Topplistor

50 Mäktigaste 2018

Det är 13:e året som omröstningen genomförs av Fastighetsvärldens läsare. Här redovisar vi placeringarna i 2018 års omröstning. På plats åtta hittar ni Årets mäktigaste kvinna och på plats 20 återfinns Årets rookie.

1
Fredrik WirdeniusVasakronan

Historia: Tillträdde som vd för AP Fastigheter i början av 2008 och han var direkt med om att förvärva Vasakronan för 41,1 miljarder kronor (därefter övertog bolaget Vasakronans namn). Tidigare arbetat ungefär 20 år vid Skanska, senast som för vd Skanska Kommersiell Utveckling Norden.

Aktuell: Åter etta på Mäktigaste-listan efter att tidigare innehaft positionen hela fyra gånger. Leder ett bolag som är pionjär inom många området. Brinner för speciellt två projekt, omvandlingen av SEB-kvarteret vid Sergels torg och planerna på att bygga en ny hållbar stadsdel vid den ännu oöppnade tunnelbanestationen i Kymlinge. Sedan flera år styrt över bolaget från transaktioner till massiv satsning på projekt. Sergelhuset i Stockholm och Platinan i Göteborg summerar investeringar på 6,3 miljarder.

Kuriosa: Bor i Sigtuna. Har själv sagt att han är ”en jäkel på snowboard”, men håller sig numera främst till längdskidorna. Lär, enligt kollegor, ha en väldans koll på musik, inte minst hårdrock. Styrelseledamot i Scandic och RICS Sverige.

Tre senaste åren: 3– 2–1

 
2
Erik SelinBalder
Lägre position än förra året

Historia: 1992 var året när Erik Selin, som 25-åring, köpte sin första fastighet, i Ängelholm. Bildade Balder 2005 ur börsnoterade Enlight AB.

Aktuell: Balder har passerat 100 miljarder kronor i fastighetsvärde (nu 114,5 miljarder). Är branschens JV-kung genom fler än tio större deläganden. Kommer framöver även att bli en stadsutvecklare av rang efter att bolaget presenterat stora planer för att utveckla Hallonbergen och Rissne i Sundbyberg samt Upplands Väsbys centrum. Balder har under 2018 även tagit sig in på den tyska fastighetsmarknaden efter att ha köpt sju hotellfastigheter där.

Kuriosa: Han är född och uppväxt i Göteborg. Men han är nästan fastighetsägare överallt. Hur många vet till exempel att han är en stor ägare av bostadsfastigheter i Ryssland? (i finska bolaget Sato ingår bostäder i St Petersburg). Började handla med aktier som 14-åring och fick lära sig en nyttig läxa vid kraschen i början av 90-talet när han blev helt utblottad.

Tre senaste åren: 1–1–2

 
3
Rutger ArnhultKlövern

Historia: Född i Bjärred och uppväxt på Bjärehalvön, Tog över vd-stolen i Klövern den 1 januari 2012 efter att i flera steg köpt aktier i bolaget. Arnhults första fastighetsförvärv ägde rum 1996 i Jönköping. Efter examen från Lunds universitet jobbade han som analytiker vid Alfred Berg och Öhmans.

Aktuell: Sedan några månader största aktieägare i konkurrenten Castellum. Har under 2018 överraskat genom att förvärva två projektfastigheter mitt på Manhattan i New York. Nyligen lade Klövern ett uppköpsbud på Agora (där Arnhult är stor ägare även där). Har ett stort privat ägande i såväl Klövern som i Corem och i Sagax. Heläger M2 Gruppen som kontrollerar fastighetsbestånd i Stockholmsområdet och i Småland.

Kuriosa: Arnhult, som bor på sydöstra Lidingö, är fastighets- och finansbranschens superlöpare. 2016 sprang han Stockholm Marathon på 2.49.18, vilket var nytt personligt rekord. Hösten 2018 blev han tvåa på SM i halvmaraton i sin åldersgrupp. Äger liksom Zlatan Ibrahimovic en kyrka (Caroli i Malmö ägs av Agora).

Tre senaste åren: 4–4–5

 
4
Christian HermelinFabege

Historia: Efter nära tio år i bolaget blev Christian Hermelin i januari 2007 vd för Fabege. Innan han tog vd-stolen i besittning var han ansvarig för projekt och utveckling i bolaget. Han stod också för mycket av analysen och kalkylerandet under tiden Erik Paulsson var vd. Tidigare jobbat på Arcona.

Aktuell: Säg den som inte är imponerad över Fabeges uthyrningar i Arenastaden? Hattricket med Vattenfall, Teliasonera och SEB sticker ut. Har gjort flera stora uthyrningar sedan dess. Nu laddar bolaget för en överraskande miljardsatsning i Flemingsberg, Huddinge.

Kuriosa: Lillebror till Gustaf Hermelin som är styrelseordförande på Catena. Fastighetsbranschen hamnade Christian Hermelin i därför att storebror (som senare blev vd för Klövern) behövde hans hjälp när denne hyrde ut fastigheter i Bastuträsk på 80-talet. När Christian Hermelin inte tänker Fabege han han fokus på jakt och träning. Han är allmänt tävlingsinriktad och gillar bland annat löpning.

