50 Mäktigaste 2019

För 14:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Här är resultatet för 2019.

1
Erik SelinBalder

Historia: 1992 var året när Erik Selin, som 25-åring, köpte sin första fastighet, i Ängelholm. Bildade Balder 2005 ur börsnoterade Enlight AB.

Aktuell: Balder har passerat 130 miljarder kronor i fastighetsvärde och är på väg att bli en byggherre av rang efter att ha värmt upp under några år i Göteborg. Fem stora stadsutvecklingsprojekt i Stockholmsområdet summerar nästan 7.000 lägenheter. Är branschens JV-kung genom fler än tio större deläganden. Balder tog sig under 2018 in på den tyska marknaden genom köpa sju hotellfastigheter där och under 2019 har två kontorshus i centrala London förvärvats. Etta på listan tre gånger tidigare.

Kuriosa: Han är född och uppväxt i Göteborg. Men han är nästan fastighetsägare överallt. Började handla med aktier som 14-åring och fick lära sig en nyttig läxa vid kraschen i början av 90-talet när han blev helt utblottad.

Tre senaste åren: 2–1–1

 
2
Rutger ArnhultKlövern

Historia: Född i Bjärred och uppväxt på Bjärehalvön, Tog över vd-stolen i Klövern den 1 januari 2012 efter att i flera steg köpt aktier i bolaget. Arnhults första fastighetsförvärv ägde rum 1996 i Jönköping. Efter examen från Lunds universitet jobbade han som analytiker vid Alfred Berg och Öhmans.

Aktuell: Klart största aktieägare i konkurrenten Castellum och driver för Klövern tre spännande kontorsprojekt mitt på Manhattan. Har ett stort privat ägande i såväl Klövern som i Corem och i Sagax. Heläger M2 Gruppen som kontrollerar fastighetsbestånd i Stockholmsområdet och i Småland.

Kuriosa: Arnhult, som bor på sydöstra Lidingö, är fastighets- och finansbranschens superlöpare. 2016 sprang han Stockholm Marathon på 2.49.18, vilket var nytt personligt rekord. Hösten 2018 blev han tvåa på SM i halvmaraton i sin åldersgrupp. Äger liksom Zlatan Ibrahimovic en kyrka (Caroli i Malmö ägs av Agora).

Tre senaste åren: 4–4–5

 
3
Ilija BatljanSBB

Historia: Jobbat vid regeringskansliet, varit kommunalråd och landstingsråd. 2012 röstades han fram som Årets Rookie. Fick i december 2015 sparken från Rikshem, där han var vice vd.

Aktuell: Han är överallt, hela tiden. Nu även på ”pallplats” på Mäktigaste-listan där han aldrig tidigare röstats in på topp-tio. Batljans skapelse Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, har på rekordkort tid lyckats bygga upp ett bestånd värt 31 miljarder kronor och med bra ratingbetyg. Nya målet är att nå 55 miljarder inom två år. ”Vi är ny benchmark för Sverige”, sa Batljan under FV:s heldag under Almedalsveckan.

Kuriosa: Född i Kolašin, Montenegro. Flydde bomberna i Mostar, Bosnien, 1993 och väl i norra Polen skulle familjen ta första lämpliga båt till Danmark eller Sverige. Den som avgick först gick till Sverige. Doktorerat på Socialhögskolan i ämnet demografi och planering för äldrevård.

Tre senaste åren: 13–19–20

 
4
Fredrik LundbergLundbergs

Historia: Kom in i det börsnoterade familjebolaget Lundbergs 1977 och blev vd 1980/81, 30 år gammal. Har utvecklat bolaget från att endast ha varit inriktat på bygg och fastigheter till ett stort investmentbolag. Tog kontrollen över Hufvudstaden 1998 genom att köpa Öresunds aktier.

Aktuell: Vann kampen mot Nobel Center som vid genomförande hade förstört den vackra utsikten från egna huvudkontoret. Bolaget är näst största ägare i Skanska sett till röster sedan 2011. Lundbergs kontrollerar 88 procent av rösterna i Hufvudstaden, är storägare i Industrivärden SHB samt Holmen. Helägda Fastighets AB L E Lundbergs har flyttat fram positionerna på flera marknader genom nyproduktion av kontor.

Kuriosa:  Gillar curling och var en gång i tiden juniorvärldsmästare. Stort fan av IFK Norrköping där han även är med som sponsor. Sommarställe i Arkösund. Var tills 2010 stor ägare i NCC. Koncernchef i L E Lundbergföretagen AB. Styrelseordförande i Holmen och Industrivärden. Vice styrelseordförande Handelsbanken.
Styrelseledamot i L E Lundbergföretagen och Skanska.

Tre senaste åren: 5–2–3

 
5
Henrik SaxbornCastellum

Historia: Han tillträdde vd-stolen under mars 2013 efter att ha varit vice vd sedan 2006. Han var med och lade grunden till det som idag är Newsec Asset Management och har även arbetat med att bygga upp ett par av Niam-fonderna. Tidigare vd för Westpartner Förvaltning.

Aktuell: Gjort om rejält i ledningsgruppen senaste åren. Gjort köp i allt mer centrala områden samt det uppmärksammande köpet vid Säve flygplats för över 1 miljard. Slog överraskande till och köpte coworkingbolaget United Spaces i början av 2019 – förhoppningsvis utan då aktuell ”We Work-värdering”. Laddar även för flera spännande projekt i storstadsområdena, bland annat i Globenområdet. Högst placerade tjänsteman på listan.

