har sett en uppsida i att utveckla kontorshus till bostäder. På totalen har utvecklingen vissa år hamnat nära noll eller till och med under noll. Jag vågar nog påstå att vi sett slutet av konverteringen från kontor till bostäder för den här gången. Istället finns det mycket som talar för att det i närtid kommer ske konverteringar av påbörjade bostadsprojekt istället. Att vi inte längre ser samma högtryck i ekonomin som vi gjort de senaste åren bör leda till att trycket på kontorsmarknaden lättar något. Trots att utbudet av kontorsytor fortsättningsvis kommer vara skralt så finns det förhoppningsvis flera aktörer som ser affären i kontorsfastighetsutveckling. Detta gör att kontorshyrorna kommer att fortsätta öka på grund av att utbudet fortfarande släpar efter, men det kommer sannolikt bli en mycket flackare kurva i några år framöver.

Fler FV-Expert

FV-Expert: Kontor

Kontorskoncept post Corona

I samarbete med Colliers

Ch-ch-ch-ch-changes – Turn and face the strange, sjöng David Bowie för redan 50 år sedan. Sedan har mycket hänt och …

FV-Expert: Bostäder

Framtidens boende är klimatneutralt

I samarbete med Skanska

Allt fler svenskar vill bo i en hållbar bostad enligt en ny rapport från Skanska. Men för att möta efterfrågan behövs ekonomiska incitament från politiken.

FV-Expert: Juridik

Hållbara transaktioner

I samarbete med AG Advokat

Byggnader står för en betydande del av energiförbrukningen och växthusgasutsläppen i samhället. En avsevärd del av fastighetsbeståndet är äldre och …

FV-Expert: Äldrebroende

Hur vill du bo när du blir äldre?

I samarbete med Eirhem AB

Det är en fråga som vi på Eirhem ställer oss ofta. Hur skulle vi själva vilja bo när vi blir äldre? Kanske vill man helst bo kvar hemma. Men när det inte längre går. Åldrandet berör oss alla. Är vi inte redan där själva har de flesta av oss närstående som är det.

FV-Expert: Uthyrning

Ny lösning för kontoret – rätt koncept i rätt tid

I samarbete med NORNORM

Den omvälvande förändringen av hur vi arbetar, påskyndad av pandemin, kan innebära nya affärsmöjligheter för fastighetsägare. En av dem är att differentiera och kundanpassa erbjudandet med nyckelfärdiga, möblerade kontor. Ett enkelt sätt att göra det är genom att prenumerera på kontorsmöbler. Det ger på ett hållbart sätt full flexibilitet att anpassa kontoret efter företags växlande behov.

FV-Expert: Värdering

Har avkastningskraven nått botten?

I samarbete med Croisette Real Estate Partner

Sedan 2014 har vi haft en styrränta på 0% eller lägre vilket haft en enorm påverkan på investeringsbeteendet i Sverige …

FV-Expert: Hotell

Hotellfastigheter – tid för strategiska beslut?

I samarbete med Annordia AB

Återhämtningen på hotellmarknaden har börjat. Den dramatiska minskningen av resandet som följde i pandemins spår innebar ett historiskt tapp i …

FV-Expert: Search, rekrytering & interim

Det blir aldrig som man trott

I samarbete med Boardtalk

Det är mycket som inte blivit som man befarade de där veckorna i mars och april förra året när Corona …

FV-Expert: Hållbarhet

Så får ni en mer hållbar och trygg vattenförbrukning – och sparar pengar på vägen

I samarbete med Smartvatten

10 miljarder kronor. Så mycket kostar vattenskador samhället per år. Smartvatten erbjuder en lösning som är lika enkel som genial. Inte bara kan du agera på eventuella vattenläckor direkt, du kan även stoppa vattensvinnet som gör att du bokstavligen spolar ner pengar i avloppet.

FV-Expert: Investeringar i Finland

Finska bostäder är en attraktiv investering

I samarbete med Trevian Asset Management

Sverige och Finland är varandras viktigaste bilaterala partners. Ur ett investeringsperspektiv är förhållandet särskilt betydande: Sverige är Finlands överlägset största …

FV-Expert: Uthyrning

Hyr ut snabbare och mer hållbart utan dyra investeringar

I samarbete med NORNORM

Det senaste årets har präglats av osäkerhet vilket fått företag att ompröva såväl affärsmodeller, strategier och skjuta större investeringar på …

FV-Expert: Uthyrning

Malmö AAA-lägen förändras ständigt

I samarbete med Nordier Property Advisors

Att Malmö är Sveriges snabbast växande storstad råder det ingen tvekan om. Men det är också en stad under ständig …

FV-Expert: Juridik

EU:s klimattaxonomi är här!

I samarbete med AG Advokat

EU-kommissionen har nu publicerat sitt detaljförslag till klimattaxonomi, ett initiativ för att styra investeringar mot hållbara verksamheter. Tanken bakom taxonomin …

FV-Expert: Värdering

Hur höjer du värdet på din fastighet?

I samarbete med Colliers

Fastighetsägare strävar ofta efter att öka värdet på sina fastigheter för att få högre betalt den dag de väljer att sälja, eller för att få bättre lånevillkor vid en omfinansiering. Men hur gör man det på bästa sätt? Vi går igenom några tips och konkreta saker att tänka på när man vill öka värdet på sina fastigheter.

Tillbaka till förstasidan