Tre senaste åren:
 5–8–6

 
5
Fredrik LundbergLundbergs
Lägre position än förra året

Historia: Kom in i det börsnoterade familjebolaget Lundbergs 1977 och blev vd 1980/81, 30 år gammal. Har utvecklat bolaget från att endast ha varit inriktat på bygg och fastigheter till ett stort investmentbolag. Tog kontrollen över Hufvudstaden 1998 genom att köpa Öresunds aktier.

Aktuell: Vann kampen mot Nobel Center som vid genomförande hade förstört den vackra utsikten från egna huvudkontoret. Bolaget är näst största ägare i Skanska sett till röster sedan 2011. Lundbergs kontrollerar 88 procent av rösterna i Hufvudstaden, är storägare i Industrivärden SHB samt Holmen. Helägda Fastighets AB L E Lundbergs har flyttat fram positionerna på flera marknader genom nyproduktion av kontor.

Kuriosa: Stort fan av IFK Norrköping där han även är med som sponsor. Gillar curling och var en gång i tiden juniorvärldsmästare. Sommarställe i Arkösund. Var tills 2010 stor ägare i NCC. Styrelseordförande i Fastighets AB L E Lundberg, Hufvudstaden, Holmen, Industrivärden och Indutrade. Vice ordförande i Handelsbanken och styrelseledamot i Skanska.

Tre senaste åren: 2–3–3

 
6
Henrik SaxbornCastellum
Samma position som förra året

Historia: Han tillträdde vd-stolen under mars 2013 efter att ha varit vice vd sedan 2006. Han var med och lade grunden till det som idag är Newsec Asset Management och har även arbetat med att bygga upp ett par av Niam-fonderna. Tidigare vd för Westpartner Förvaltning.

Aktuell: Klättrade rejält på listan efter jätteköpet av Norrporten och de därefter hyllade försäljningarna. Laddar framöver för flera spännande projekt i storstadsområdena, bland annat i Globenområdet. Bolaget har under det senaste året gjort två stora uthyrningar i Malmö, bolagets historiskt svagaste delmarknad.

Kuriosa: Född i Göteborg och pluggat i Stockholm (KTH). Drogs in i fastighetsbranschen av sin bror som i slutet av 70-talet köpte ett landshövdingehus. Gillar att fiska hummer samt att paddla havskajak.

Tre senaste åren: 6–5–14

 
7
Hans WallenstamWallenstam
Samma position som förra året

Historia: 29 år gammal blev han vd i familjeföretaget, vilket innebär att han 2017 firade 25 år på vd-posten i bolaget. Han tog över den i ett utsatt läge, mitt under fastighetskrisens uppsegling.

Aktuell: Fick rubriker när han tidigt berättade att bolaget ändrar från bostadsrätter till hyresrätter i ett antal projekt. Bygger nytt landmärke i Hallonbergen i Sundbyberg. Slagit till och blivit delägare i coworkingbolaget Convendum. Dottern Rebecka Wallenstam tillträdde i januari 2017 som ny koncerncontroller.

Kuriosa: Som ung spelade Hans Wallenstam fotboll i IFK Göteborgs juniorlag. Lokalt är Hans Wallenstam även känd som tränare och huvudsponsor i innebandyklubben Pixbo.  Bygger nu en matchhall åt klubben. Han är även honorärkonsul för Portugal i Göteborg. Sommarhus på Styrsö.

Tre senaste åren: 7–7–4

 
8
Biljana PehrssonKungsleden

Historia: VD för bolaget sedan 2013 efter att suttit i styrelsen sedan 2011. VD vid Centrumutveckling 2002–2007. Jobbade därefter för East Capital där hon bland annat bodde i Moskva.

Aktuell: Åter uppåt på listan efter att tappat ifjol. Gjort allt fler köp närmare stadskärnorna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Även sålt bestånd på flera mindre orter. Blev årets rookie för 2013 när hon röstades fram till en 15:e plats.

Kuriosa: Född i Belgrad. Uppväxt i Jordbro och Haninge. En av hjärnorna bakom Västermalmsgallerian.

Tre senaste åren: 17-10–12

 
9
Mats HederosAMF Fastigheter

Historia: Första jobbet efter examen var på Jaeger & J:son. Därefter regionchef i Stockholm för Gigab, Götabankens bottenlåneinstitut. Därefter jobbat vid Enskilda Securities och på AP Fastigheter. Anställd vid AMF sedan 2006 då han blev chef över fastigheterna.

Aktuell: Investerar massa miljarder i Urban Escape där färdigställandet går in i sitt slutskede. Bidrar till att öppna upp tidigare smått bortglömda kvarter runt det tidigare Salénhuset (numera Mood) i centrala Stockholm. Planerar för en storsatsning i centrala Sundbyberg.

Kuriosa: Bördig från Kalmar. En friskus som de senaste åren lärt sig kitesurfa och som nyligen varit på cykelturer i både Laos och Namibia. Fick i mars 2017 Stockholms Handelskammares nyinstiftade pris Boosting the Capital.

Tre senaste åren: 12–14–13

 
10
Annica ÅnäsAtrium Ljungberg

Historia: Tog över vd-stolen i februari 2016 efter att ha varit tillförordnad boss i ett halvår. Hon hade då jobbat inom bolaget i sammantaget åtta år, först som ekonomichef, som CFO sedan 2011.