Kuriosa: Född i Göteborg och pluggat i Stockholm (KTH). Drogs in i fastighetsbranschen av sin bror som i slutet av 70-talet köpte ett landshövdingehus. Gillar att fiska hummer samt att paddla havskajak.

Tre senaste åren: 6–6–5

 

6
Hans WallenstamWallenstam

Historia: 29 år gammal blev han vd i familjeföretaget, vilket innebär att han 2017 firade 25 år på vd-posten i bolaget. Han tog över den i ett utsatt läge, mitt under fastighetskrisens uppsegling.

Aktuell: Fick rubriker när han tidigt berättade att bolaget ändrar från bostadsrätter till hyresrätter i ett antal projekt. Bygger nytt landmärke i Hallonbergen i Sundbyberg. Slagit till och blivit delägare i coworkingbolaget Convendum. Dottern Rebecka Wallenstam tillträdde i januari 2017 som ny koncerncontroller. Bryter trenden av sjundeplatser genom att avancera en placering.

Kuriosa: Som ung spelade Hans Wallenstam fotboll i IFK Göteborgs juniorlag. Lokalt är Hans Wallenstam även känd som tränare och huvudsponsor i innebandyklubben Pixbo. Sommarhus på Styrsö.

Tre senaste åren: 7–7–7

 
7
Johanna SkogestigVasakronan

Historia:  Vd vid jätten Vasakronan sedan 1 november 2019. Tillträdde i mars 2015 som chef för fastighetsinvesteringar och ansvarar för bolagets analys och transaktionsverksamhet. Tidigare jobbat vid Areim och Sveafastigheter. Ännu tidigare jobbade hon på AP Fastigheter (som är nuvarande Vasakronan).

Aktuell: Ny vd vid 147-miljardersbolaget – och den som klättrar flest placeringar på Mäktigaste-listan där hon funnits med sedan 2015.

Kuriosa: Född i Sunne. Inte lika duktig som Stenmark i slalombacken, men nästan. Styrelseledamot Regio (där AP3 är storägare). Lämnat Corems styrelse.

Tre senaste åren: 45–42–28

 
8
Sven-Olof JohanssonFastpartner

Historia: Vd och huvudägare i börsnoterade Fastpartner sedan 1997.

Aktuell: Utsåg sommaren 2016 sonen Christopher Johansson, marknadschef sedan 2015, till vice vd. När kommer generationsskiftet i vd-stolen? Mer än 80 procent av hyresintäkterna finns numera i Stockholmsregionen. Mycket uppskattad seminarietalare.

Kuriosa: Sedan några år tillbaka pendlar han frekvent till Paris där hans fru driver en häst-ranch inriktad på reining, westernridning. Sedan tidigare känd för sin ”corner” i Saab-Scania 1990. Gillar konst, musik och spelar trumpet. Född i Ödeshög. Äger 72 procent av Fastpartner via egna bolaget Compactor.

Tre senaste åren: 12–9–13

 
9
Annica ÅnäsAtrium Ljungberg

Historia: Tog över vd-stolen i februari 2016 efter att ha varit tillförordnad boss i ett halvår. Hon hade då jobbat inom bolaget i sammanlagt åtta år, först som ekonomichef, som CFO sedan 2011.

Aktuell:  Bolaget är en liten ”gullegris” hos landets större kommuner eftersom man i flera fall varit duktigt på att ”bygga stad”. Fått en häftig marktilldelning vid Slussen och har även gjort ett större köp där. Planerar en satsning på hela 8 miljarder kronor i Slakthusområdet.

Kuriosa: Uppväxt i Täby. Årets rookie 2016.

Tre senaste åren: 10–23–25

 
10
Mats HederosAMF Fastigheter
Lägre position än förra året

Historia: Första jobbet efter examen var på Jaeger & J:son. Därefter regionchef i Stockholm för Gigab, Götabankens bottenlåneinstitut. Därefter jobbat vid Enskilda Securities och på AP Fastigheter. Anställd vid AMF sedan 2006 då han blev chef över fastigheterna – en av de som suttit längst i vd-stolen i branschen.

Aktuell: Investerat massa miljarder i Urban Escape där färdigställandet går in i sitt slutskede. Bidrar till att öppna upp tidigare smått bortglömda kvarter runt det tidigare Salénhuset (numera Mood) i centrala Stockholm. Planerar för en storsatsning i centrala Sundbyberg.

Kuriosa: Bördig från Kalmar. En friskus som de senaste åren lärt sig kitesurfa och som nyligen varit på cykelturer i både Laos och Namibia. Fick i mars 2017 Stockholms Handelskammares nyinstiftade pris Boosting the Capital.

Tre senaste åren: 9–12–14

 

11
Biljana PehrssonKungsleden
Lägre position än förra året

Historia: Vd för bolaget sedan 2013 efter att suttit i styrelsen sedan 2011. Vd vid Centrumutveckling 2002–2007. Jobbade därefter för East Capital där hon bland annat bodde i Moskva.

Aktuell:  Gjort allt fler köp närmare stadskärnorna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Även sålt bestånd på flera mindre orter. På väg att förvandla bolaget från en ful ankunge till en vacker svan. Blev årets rookie för 2013 när hon röstades fram till en 15:e plats.

Kuriosa: Född i Belgrad. Uppväxt i Jordbro och Haninge. En av hjärnorna bakom Västermalmsgallerian. Sitter i styrelsen för Kungliga Dramatiska teatern sedan 2017.

Tre senaste åren: 8–17–10

 
12
Anders DanielssonSkanska
Lägre position än förra året

Historia: Långvägare inom bolaget som anställdes redan 1991. Nu vd. Har tidigare haft flera chefspositioner vid bolaget. 2008 blev han vd för Skanska Sverige.

