Informationteknologins och telekommunikationens högsäte ska växa. Nej, inte topprankade Sillicon Valley i Kalifornien, men dess motsvarighet i Sverige – Kista Science City. Den 29 november togs det första spadtaget för kvarteret NOD, denna mötesplats som ska öppna en sluten värld av teknologi för allmänheten. Fastigheterna kommer att stå i området Kista Gård med cirka 250 steg från tunnelbanan.
Kista har idag redan en naturlig mötesplats i den stora gallerian. Byggherren Atrium Ljungberg har dock ambitionen att skapa ytterligare en, som tillskillnad från just gallerian ska fokusera på det ”djupa mötet”.
– Hela bottenplanet blir en scen och publikplats där ambitionen är att öppna en annars sluten värld. Kista har en tydlig plats på världskartan, men det som händer här syns inte och känns inte, säger Peter Johansson, affärsutvecklare på Atrium Ljungberg.
Nära samarbete
Kvarteret utvecklas och byggs av Atrium Ljungberg, i nära koopererande med Stockholms Universitet, Kista Science City och Stockholms Stad.
En första etapp – som nu är igång omfattar ungefär 15 000 kvadratmeter, där universitet, DSV (institutionen för data-/ systemvetenskap) hyr cirka 7 000 kvadratmeter på ett tioårigt avtal. Andra etappen kommer att omfatta 11 000 kvadratmeter.
Projektet är uppdelat i två etapper, men snarare investeringsmässigt än byggmässigt, eftersom den totala satsningen väntas landa på 700 miljoner kronor (500 plus 200).
– Etapp ett är igång och det byggs egentligen som ett projekt. Allteftersom vi lyckas locka till oss hyresgäster kommer vi även igång med resten av projektet. Spadtaget gav stort gehör och jag märker att nyfikenheten blir större när folk ser att vi går från vision till verklighet.
Idag är utöver att en hyresgäst är signad, 4 000 kvadratmeter är under förhandling och en rad andra diskussioner är igång, till den totala ytan om 26 000 kvadratmeter som ska stå klart våren 2014. Första etappen finns en förhoppning om att vara helt uthyrd till årsskiftet. Uthyrningen till hela projektet bedöms enligt Johansson vara klart inom sex månader.
Ett kvarter
Anledningen till att det kallas just ”Kvarteret NOD” beror på att det kommer att bestå av olika komponenter, tre hus och ett gårdshus som kommer att stå mitt i kvarteret. Detta gör man för att underlätta om företag vill ha egna entréer eller profiler.
Fastighetsbolaget hoppas med bygget attrahera små nystartade företag, medelstora ICT-företag, med syftet att tillföra nya verksamheter i Kista. (ICT är det samlade begreppet för Information, kommunikation och teknologi.) Dessa kommer sedermera ges möjlighet att växa, utan att tvingas flytta ut.
– Vi bygger inte hus, vi bygger sammanhang, det är det som blir avgörande om det blir en mötesplats eller inte, vi ska ta med oss Sickla-kulturen till Kista, menar Johansson.
Med det menar han att de i NOD ska ta med de bästa bitarna ur Dieselverkstaden, Kunskapsgallerian och Atlas Copco kvarter som visat sig uppskattade i Sickla, ett område i sydöstra Stockholm.
– Varför i Kista kan man fråga sig. Det är helt enkelt så att det finns inte något som andas det vi vill komma åt där. Det här är inget kontorshus vi bygger det är en samlingsplats för 3 000 människor med en gemensam samlingspunkt i information, kommunikation, IT, lärande och forskning. Därför är Stockholms Universitet högst delaktiga i projektet.
Kista mer levande
Kista är ingen främmande plats för Atrium Ljungberg. Idag äger bolaget 450 lägenheter i området samt cirka 40 000 kvadratmeter kontor. De är även högst delaktiga i att se en utveckling i helheten i Kista, stadsdelen som kvällstid mer eller mindre blir en spökstad. Ett steg i att göra den mer levande är just den publika ytan i NOD-projektet som ska inhusa caféer och restauranger.
I strategirådet för Kista som Peter Johansson sitter med i jobbas det bland annat för en förbättrad infrastruktur, där en förhoppning bland annat finns om att tvärbanan ska förlängas från Sundbyberg och ha en hållplats Kista, men också om nya infarter från E:4an som är på väg att skapas.
I projektet har Atrium Ljungberg valt att samarbeta med arkitektbyrån Scheiwiller Svensson Arkitektkontor som vann en tävling som tillsattes i ett tidigt skede. Sedan dess har 3-4 personer jobbat med projektet på byrån.
– Att det blir en helt ny grej med själva innehållet med innovation, kreativitet, konst och den publika platsen i det här projektet extra roligt. Jag gillar också greppet att locka till sig mindre företag som kan ges möjlighet att växa utan att behöva flytta ut, säger Scheiwiller Svensson Arkitektkontors VD Ari Leinonen.
TEXT VIKTOR ÅGREN