Aktuell: Klättrar rejält på årets lista. Bolaget är en liten ”gullegris” hos landets större kommuner eftersom man i flera fall varit duktigt på att ”bygga stad”. Fått en häftig marktilldelning vid Slussen och har även gjort ett större köp där. Den största nyheten är dock bolagets planerade satsning på 8 miljarder kronor i Slakthusområdet.

Kuriosa: Uppväxt i Täby. Årets rookie 2016.

Tre senaste åren: 23–25–X

 
11
Anders DanielssonSkanska

Historia: Långvägare inom bolaget som anställdes redan 1991. Nu vd. Har tidigare haft flera chefspositioner vid bolaget. 2008 blev han vd för Skanska Sverige.

Aktuell: Ny vd sedan januari 2018. Årets rookie på listan 2017 och var av Fastighetsvärlden utpekad som favorit att bli ny vd och koncernchef efter Johan Karlström.

Kuriosa: Född i Nacka och bor i Huddinge. Duktig skridskoåkare som både spelat ishockey och varit domare. Gillar även utförsåkning.

Tre senaste åren: 24–X–X

 
12
Sven-Olof JohanssonFastpartner
Lägre position än förra året

Historia: VD och huvudägare i börsnoterade Fastpartner sedan 1997.

Aktuell: Utsåg sommaren 2016 sonen Christopher Johansson, marknadschef sedan 2015, till vice vd. När kommer generationsskiftet i vd-stolen? 80 procent av hyresintäkterna finns numera i Stockholmsregionen. Mycket uppskattad seminarietalare.

Kuriosa: Sedan några år tillbaka pendlar han frekvent till Paris där hans fru driver en häst-ranch inriktad på reining, westernridning. Sedan tidigare känd för sin ”corner” i Saab-Scania 1990. Gillar konst, musik och spelar trumpet. Född i Ödeshög. Äger 72 procent av Fastpartner via egna bolaget Compactor.

Tre senaste åren: 9–13–15

 
13
Ilija BatljanSBB

Historia: Jobbat vid regeringskansliet, varit kommunalråd och landstingsråd. 2012 röstades han fram som Årets Rookie. Fick i december 2015 sparken från Rikshem, där han var vice vd.

Aktuell: Han är överallt, hela tiden. Batljans skapelse Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, har på rekordkort tid lyckats bygga upp ett bestånd värt 25 miljarder kronor.

Kuriosa: Född i Kolašin, Montenegro. Flydde bomberna i Mostar, Bosnien, 1993 och väl i norra Polen skulle familjen ta första lämpliga båt till Danmark eller Sverige. Den som avgick först gick till Sverige. Doktorerat på Socialhögskolan i ämnet demografi och planering för äldrevård.

Tre senaste åren: 19–20–19

 
14
Jens EngwallNyfosa
Lägre position än förra året

Historia: Skapade Hemfosa 2009 och ”busföretaget” Nyfosa 2018. Var vd för Kungsleden 1994–2006. Tidigare var han vice vd vid BPA Fastigheter, vd vid Claesson & Anderzén och han har arbetat vid Skanska Mellansverige.

Aktuell: Ringer inom kort in sitt tredje fastighetsbolag på börsen. Har dumpat samhällsfastigheterna i Hemfosa och tagit med sig transaktionsfastigheterna till nya Nyfosa.

Kuriosa: Röstades fram till branschens Mäktigaste 2011. Sexbarnspappa, hästägare och fd bageriägare. Född i Eskilstuna. Bor i byn Hemfosa med 80 invånare och ”egen” pendeltågsstation – framöver planeras det dock att byggas en hel stad där. Bygger hus i Grekland. Har långsiktiga planer i Kina.

Tre senaste åren: 11–16–11

 
15
Roger AkeliusAkelius
Lägre position än förra året

Historia: Fastighetsbolaget bildade han 1994. Äger numera bostadshus i hela sju länder.

Aktuell: Storköpare och filantrop. Fastighetsvärdet är nu på hela 125 miljarder. Strategin att köpa och att uppgradera lägenheter är fortfarande densamma överallt (och har rakt av kopierats av många andra bostadsaktörer i Sverige de senaste åren). Skulle han bo i alla bolagets lägenheter en natt skulle det ta honom 135 år.

Kuriosa: Frispråkig entreprenör. Bor delar av året på Bahamas där han även med jämna mellanrum får huset delvis förstört av tropiska stormar. Akelius växte upp i Stora Mellby, en by mellan Trollhättan och Alingsås. Han har gett ut ett flertal böcker.

Tre senaste åren: 14-12–10

 
16
Kerstin HessiusAP3

Historia: VD för Tredje AP-fonden ända sedan 2004. Har en bakgrund som nationalekonom, vice riksbankschef och vd för Stockholmsbörsen. Fastigheter är egentligen ingen hemmaplan för Kerstin Hessius men investeringarna har varit många.

Aktuell: Tredje AP-fonden är den som investerat mest i fastigheter och som har flest deläganden, och har gett sig in i nya satsningar med Balder och Brunswick. Äger en fjärdedel procent av Vasakronan och hela Trophi och merparten av Hemsö. AP3 har sålt i Tyskland. Fler köp kan vänta när AP-fonderna får placera friare, gärna i samhällsfastigheter.