Aktuell: Ny vd sedan januari 2018. Årets rookie på listan 2017 och var av Fastighetsvärlden utpekad som favorit att bli ny vd och koncernchef efter Johan Karlström.

Kuriosa: Född i Nacka och bor i Huddinge. Duktig skridskoåkare som både spelat ishockey och varit domare. Gillar även utförsåkning.

Tre senaste åren: 11–24–X

 
13
David MindusSagax

Historia: Skapade i maj 2005 bolaget Sagax efter att gjort om det lilla teknikföretaget Effnet till fastighetsbolag. Han äger, via bolaget Mindustri, 25 procent av rösterna. Sedan 2013 äger Sagax 15 procent i Hemsö. Mindus har tidigare arbetat vid bland annat GE Capital Real Estate.

Aktuell: Med på listan för elfte året och når sin högsta placering efter ett rejält skutt uppåt. Två tredjedelar av fastighetsvärdet finns utomlands, där Spanien är ny marknad. Mindus var den som återinförde preferensaktierna på marknaden och har nyligen lanserat D-aktier. Så på något sätt är han branschens finansiella innovatör. Har bra projektläge i Barkarby och Solna Business Park. När blir Minus stadsutvecklare?

Kuriosa:  Köpte 2007 ett stenhus i Lärkstaden från författarinnan Liza Marklund. Det handlade om Östtysklands tidigare ambassad. i Hemsös styrelse där Sagax äger 15 procent. Numera även bosatt i Spanien.

Tre senaste åren: 21–21–19

 
14
Kerstin HessiusAP3

Historia: Vd för Tredje AP-fonden ända sedan 2004. Har en bakgrund som nationalekonom, vice riksbankschef och vd för Stockholmsbörsen. Fastigheter är egentligen ingen hemmaplan för Kerstin Hessius men investeringarna har varit många.

Aktuell: Tredje AP-fonden är den som investerat mest i fastigheter och som har flest deläganden, och har gett sig in i nya satsningar med Balder och Brunswick. Äger en fjärdedel procent av Vasakronan och hela Trophi och merparten av Hemsö. AP3 har sålt i Tyskland.

Kuriosa: Var sommarpratare 2009. Satt i Diös styrelse några år i slutet av 90-talet. Det var hennes första börsstyrelse.

Tre senaste åren: 16–20–15

 
15
Roger AkeliusAkelius
Samma position som förra året

Historia: Fastighetsbolaget bildade han 1994. Äger numera bostadshus i hela sju länder.

Aktuell: Storköpare och filantrop. Fastighetsvärdet är nu på hela 130 miljarder. Strategin att köpa och att uppgradera lägenheter är fortfarande densamma överallt. Brottas med problem i Berlin där politikerna fryser hyresnivån. Sålt mycket i Sverige.

Kuriosa: Frispråkig entreprenör. Bor delar av året på Bahamas där han även med jämna mellanrum får huset delvis förstört av tropiska stormar. Akelius växte upp i Stora Mellby, en by mellan Trollhättan och Alingsås. Han har gett ut ett flertal böcker.

Tre senaste åren: 15–12–10

 

16
Jens EngwallNyfosa
Lägre position än förra året

Historia: Skapade Hemfosa 2009 och ”busföretaget” Nyfosa 2018. Var vd för Kungsleden 1994–2006. Tidigare var han vice vd vid BPA Fastigheter, vd vid Claesson & Anderzén och han har arbetat vid Skanska Mellansverige.

Aktuell: Ringt in tre fastighetsbolag på börsen, senast Nyfosa. Har dumpat samhällsfastigheterna i Hemfosa och tagit med sig transaktionsfastigheterna till nya Nyfosa.

Kuriosa: Röstades fram till branschens Mäktigaste 2011. Sexbarnspappa, hästägare och fd bageriägare. Född i Eskilstuna. Bor i byn Hemfosa med 80 invånare och ”egen” pendeltågsstation – framöver planeras det dock att byggas en hel stad där. Har långsiktiga planer i Kina.

Tre senaste åren: 14–11–16

 
17
Urban EdenströmStronghold

Historia: Under drygt 20 år har han byggt upp Stronghold, som han köpte loss från Investor 1999, och han är största ägare och styrelseordförande. Det började 1994 med rådgivningsdelen i Newsec och förvaltning. Niam, som Edenström grundade 1998 har över åren varit mycket framgångsrikt. Datscha har inlett en internationell expansion.

Aktuell: Vann EY Entrepreneur of the year 2018 i Sverige och tävlade i världsfinalen. I maj 2017 utsedd till ordförande i Stockholms Handelskammare, där han varit ledamot sedan 2014. Har tre söner som följer honom inom bolagssfären och i familjebolaget Pejoni.

Kuriosa: Född i Karlskrona. Bodde i Tensta under första åren i Stockholm. Stronghold var för övrigt namnet på Björn Borgs tidigare investeringsbolag (som var en av Fastighetsvärldens första prenumeranter!)

Tre senaste åren: 23–15–22

 
18
Johan SkoglundJM
Lägre position än förra året

Historia: Vd har han varit sedan 2002, alltså en av de som varit börs-vd allra längst. Innan han blev vd hade han dessutom hunnit avverka ett 15-tal år i bolaget i olika positioner.

Aktuell: Stabil på Mäktigaste-listan. En av få bostadsutvecklare som inte tappar (eller åkt ut) i listan. JM har varit framgångsrikt i att köpa stora markområden för att därefter utveckla stora mängder bostäder inom några få områden.