Kuriosa: Var sommarpratare 2009. Satt i Diös styrelse några år i slutet av 90-talet. Det var hennes första börsstyrelse.

Tre senaste åren: 20–15–22

 
17
Johan SkoglundJM

Historia: Vd har han varit sedan 2002. Innan han blev vd hade han dessutom hunnit avverka ett 15-tal år i bolaget i olika positioner.

Aktuell: En av få bostadsutvecklare som inte tappar (eller åkt ut) i listan. JM har varit framgångsrikt i att köpa stora markområden för att därefter utveckla stora mängder bostäder inom några få områden. Haft placeringarna 17 och 18 vid sju av de 13 gånger som Mäktigaste-omröstningen ägt rum.

Kuriosa: Skoglund är en långmilare, både som börs-vd och som skidåkare i något utmanande lopp runt om i världen. Styrelseledamot i Castellum, Infranord, Svenskt Näringsliv och Mentor Sverige.

Tre senaste åren: 18–17–18

 
18
Klaus Hansen VikströmFabege

Historia: Utsågs till vice vd i maj 2014. Anställd 2006 och medlem i koncernledningen sedan 2009. Var tidigare chef för Stockholms Modecenter. Han var vd och grundare av klädmärket Brubaker AS. Årets rookie 2015 med en 24:e plats.

Aktuell: Bygger kontaktnät i en takt som få andra – och tänker lite annorlunda. Det har bidragit till att ett flertal större och medelstora företag har flyttat till Fabeges projektfastigheter.

Kuriosa: Uppväxt i Köpenhamn och det var kärleken som tog honom till Sverige. Han är en hejare på triathlon som han började utöva relativt nyligen och som han tränar stenhårt inom. Vid VM i Sydafrika nyligen slog han till med en finfin 27:e plats i sin åldersgrupp.

Tre senaste åren: 22–29–24

 
19
Louise LindhLundbergs
Lägre position än förra året

Historia: Sedan november 2016 är hon vd för Fastighets AB L E Lundberg där hon sedan 2008 varit vice vd. Började på familjebolaget 2005 efter att i två år ha jobbat på KPMG.

Aktuell: Hållit en hög affärstakt på många orter runt om i landet. Snabbt vunnit respekt. Tappar dock placeringar jämfört med fjolårets lista där hon utsågs till Mäktigast kvinna. Vann kampen om att stoppa ett Nobelcenter bredvid bolagets huvudkontor på Blasieholmen.

Kuriosa: Född i Sverige, uppväxt i Schweiz. Tredje generationens Lundbergare inom branschen och Fredrik Lundbergs äldsta dotter. Styrelseledamot i L E Lundbergföretagen, Holmen, Hufvudstaden och Fastighets AB L E Lundberg.

Tre senaste åren: 13–35–39

 
20
Tomas CarlssonNCC
Ny på 50 mäktigaste-listan

Historia: Ny vd sedan maj 2018. Var sedan i slutet av 2012 vd vid Sweco. Tidigare jobbat 20 år vid NCC i olika roller, senast som chef för den svenska byggverksamheten

Aktuell: Årets nykomling på Mäktigaste-listan. Den plötsligt sparkade företrädaren Peter Wågström hade plats tio under sitt sista år i vd-stolen.

Kuriosa: Född i Umeå. Tidigare scoutledare. Kallades ”professorn” av vännerna. Har dubbla MBA i studiebagaget. Bor i Bromma. Tre av sju i byggjättens ledningsgrupp är kvinnor. I den utökade ledningsgruppen är det en kvinnlig majoritet. Var aktuell som NCC-vd redan 2011.

Tre senaste åren: X-X-X

 
21
David MindusSagax
Samma position som förra året

Historia: Skapade i maj 2005 bolaget Sagax efter att gjort om det lilla teknikföretaget Effnet till fastighetsbolag. Han äger, via bolaget Mindustri, 25 procent av rösterna. Sedan 2013 äger Sagax 15 procent i Hemsö. Mindus har tidigare arbetat vid bland annat GE Capital Real Estate.

Aktuell: Mindus var den som återinförde preferensaktierna på marknaden och har nyligen lanserat D-aktier. Så på något sätt är han branschens finansiella innovatör. Mindus går även i bräschen för utlandsköp. Hela 57 procent av fastighetsvärdet finns numera utomlands.

Kuriosa: Köpte 2007 ett stenhus i Lärkstaden från författarinnan Liza Marklund. Det handlade om Östtysklands tidigare ambassad. Sitter i styrelsen för Hemsö. Sitter i Hemsös styrelse.

Tre senaste åren: 21–19–21

 
22
Ola SernekeSerneke

Historia: Sommarjobbade på Peab och blev kvar där i sex år. Startade därefter det egna bolaget SEFA som 2014 bytte namn till Serneke.

Aktuell: Väntas inom kort sätta spaden i backen till 245 meter höga skrapan Karlatornet på Hisingen i Göteborg. Sålt halva projektstadsdelen Karlastaden till NREP och vill nu sälja byggrätter. Många politikers önskebyggherre. Ska bland annat bygga en skidhall i Järfälla och en ny havsnära stadsdel i Trelleborg. Utsedd till Årets Grundare 2018 på Entreprenörsgalan.

Kuriosa: Född i Alingsås. Bolaget hette ursprungligen Sefa Bygg & Konsult AB. Med som sponsor bakom flera idrottsklubbar och investerare i IFK Göteborgs riskkapitalbolag.

Tre senaste åren: 30-31–48–X

 
23
Urban EdenströmStronghold
Lägre position än förra året

Historia: Under drygt 20 år har han byggt upp Stronghold, som han köpte loss från Investor 1999, och han är största ägare och styrelseordförande. Det började 1994 med rådgivningsdelen i Newsec och förvaltning. Niam, som Edenström grundade 1998 har över åren varit mycket framgångsrikt. Datscha har inlett en internationell expansion.

Aktuell: I maj 2017 utsedd till ordförande i Stockholms Handelskammare, där han varit ledamot sedan 2014. Har tre söner som följer honom inom bolagssfären och ifamiljebolaget Pejoni.

Kuriosa: Född i Karlskrona. Bodda i Tensta under första åren i Stockholm. Stronghold var för övrigt namnet på Björn Borgs tidigare investeringsbolag (som var en av Fastighetsvärldens första prenumeranter!)

Tre senaste åren: 15-22–28

 
24
Lars JohnssonFolksam

Historia: Sedan våren 2015 ansvarig för Folksam Fastigheter. Johnsson var tidigare vice VD och chef fastighetsinvesteringar vid jätten Vasakronan där han slutade sommaren 2014. Har en bakgrund inom AP Fastigheter (numera Vasakronan). Han har även jobbat vid LE Lundberg-företagen

Aktuell: Rivstartade med att göra om organisationen och har därefter gjort flera större förvärv både i centrala Stockholm och i Malmö. Har nyligen gjort stora köp i Göteborg och en stor bytesaffär i centrala Stockholm.

Kuriosa: En av de i Sverige som gjort flest affärer. Uppväxt i Ängelholm.

Tre senaste åren: 29-27–34

 
25
Lennart WeissVeidekke

Historia: Tillträdde tjänsten som kommersiell direktör vid Veidekke 2012. Weiss var tidigare vd vid Svefa under fyra år efter att värvats dit från just Veidekke.

Aktuell: Anställdes med målet att Veidekke skulle vara en mer aktiv röst i debatten. Genomslaget har blivit stort. Har satt nyligen med i socialdemokraternas expertgrupp kring bostadspolitiken.

Kuriosa: Korades 2015 som branschens favorit till ny bostadsminister i FV:s branschomröstning bland ledande bostadsaktörer (vilket gjorde dåvarande minister Kaplan irriterad, enligt FV:s källor). Som 17-åring blev han invald i kommunfullmäktige i Gävle och kort därefter blev han invald i SSUs: förbundsstyrelse. Har stora kunskaper kring vin.

Tre senaste åren: 26-30–X

 
26
Ivo StopnerHufvudstaden

Historia: Blev vd för bolaget 1997 när han efterträdde Olov Agri.

Aktuell: Laddar för projekt nära centralstationen i Stockholm och i Fredstan i Göteborg. Framgångsrik på att locka nya varumärken till sina butikslokaler. Länge legat lågt på transaktionsmarknaden. Stopner syns sällan utåt.

Kuriosa: Arbetade under tre år på Trygg-Hansa innan han lämnade för Hufvudstaden. Född i Prag och flyttade till Sverige i samband med Sovjetunionens invasion av Tjeckoslovakien. Gillar att jaka och fiska, gärna i Jämtland/Härjedalen. Gillar även att stå vid grytorna, då gärna långkok.

Tre senaste åren: 27–26–20

 
27
Jesper GöranssonPeab

Historia: Firade under 2016 20-årsjubileum på Peab, det företag han är vd och koncernchef för sedan våren 2013.

Aktuell: Levererar projekt inom en mängd områden, men färre egenutvecklade kontorsfastigheter än konkurrenterna, men är dock på gång vid det egna blivande Stockholmskontoret vid Järva krog i Solna. Men när börjar det hända något i Varvsstaden i Malmö?

Kuriosa: Började sin yrkesverksamma bana hos Peab med två veckors praktik på en byggarbetsplats. Uppväxt i Trelleborg och ungdomsintresset var windsurfing

Tre senaste åren: 32-36–38

 
28
Cecilia FasthStena Fastigheter

Historia: Värvades till Castellum som vd region Väst 2014 där hon hade ansvar för sammanslagningen av två dotterbolag. Hon kom då från Sverigehuset där hon var vd. Tidigare har hon jobbat på Skanska där hon 2016 blev vd för Skanska Fastigheter Göteborg och hon har även jobbat i Storbritannien för byggjätten.

Aktuell: Ny vd vid Stena Fastigheter sedan 1 januari 2018.

Kuriosa: Hade tidigt ett stort intresse kring hållbara fastigheter. Uppges ha gillat lego som ung.

Tre senaste åren: 39–X–X

 
29
Anders KupsuSkandia Fastigheter
Lägre position än förra året

Historia: Vd sedan sommaren 2010. Har en lång bakgrund vid Skanska där han senast var vd för kommersiell utveckling Norden.