Kuriosa: Skoglund är en långmilare, både som börs-vd och som skidåkare i något utmanande lopp runt om i världen. Styrelseledamot i Castellum, Infranord, Svenskt Näringsliv och Mentor Sverige.

Tre senaste åren: 17–18–17

 
19
Stefan DahlboFabege
Ny på 50 mäktigaste-listan

Historia: Vd vid Fabege sedan hösten 2019. Efter att ha jobbat på Alfred Berg några år efter studierna hamnade han på HQ där han några år senare blev vd. 2005 fortsatte han till Investment AB Öresund för nya toppjobb. Var under några år vd för Byggmästare Anders J Ahlström Holding

Aktuell: Utsågs våren 2019 överraskande till vd för Fabege där han tillträdde 1 september. Ska nu försöka fortsätta bolagets framgångsresa i Arenastaden och starta en ny i Flemingsberg. Årets rookie på 50-listan.

Kuriosa: Tennisspelare av klass, och var ordförande i Svenska Tennisförbudet 2007–2015. Numera hedersordförande. Född i Helsingborg.

Tre senaste åren: XX–XX–XX

 
20
Louise LindhLundbergs
Lägre position än förra året

Historia: Sedan november 2016 är hon vd för Fastighets AB L E Lundberg där hon sedan 2008 varit vice vd. Började på familjebolaget 2005 efter att i två år ha jobbat på KPMG.

Aktuell: Något lägre affärstakt senaste tiden. Snabbt vunnit respekt. Kanske redo för större utmaningar?

Kuriosa: Född i Sverige, uppväxt i Schweiz. Tredje generationens Lundbergare inom branschen och Fredrik Lundbergs äldsta dotter. Styrelseledamot i L E Lundbergföretagen, Holmen, Hufvudstaden och Fastighets AB L E Lundberg.

Tre senaste åren: 19–13–35

 

21
Lars JohnssonFolksam

Historia: Sedan våren 2015 ansvarig för Folksam Fastigheter. Johnsson var tidigare vice VD och chef fastighetsinvesteringar vid jätten Vasakronan där han slutade sommaren 2014. Har en bakgrund inom AP Fastigheter (numera Vasakronan). Han har även jobbat vid LE Lundberg-företagen

Aktuell: Nyligen gjort en av landets största styckeaffärer någonsin genom förvärvet av Trygg Hansa-huset för 4,3 miljarder kronor. Har gjort flera stora affärer på kort tid och vill köpa för ytterligare 20 miljarder.

Kuriosa: En av de i Sverige som gjort flest affärer. Uppväxt i Ängelholm och håller på Rögle i hockey. Vann nyligen FV:s och C&W:s tävling vem som har mest kunskaper om branschen.

Tre senaste åren: 24–29-27

 
22
Klaus Hansen VikströmFabege
Lägre position än förra året

Historia: Utsågs till vice vd i maj 2014. Anställd 2006 och medlem i koncernledningen sedan 2009. Var tidigare chef för Stockholms Modecenter. Han var vd och grundare av klädmärket Brubaker AS. Årets rookie 2015.

Aktuell: Från och med maj 2019 endast konsult vid Fabege,  men fortfarande vice vd, Bygger kontaktnät i en takt som få andra – och tänker lite annorlunda. Vill nu skapa ett nytt Arenastaden – i Flemingsberg.

Kuriosa: Uppväxt i Köpenhamn och det var kärleken som tog honom till Sverige. Han är en hejare på triathlon som han började utöva relativt nyligen. Deltog nyligen i VM. I triathlon på Hawaii och gick i mål på 14 timmar och 24 minuter. ”Superdansken” blev 27:a i  sin åldersklass och bäst i Norden

Tre senaste åren: 18–22–29

 
23
Ola SernekeSerneke
Lägre position än förra året

Historia: Sommarjobbade på Peab och blev kvar där i sex år. Startade därefter det egna bolaget SEFA som 2014 bytte namn till Serneke.

Aktuell: Har som högsta mål att förverkliga den 245 meter höga skrapan Karlatornet på Hisingen i Göteborg. Många politikers önskebyggherre. Ska bland annat bygga en skidhall i Järfälla och en ny havsnära stadsdel i Trelleborg. Var Sommarpratare 2019.

Kuriosa: Född i Alingsås. Med som sponsor bakom flera idrottsklubbar och investerare i IFK Göteborgs riskkapitalbolag. Går alltid upp 04.17, uppgav han i sommarpratet.

Tre senaste åren: 22–30–31

 
24
Anneli JanssonHumlegården

Historia: Intog vd-stolen på Humlegården i november 2016. Sedan 2012 var Jansson ansvarig för brittiska Grosvenor Fund Management. Tidigare har hon även jobbat på KF Fastigheter och Doughty Hanson.

Aktuell: Ökat beståndet och ägarbasen. Planerar ytterligare projektutveckling i Solna. Jublade när beslutet om en tunnelbanestation i Hagalunds arbetsplatsområde kom. Bolaget äger nästan hela området.

Kuriosa: Född och uppväxt på ön Yxlan i norra Stockholms skärgård. Sitter i Brinovas, Hemfosas och i Fastighetsägarnas styrelse.

Tre senaste åren: 34–46–46

 
25
Tomas CarlssonNCC
Lägre position än förra året

Historia: Ny vd sedan maj 2018. Var sedan i slutet av 2012 vd vid Sweco. Tidigare jobbat 20 år vid NCC i olika roller, senast som chef för den svenska byggverksamheten

Aktuell:  Kämpar med att stärka siffrorna för byggjätten. Årets nykomling på Mäktigaste-listan. I fjol. Tappar nu flera placeringar. Den plötsligt sparkade företrädaren Peter Wågström hade plats tio under sitt sista år i vd-stolen.