Aktuell: Fanns under en kort tid på köpsidan, men nu bromsat. Sålde snabbat första förvärvet utomlands. Bolaget står även inför ett riktigt spännande projekt med utbyggnaden av Mörby Centrum (och namnbyte till Danderyd centrum) och en storsatsning vid Backaplan i Göteborg.

Kuriosa: Som ny VD för Diligentia/Skandia blev han årets nykomling på Mäktigastelistan 2010 med en 13:e plats. Född i Örnsköldsvik. Spelade som ung volleyboll som bäst i division ett.

Tre senaste åren: 28-21–27

 
30
Sophia Mattsson LinnalaRikshem

Historia: Tillträde vd-stolen i det omskakade Rikshem den 1 november 2016. Hon har tidigare varit vd vid Huge, Sollentunahem och Botkyrkabyggen.

Aktuell: Har i det närmaste byggt upp en helt ny organisation efter att tidigare chefer ”stulit” medarbetare. Fått skutan på rätt köl igen. Förtroende är det allra viktigaste för bolaget – och ger bolaget ”förtur” vid förvärv.

Kuriosa: Fick sitt första vd-jobb, för Botkyrkabyggen, när hon var 36 år.

Tre senaste åren: 35–39–X

 
31
Fredrik PalmAlecta

Historia: Blev under 2011 ansvarig för de direktägda fastigheterna i Sverige. 2013 blev Palm även ansvarig för bolagets indirekta fastighetsinvesteringar. Han har jobbat vid Alecta sedan 2007 och arbetade tidigare vid CBRE och Ramböll.

Aktuell: Erik Selin är välkänd för alla sina deläganden, men Alecta skuggar honom. Fastighetsvärlden har listat 14 deläganden. Ligger bakom Heimstadens kraftiga expansion. Vill köpa mer utanför Sverige.

Kuriosa: Har en namne inom Alecta som sitter i företagsledningen.

Tre senaste åren: 38–X–44

 
32
Marita LoftStorebrand

Historia: Sedan 2012 är Marita Loft VD för den norska försäkringskoncernen Storebrands fastighetsverksamhet i Sverige. Var tidigare chef vid SEB Trygg Liv.

Aktuell: . Överraskande avyttrat i centrala Uppsala. Avvecklat samarbetet med KF Fastigheter.

Kuriosa: Född i Sundsvall. Var inröstad på listan även 2010–2013, då som högst 46:a.

Tre senaste åren: 34–41–X

 
33
PG PerssonPlatzer

Historia: Tog Platzer till börsen i slutet 2013 och blev VD för bolaget fem år tidigare, då en doldis. Han har en bakgrund på Skanska och Coor.

Aktuell: Rullade för två år sedan i ett Volvo-bestånd för 2,8 miljarder in i Platzer. Tar för sig allt mer och ligger bakom några av de mest spännande projekten i Göteborg. Har gjort flera av de allra största uthyrningarna i Göteborg.

Kuriosa: Heter Per-Gunnar. Som tonåring var han högt rankad tennisspelare.

Tre senaste åren: 36–48–43

 
34
Anneli JanssonHumlegården

Historia: Intog vd-stolen på Humlegården i november 2016. Sedan 2012 var Jansson ansvarig för brittiska Grosvenor Fund Management. Tidigare har hon även jobbat på KF Fastigheter och Doughty Hanson.

Aktuell: Håller på med projektet Grow i Solna strand och Astoria-projektet i city. Jublade när beslutet om en tunnelbanestation i Hagalunds arbetsplatsområde kom. Bolaget äger nästan hela området.

Kuriosa: Född och uppväxt på ön Yxlan i norra Stockholms skärgård. På Grosvenor var hennes yttersta boss nu framlidne Gerald Grosvenor, en av Storbritanniens rikaste. Sitter i Brinovas styrelse.

Tre senaste åren: 46–46–X

 
35
Kerstin Lindberg GöranssonAkademiska Hus
Lägre position än förra året

Historia: Sedan 2011 är hon vd för ett av landets största fastighetsbolag. Dessförinnan var hon flygplatschef på Arlanda. Tidigare har hon jobbat på FFV Aerotech, Beckers Industrial Coating, Scandic och Telia IT Service.

Aktuell: Hon och bolaget fortsätter att leverera en stor andel av Sveriges snyggaste byggnader. Bidrar även till att det numera byggs tusentals studentbostäder i anslutning till bolagets campus. Igång med Albanoprojektet, som när det är färdigt ska knyta samman KI, KTH och Stockholms Universitet i ett gemensamt universitetsområde.

Kuriosa: Styrelseledamot AP3 och Jernhusen. Född i Hudiksvall och även bott i Arboga. Har jobbat med JAS-projektet.

Tre senaste åren: 33–32–37

 
36
Tomas IngemarssonAFA Fastigheter

Tomas Ingemarsson, AFA Fastigheter

Historia: Boss över bolaget sedan 2002, och var tidigare transaktionsansvarig under fem år.

Aktuell: Signerade 28 september ett hyresavtal värt 1,3 miljarder kronor med Stockholms läns landsting. Med ett stort hotellbestånd är han nästan en smått anonym svensk ”hotellkung”.