Kuriosa: Född i Umeå. Tidigare scoutledare. Kallades ”professorn” av vännerna. Har dubbla MBA i studiebagaget. Bor i Bromma. Var aktuell som NCC-vd redan 2011.

Tre senaste åren: 20-X-X

 

26
Åke PetterssonSkandia Fastigheter
Ny på 50 mäktigaste-listan

Historia: Ny vd vid Skandia Fastigheter. Sedan 2011 har han varit affärsutvecklingschef inom bolaget. Jobbade tidigare på Vasakronan dit han värvades 2007 som transaktionschef. Han kom då från Arcona. Tidigare har han jobbat vid just Skandia/Diligentia.

Aktuell: Tog över vd-stolen efter Anders Kupsu den 19 februari 2019. Sålt massa fastigheter de senaste åren för massor av miljarder för att klara driva stora projekt och därmed hålla allokeringsnivån mot fastigheter. Ny på Mäktigaste-listan.

Kuriosa: Född i Vallentuna. Under tonåren ägnade han fritiden åt att skapa datorspel.

Tre senaste åren: X–X–X

 
27
Anna NybergVasakronan
Ny på 50 mäktigaste-listan

Historia: Chef för fastig­hetsutveckling på Vasakronan. Började på AP Fastigheter 2007 och var med om omvandlingen till Vasakronan. Tidigare jobbat på Hufvudstaden och Amplion.

Aktuell: Stöper om centrala Stockholm. Högaktuell med nya Sergelhuset och ett antal andra stora projekt. Ny på Mäktigaste-listan.

Kuriosa: Född i Köping. Spelat både basket och fotboll. En av initiativtagarna till Lavadagarna, KTH:s arbetsmarknadsdagar.

Tre senaste åren: X–X–X

 
28
Nils StyfHemsö

Historia: Sedan hösten 2016 vd vid AP3-kontrollerade Hemsö. Var tidigare CIO vid Citycon. Han har tidigare arbetat på Merrill Lynch, Deutsche Bank, Doughty Hanson & Co och Areim.

Aktuell: Hemsö tar gärna på sig rollen om att hjälpa Sveriges kommuner med att vara en långsiktig ägare av skolor och äldreboenden. Hemsö äger även fastigheter i Finland och Tyskland. Allt mer fokus på nyproduktion. Bolaget överväger även fler länder.

Kuriosa: Syns ofta på elcykel. Mexikansk bakgrund och kan flytande spanska. Blev nyligen tvåa i FV:s och C&Ws tävling om vem som har mest kunskaper om branschen.

Tre senaste åren: 42–X–X

 
29
Ivo StopnerHufvudstaden
Lägre position än förra året

Historia: Blev vd för det Lundbergkontrollerade bolaget 1997 när han efterträdde Olov Agri. En av topp-vd:arna som suttit allra längst.

Aktuell: Laddar för projekt nära centralstationen i Stockholm och i Fredstan i Göteborg. Kämpat för att vända utvecklingen för NK och genomfört och presenterat flera förslag. Länge legat lågt på transaktionsmarknaden. Stopner syns sällan utåt. Nu sjukskriven.

Kuriosa: Arbetade under tre år på Trygg-Hansa innan han lämnade för Hufvudstaden. Född i Prag och flyttade till Sverige i samband med Sovjetunionens invasion av Tjeckoslovakien. Gillar att jaka och fiska, gärna i Jämtland/Härjedalen. Gillar även att stå vid grytorna, då gärna långkok.

Tre senaste åren: 26–27–26

 
30
Ulrika HallengrenWihlborgs

Historia: Ny vd vid bolaget sedan i april 2018. Hon var tidigare projekt- och utvecklingschef vid bolaget. Tidigare jobbat vid bland annat Tyréns.

Aktuell: Ny på listan 2018. Ska med ett stort innehav i Nyhamnen i Malmö göra området till lika betydande för bolaget som Dockan varit. Basar även över ett stort bestånd i Helsingborg och allt större i Lund. Hållit hög fart på transaktionsmarknaden.

Kuriosa: Är styrelseledamot i SHH Bostad och var tidigare styrelseledamot i Tyréns. Har en Ducati för landsvägskörning. Tidigare kört mycket enduro. Född i Västervik.

Tre senaste åren: 47-X-X

 

31
Cecilia FasthStena Fastigheter
Lägre position än förra året

Historia: Vd vid Stena Fastigheter sedan 1 januari 2018. Värvades till Castellum som vd region Väst 2014 där hon hade ansvar för sammanslagningen av två dotterbolag. Hon kom då från Sverigehuset där hon var vd. Tidigare har hon jobbat på Skanska där hon 2016 blev vd för Skanska Fastigheter Göteborg och hon har även jobbat i Storbritannien för byggjätten.

Aktuell: Laddar för en större investering i SKFs historiska område som bolaget förvärvat. Stena har döpt satsningen till District Bearing.

Kuriosa: Hade tidigt ett stort intresse kring hållbara fastigheter. Uppges ha gillat lego som ung.

Tre senaste åren: 28–39–X

 
32
Carola LavénCastellum
Ny på 50 mäktigaste-listan

Historia: Sedan hösten 2019 investeringsdirektör vid Castellum. Tidigare, sedan 2013, boss över NCC Property Development efter att hon värvats till byggbolaget från Atrium Ljungberg där hon jobbade i tio år. Dessförinnan har hon innehaft chefstjänster på Drott och Skanska.

Aktuell: Lämnade överraskande toppjobbet på NCC för Castellum. Det nya bolaget smider allt mer projektplaner i allt intressantare lägen.

Kuriosa: En hejare på längdskidåkning. Diggar låten ”We built this city”. Tidigare styrelseledamot i Sweden Green Building Council och i BRIS i flera år. Född och uppväxt i Sollefteå.

Tre senaste åren: X–37–45

 
33
Fredrik JonssonNiam

Historia: Ny vd sedan halvårsskiftet 2017. Jobbat vid Niam sedan i augusti 2007.

Aktuell: Niam är i rejält köpläge. Har hållit låg förvärvstakt i Sverige men slog till och köpte nyproducerat i Köpenhamn för 3 miljarder kronor nyligen. Förvärvade visserligen projektfastigheten stora Karolinska i Solna men politikerna drog tillbaka den affären.

Kuriosa: Tidigare varit investeringsansvarig och har enligt FV:s sammanställning gjort köp för en bra bit över 50 miljarder kronor. Besitter breda kunskaper om champagne.

Tre senaste åren: 50–44–X

 
34
Lennart WeissVeidekke
Lägre position än förra året

Historia: Tillträdde tjänsten som kommersiell direktör vid Veidekke 2012. Weiss var tidigare vd vid Svefa under fyra år efter att värvats dit från just Veidekke.

Aktuell: Anställdes med målet att Veidekke skulle vara en mer aktiv röst i debatten. Genomslaget har blivit stort, senast genom en ”attack” mot Finansinspektionen och Riksbanken. Tappar dock flera placeringar på 50-listan.

Kuriosa: Korades 2015 som branschens favorit till ny bostadsminister i FV:s branschomröstning bland ledande bostadsaktörer. Som 17-åring (!) blev han invald i kommunfullmäktige i Gävle och kort därefter blev han invald i SSU:s förbundsstyrelse. Har stora kunskaper kring vin och är stor supporter av Brynäs.

Tre senaste åren: 25–26-30

 
35
Caroline ArehultHemfosa

Historia: Sedan september 2018 vd på Hemfosa där hon efterträdde Jens Engwall. Tidigare jobbat nästan 20 år på Skanska, senast som vd för Skanska Fastigheter Stockholm.

Aktuell: Inlett med ett högt tempo och håller ännu Jens Engwall och avknoppningen Nyfosa bakom sig när det gäller fastighetsvärde. Sitter även på ett högre våningsplan i Danviks Center än Nyfosa.

Kuriosa: Trädgårdsfantast, gillar att spela basket och att arrangera maskerader. Har även pluggat i Hamburg.

Tre senaste åren: 39–X–X

 

36
PG PerssonPlatzer
Lägre position än förra året

Historia: Tog Platzer till börsen i slutet 2013 och blev vd för bolaget fem år tidigare, då en doldis. Han har en bakgrund på Skanska och Coor.

Aktuell: Håller högt tempo på alla fronter: transaktioner, projekt och uthyrningar. Bygger bland annat två höghus i Gårda, med 27 respektive 25 våningar.

Kuriosa: Heter Per-Gunnar. Som tonåring var han högt rankad tennisspelare.

Tre senaste åren: 33–36–48

 
37
Kerstin Lindberg Göransson Akademiska Hus
Lägre position än förra året

Historia: Sedan 2011 är hon vd för ett av landets största fastighetsbolag. Dessförinnan var hon flygplatschef på Arlanda. Tidigare har hon jobbat på FFV Aerotech, Beckers Industrial Coating, Scandic och Telia IT Service.

Aktuell: Hon och bolaget fortsätter att leverera en stor andel av Sveriges snyggaste byggnader. Bidrar även till att det numera byggs tusentals studentbostäder i anslutning till bolagets campus. Igång med Albanoprojektet, som när det är färdigt ska knyta samman KI, KTH och Stockholms Universitet i ett gemensamt universitetsområde.

Kuriosa: Styrelseledamot AP3 och Jernhusen. Född i Hudiksvall och även bott i Arboga. Har jobbat med JAS-projektet.

Tre senaste åren: 35–33–32

 
38
Pernilla Arnrud MelinAMF
Lägre position än förra året

Historia: Sedan 18 februari 2018 ansvarig för AMF:s fastighetsinvesteringar. Jobbade dessförinnan vid MSCI. Tidigare arbetet vid CBRE och Strateg.

Aktuell: Ny på listan i fjol. Ansvarar för fastighetsplaceringar för drygt 100 miljarder, i Sverige (AMF Fastigheter plus halva Rikshem), Norge och Finland.

Kuriosa: Född i skånska Höllviken samt uppväxt i Nyköping och Täby. Cyklar (på riktigt, alltså inte elcykel) ofta till jobbet i city från hemmet i Sollentuna.

Tre senaste åren: 37–X–X

 
39
Sharam RahiBalder

Historia: Anställd vid Balder sedan 2005. Mötte Erik Selin när han drev ett kafé nära Balders kontor där Selin var kund.

Aktuell:  Står på många sätt bakom en av fastighetsbranschens största framgångssagor. Alltid gillat att göra affärer. Utsågs 2013 till Göteborgs Finansprofil tillsammans med Erik Selin där de kallades ” ett oslagbart team”.  Ny på listan 2017.

Kuriosa: Har en bakgrund som komiker, under namnet Mustafa. En omskriven sådan under tiden han jobbade som fastighetsförvaltare. Haft egen show i SVT. Är via Chirp AB ägare i First North-listade Cybaero som tillverkar obemannade helikoptrar, Uppväxt i Iran.