Kuriosa: Varit på röstbar plats i samtliga tolv år omröstningen arrangerats, lyckats åka ut två gånger. Gillar fysiska utmaningar och har bland annat genomfört flera Marcialonga, ett skidlopp i norra Italien. Född i Örebro.

Tre senaste åren: 43–X–32

 
37
Pernilla Arnrud MelinAMF
Ny på 50 mäktigaste-listan

Historia: Sedan 18 februari 2018 ansvarig för AMF:s fastighetsinvesteringar. Jobbade dessförinnan vid MSCI. Tidigare arbetet vid CBRE och Strateg.

Aktuell: Ansvarar för fastighetsplaceringar för 95 miljarder, i Sverige (inklusive halva Rikshem), Norge och Finland.

Kuriosa: Född i skånska Höllviken samt uppväxt i Nyköping och Täby. Cyklar (på riktigt, alltså inte elcykel) ofta till jobbet i city från hemmet i Sollentuna.

Tre senaste åren: X–X–X

 
38
Patrik HallHeimstaden
Ny på 50 mäktigaste-listan

Historia: Vd och koncernchef i nuvarande befattning sedan 2003. Anställd sedan 2001.

Aktuell: Bolaget, med norske Ivar Tollefsen och Alecta, som huvudägare har växt som en raket genom flera stora förvärv, både från kommuner och privata bolag. Äger bostäder i fem länder efter att nyligen premiärköpt i Nederländerna.

Kuriosa: Tidigare förhandlingschef på Hyresgästföreningen. Utbildad vid Officerhögskolan och har varit yrkesofficer.

Tre senaste åren: X–X–X

 
39
Caroline ArehultHemfosa
Ny på 50 mäktigaste-listan

Historia: Nu på Hemfosa efter att ha jobbat i nästan 20 år på Skanska, senast som vd för Skanska Fastigheter Stockholm.

Aktuell: Tillträdde som ny vd 14 september 2018. Efterträder Jens Engwall som istället sköter avknoppningen Nyfosa.

Kuriosa: Trädgårdsfantast, gillar att spela basket och att arrangera maskerader. Har även pluggat i Hamburg.

Tre senaste åren: X–X–X

 
40
Sharam RahiBalder

Historia: Anställd vid Balder sedan 2005. Mötte Erik Selin när han drev ett kafé nära Balders kontor där Selin var kund.

Aktuell:  Står på många sätt bakom en av fastighetsbranschens största framgångssagor. Alltid gillat att göra affärer. Utsågs 2013 till Göteborgs Finansprofil tillsammans med Erik Selin där de kallades ” ett oslagbart team”.

Kuriosa: Har en bakgrund som komiker, under namnet Mustafa. En omskriven sådan under tiden han jobbade som fastighetsförvaltare. Haft egen show i SVT. Är via Chirp AB ägare i First North-listade Cybaero som tillverkar obemannade helikoptrar, Uppväxt i Iran.

Tre senaste åren: 48–X–X

 
41
Stefan RänkEinar Mattsson
Lägre position än förra året

Historia: Vd och koncernchef i det 80-åriga stolta bostadsbolaget sedan 2010 där han är den tredje generationen efter legendaren Einar Mattsson. Han började jobba inom bolaget 2002 efter att tidigare jobbat på Fastighets AB Stadshus, Leimdörfer (delägare) och Castellum.

Aktuell: Stabil bostadsutvecklare. Får folk att lyssna när han talar. Boss över ett av Sveriges största privata bostadsbestånd. Besviken över att planerna på Nobel center på Blasieholmen stoppats.

Kuriosa: Ränk valdes 2016 in som styrelseledamot i Nobelhuset. Under några år var han ledamot i Stockholms Stadsmissions styrelse. Han fick näst mest röster när bygg- och fastighetsbranschen i FV röstade fram sin favorit till ny bostadsminister.

Tre senaste åren: 40–43–X

 
42
Nils StyfHemsö
Ny på 50 mäktigaste-listan

Historia: Sedan hösten 2016 vd vid AP3-kontrollerade Hemsö. Var tidigare CIO vid Citycon. Han har tidigare arbetat på Merrill Lynch, Deutsche Bank, Doughty Hanson & Co och Areim.

Aktuell: Hemsö tar gärna på sig rollen om att hjälpa Sveriges kommuner med att vara en långsiktig ägare av skolor och äldreboenden. Hemsö äger även fastigheter i Finland och Tyskland. Bolaget överväger även fler länder.

Kuriosa: Syns ofta på elcykel. Mexikansk bakgrund och kan flytande spanska.

Tre senaste åren: X-X-X

 
43
Lars-Åke TollemarkUnibail-Rodamco-Westfield
Ny på 50 mäktigaste-listan

Historia: 2010 började han på köpcentrumjätten Unibail-Rodamco där han sedan 2013 är boss över verksamheten i Norden. Tidigare tagit Retail and Brands (RNB) till börsen, varit vd Marco Polo i Norden och vd. Sportex/Sportringen.

Aktuell: Bossar över framgångsmaskinerna Mall of Scandinavia och Täby centrum. Ligger troligen inte sömnlös över e-handelns intåg. Har även en hög position inom det internationella bolaget.

Kuriosa: Tollemark är uppväxt i lilla Dals Långed som ligger i Bengtsfors kommun. Sitt första jobb fick han genom att knacka på hos klädbutiken Hugo på St Eriksgatan och där fick han snabbt allt mer inflytande och snart var den nya arbetsgivaren en stor hyresgäst på NK. Hamnat på listor över Sveriges mest välklädda.

Tre senaste åren: X–X–36

 
44
Lena BobergIca Fastigheter

Historia: Tog över vd-stolen 2010 efter att tidigare varit CFO. Kom till bolaget 2007 från Skandrenting. Tidigare jobbade hon i korta perioder på Know IT och Hagströmer & Qviberg.

Aktuell: Växlar upp Ica Fastigheter till en stadsbyggare med flera spännande projekt på gång, dock sålt projektidén Bromma Blocks. Hälftenäger Ancore och Secore tillsammans Alecta respektive Första AP-fonden.

Kuriosa: Hon har alltid ett mentorsuppdrag på gång, en sak hon gillar och växer själv av. Styrelseledamot i Rikshem och tidigare suttit i Corems styrelse. Drömmer om att äga en Hälsingegård.

Tre senaste åren: 49–42–45

 
45
Johanna SkogestigVasakronan
Lägre position än förra året

Historia: Tillträdde i mars 2015 som chef för fastighetsinvesteringar och ansvarar för bolagets analys och transaktionsverksamhet. Tidigare jobbat vid Areim och Sveafastigheter. Ännu tidigare jobbade hon på AP Fastigheter (som är nuvarande Vasakronan).

Aktuell: Var näst högst placerade nykomling på Mäktigaste-listan 2015, men har sedan tappat placeringar. Bolaget har legat väldigt lågt på transaktionssidan i flera år och istället satsat på projekt.

Kuriosa: Styrelseledamot Regio. Men lämnat Corems styrelse.

Tre senaste åren: 42-28–26

 
46
Fredrik HolmströmMagnolia
Ny på 50 mäktigaste-listan

Historia: Storägare i Magnolia via egna bolaget F. Holmström Fastigheter.

Aktuell: Ny på listan. Håller sanslöst högt affärstempo. Försöker tajma markköp med försäljningar till investerare för att minska riskerna.

Kuriosa: Började hjälpa sin far med fastighetsförvaltning som 20-åring. Vunnit VM-silver i thaiboxning, bestigit Kilimanjaro och seglat till Antarktis. Gillar film och var en av producenterna bakom Lilla Jönssonligan.

Tre senaste åren: X-X-X

 
47
Ulrika HallengrenWihlborgs
Ny på 50 mäktigaste-listan

Historia: Ny vd vid bolaget sedan i april 2018. Hon var tidigare projekt- och utvecklingschef vid bolaget. Tidigare jobbat vid bland annat Tyréns.

Aktuell: Ny på listan. Ska med ett stort innehav i Nyhamnen i Malmö göra området till lika betydande för bolaget som Dockan varit. Basar även över ett stort bestånd i Helsingborg och allt större i Lund.

Kuriosa: Är styrelseledamot i SHH Bostad och var tidigare styrelseledamot i Tyréns.

Tre senaste åren: X-X-X

 
48
Kerstin GillsbroJernhusen
Lägre position än förra året

Kerstin Gillsbro, Jernhusen

Historia: Blev VD för statliga bolaget 2010. Har ett mångårigt förflutet inom NCC-koncernen med en rad ledande befattningar.

Aktuell: Bolagets utvecklingsprojekt finns i bästa läge överallt: Göteborg, Lund, Stockholm, Västerås, Norrköping, Malmö, Linköping etc. Håller förvånansvärt låg profil med tanke på de projektplaner som finns.

Kuriosa: Styrelseledamot i Balco, Stena Fastigheter och Sweden Green Building Council.

Tre senaste åren: 45-37-42

 
49
Ylva Sarby WestmanKungsleden

Historia: Utsågs till vice VD och Chief Investment Officer i september 2015 efter att ha jobbat inom bolaget i nästan sju år.

Aktuell: Rensat ut genom att sälja solitärer i udda orter samt förvärvat i de klusterområden som bolaget har. Fokus på allt mer centrala lägen i storstäderna.

Kuriosa: Den kvinna som sannolikt har gjort flest fastighetsaffärer i Sverige, och numera allt oftare även möter kvinnor som motpart vid affärerna. Sitter sedan våren 2017 i styrelsen för Ikano Bostad.

Tre senaste åren: 50-40-X

 
50
Fredrik JonssonNiam
Lägre position än förra året

Historia: Ny vd sedan halvårsskiftet 2017. Jobbat vid Niam sedan i augusti 2007.

Aktuell: Niam är i köpläge och kan förvärva för 15–20 miljarder. Niam hållit låg förvärvstakt i Sverige men till exempel gjort fyra köp i Polen. Förvärvade visserligen projektfastigheten stora Karolinska i Solna men politikerna drog tillbaka den affären.

Kuriosa: Tidigare varit investeringsansvarig och har enligt FV:s sammanställning gjort köp för en bra bit över 50 miljarder kronor. Besitter breda kunskaper om champagne.

Tre senaste åren: 44-X-X

 

Fler Topplistor

Tillbaka till förstasidan