Tre senaste åren: 40–48–X

 
40
Lars-Åke TollemarkUnibail-Rodamco Westfield

Historia: 2010 började han på köpcentrumjätten Unibail-Rodamco där han sedan 2013 är boss över verksamheten i Norden. Tidigare tagit Retail and Brands (RNB) till börsen, varit vd Marco Polo i Norden och vd. Sportex/Sportringen.

Aktuell: Leder framgångsmaskinerna Mall of Scandinavia och Täby centrum där den förstnämnda fått Westfield-status. Har en hög position inom det internationella bolaget.

Kuriosa: Tollemark är uppväxt i lilla Dals Långed som ligger i Bengtsfors kommun. Sitt första jobb fick han genom att knacka på hos klädbutiken Hugo på St Eriksgatan och där fick han snabbt allt mer inflytande och snart var den nya arbetsgivaren en stor hyresgäst på NK. Hamnat på listor över Sveriges mest välklädda.

Tre senaste åren: 43–X–X

 

41
Stefan RänkEinar Mattsson
Samma position som förra året

Historia: Vd och koncernchef i det 80-åriga stolta bostadsbolaget sedan 2010 där han är den tredje generationen efter legendaren Einar Mattsson. Han började jobba inom bolaget 2002 efter att tidigare jobbat på Fastighets AB Stadshus, Leimdörfer (delägare) och Castellum.

Aktuell: Stabil bostadsutvecklare och stabila placeringar i Mäktigaste-omröstningen. Får folk att lyssna när han talar. Boss över ett av Sveriges största privata bostadsbestånd. Besviken över att planerna på Nobel center på Blasieholmen stoppats.

Kuriosa: Ränk valdes 2016 in som styrelseledamot i Nobelhuset. Under några år var han ledamot i Stockholms Stadsmissions styrelse. Han fick näst mest röster när bygg- och fastighetsbranschen i FV röstade fram sin favorit till ny bostadsminister.

Tre senaste åren: 41–40–43

 
42
Marita LoftStorebrand
Lägre position än förra året

Historia: Sedan 2012 är Marita Loft vd för den norska försäkringskoncernen Storebrands fastighetsverksamhet i Sverige. Var tidigare chef vid SEB Trygg Liv.

Aktuell: Tappar tio placeringar. Överraskande avyttrat i centrala Uppsala när Bonnier premiärköpte. Avvecklat samarbetet med KF Fastigheter. Annars hållit lågt affärstempo senaste åren.

Kuriosa: Född i Sundsvall. Var inröstad på listan även 2010–2013, men försvann sedan ur listan i två år.

Tre senaste åren: 32–34–41

 
43
Tomas IngemarssonAFA Fastigheter
Lägre position än förra året

Historia: Boss över bolaget sedan 2002, och var tidigare transaktionsansvarig under fem år. En av de som suttit längst på yttersta chefsstolen.

Aktuell:  Med ett stort hotellbestånd är han nästan en smått anonym svensk ”hotellkung. Annars har han främst sålt fastigheter, för hela 5,5 miljarder på två år. Tappar i år flera placeringar. Har kvalat in på 50-listan vid 12 av 14 omröstningar.

Kuriosa:  Gillar fysiska utmaningar och har bland annat genomfört flera Marcialonga, ett skidlopp i norra Italien. Född i Örebro.

Tre senaste åren: 36–43–X

 
44
Jesper GöranssonPeab
Lägre position än förra året

Historia: Kan 2021 fira 25-årsjubileum på Peab, det företag han är vd och koncernchef för sedan våren 2013.

Aktuell: Tappar massor med placeringar i listan, men har ändå börjat få ordning på siffrorna. Ganska låg profil inom fastighetsutveckling, dock snart klara meddet egna blivande Stockholmskontoret vid Järva krog i Solna. Men när börjar det hända något i Varvsstaden i Malmö?

Kuriosa: Började sin yrkesverksamma bana hos Peab med två veckors praktik på en byggarbetsplats. Uppväxt i Trelleborg och ungdomsintresset var windsurfing

Tre senaste åren: 27–32–36

 
45
Ylva Sarby WestmanKungsleden

Historia: Utsågs till vice VD och Chief Investment Officer 2015 efter att då ha jobbat inom bolaget i sju år. Arbetade dessförinnan vid NCC Property Development under fler år.

Aktuell: Har under de senaste åren flängt land och rike runt för att sälja fastigheter på udda orter. Samtidigt har allt mer moderna fastigheter i storstadsområden inköpts.

Kuriosa: Den kvinna som sannolikt har gjort flest fastighetsaffärer i Sverige, och numera allt oftare även möter kvinnor som motpart vid affärerna. Sitter sedan våren 2017 i styrelsen för Ikano Bostad. Har stuga i Stockholms skärgård och innehar även dykcertifikat.

Tre senaste åren: 49–50–40

 

46
Fredrik HolmströmMagnolia
Samma position som förra året

Historia: Storägare i Magnolia via egna bolaget F. Holmström Fastigheter.

Aktuell: Samma placering som ifjol när han var nykomling. Håller sanslöst högt affärstempo. Försöker tajma markköp med försäljningar till investerare för att minska riskerna. UGh, det är nästan svårt att hänga med i tempot.

Kuriosa: Började hjälpa sin far med fastighetsförvaltning som 20-åring. Vunnit VM-silver i thaiboxning, bestigit Kilimanjaro och seglat till Antarktis. Gillar film och var en av producenterna bakom Lilla Jönssonligan.

Tre senaste åren: 46-X-X

 
47
Lena BobergIca Fastigheter
Lägre position än förra året

Historia: Tog över vd-stolen 2011 efter att tidigare varit CFO. Kom till bolaget 2007 från Skandrenting. Tidigare jobbade hon i korta perioder på Know IT och Hagströmer & Qviberg.

Aktuell: Växlar upp Ica Fastigheter till en stadsbyggare med flera spännande projekt på gång, dock sålt projektidén Bromma Blocks. Hälftenäger Ancore och Secore tillsammans Alecta respektive Första AP-fonden.

Kuriosa: Hon har alltid ett mentorsuppdrag på gång, en sak hon gillar och växer själv av. Styrelseledamot i Rikshem sedan 2016 och tidigare suttit i Corems styrelse. Drömmer om att äga en Hälsingegård.

Tre senaste åren: 44-49–42

 
48
Eva LandénCorem
Ny på 50 mäktigaste-listan

Historia: Kom till Corem 2008 som finanschef, blev vd för det Rutger Arnhult-kontrollerade bolaget 2012 (när Arhult själv istället tog över vd-stolen i Klövern). Jobbade tidigare som ekonomichef på Bonnier Fastigheter. Tidigare jobbat vid PWC.

Aktuell: Ny på Mäktigaste-listan. Nyligen gjort en jätteförsäljning till Blackstone för 4,2 miljarder kronor, med en god vinst som följd. Vill istället öka inom mile-fastigheter.

Kuriosa: Född i Fagersta. Var där känd korvförsäljerska på bandymatcher. Klasskamrat med bland annat Mia Brunell Livfors (vd Axel Johnson AB) på gymnasiet. Ledamot i Specialfastigheters styrelse sedan 2014 och ordförande sedan 2018. Sitter även i styrelsen för Klövern.

Tre senaste åren: X–X–X

 
49
Patrik HallHeimstaden
Lägre position än förra året

Historia: Vd och koncernchef i nuvarande befattning sedan 2003. Anställd sedan 2001.

Aktuell: Bolaget, med norske Ivar Tollefsen och Alecta, som huvudägare har växt som en raket genom flera stora förvärv, både från kommuner och privata bolag. Äger bostäder i fem länder efter premiärköpet i Nederländerna. Gjort flera omständiga ”internaffärer”. Tappar flera placeringar.

Kuriosa: Tidigare förhandlingschef på Hyresgästföreningen. Utbildad vid Officerhögskolan och har varit yrkesofficer.

Tre senaste åren: 38–X–X

 
50
Kerstin GillsbroJernhusen
Lägre position än förra året

Historia: Blev VD för statliga bolaget 2010. Har ett mångårigt förflutet inom NCC-koncernen med en rad ledande befattningar.

Aktuell: Håller en nästan sanslöst låg profil med tanke på de projektplaner som finns, inte minst den stundande överdäckningen av centralstationen i huvudstaden. Bolagets har spännande utvecklingsprojekt även i Göteborg, Lund, Västerås, Norrköping, Malmö, Linköping etc.

Kuriosa: Styrelseledamot i Christian Berner Tech Trade, Stena Fastigheter och Sweden Green Building Council.

Tre senaste åren: 48–45–37

 

Fler 50 Mäktigaste

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2020: Hela listan publicerad

För 15:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2018

Branschens stora omröstning. Läs även om vem som blev Årets kvinna och vem som utsetts till Årets rookie.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2017

Nu är det klart vem som röstats fram till fastighets- och byggbranschens mäktigaste. FV inleder här nedräkningen. Nya placeringar avslöjas varje vardag klockan 11.11.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2016: 1-25

Här redovisar vi placeringarna 1–25 i 2016 års omröstning. Det är elfte året som omröstningen genomförts. På plats 24 hittar du ”Årets Rookie”

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2016: 26-50

Här redovisar vi placeringarna 26–50 i 2016 års omröstning. Sju nykomlingar har röstats in på årets 50-lista.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2015: 1-25

Branschens omröstning 2015. Se vem som vann och vilka som röstades in på 50-listan.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2015: 26-50

Här redovisas placeringarna 26–50 i den stora branschomröstningen.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2014: 1–25

Branschens omröstning 2014. Här redovisar vi placeringarna 1–25. Det blev i år skifte i toppen. Läs hela listan.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2014: 26-50

Omröstningen inom bygg- och fastighetsbranschen 2014 är avslutad. Här redovisas platserna 26–50. I år har sju nykomlingar tagit plats på listan.

50 Mäktigaste

2013: 1-25

Resultatet av omröstningen ”Mäktigast 2013” är nu klart. Se vem som vann, vem som blev högst placerade kvinna och vem som blev årets rookie.

50 Mäktigaste

2013: Plats 26-50

Resultatet av den åttonde ”Mäktigaste-omröstningen”. Här redovisas platserna 26–50.

50 Mäktigaste

2012: Plats 1-25

Branschens mäktigaste 2012 är korad! Det blev en ny ”vinnare” efter att bygg- och fastighetsbranschen röstat. Här presenterar Fastighetsvärlden placeringarna 1-25. Det var knallhårt i toppen.

50 Mäktigaste

2012: Plats 26-50

Omröstningen inom bygg- och fastighetsbranschen 2012 är avslutad och här redovisas placeringarna 26–50. Läs om vem som blev ”Årets rookie” och vilka som förlorat flera placeringar.

50 Mäktigaste

2011: Plats 1-25

Nytt namn i toppen av branschens omröstning: Jens Engwall. Han har avancerat från en femteplats 2011. Erik Selin skuggar på andra plats och Fredrik Wirdenius på tredje.

Tillbaka till förstasidan