50 Mäktigaste 2014: 26-50

Branschens omröstning. Här redovisar vi placeringarna 26–50 allt eftersom nedräkningen fortlöper. Under första veckan redovisar vi fem placeringar varje vardag – alltid klockan 11.11. Platserna 11-25 redovisas vecka 44 och topp-10 under vecka 45.

Se plats 1-25 här.

Plats 26

50maktigaste-upp50 Mäktigaste - David MindusDavid Mindus,
Sagax

Nu i höst är det tio år sedan Sagax entré på börsen. Det skedde genom ett så kallat omvänt förvärv och då liksom nu var det David Mindus som ”spakade” bolaget. Med tålmodigt arbete och utan direkt stort risktagande har beståndet vuxit från en miljard till drygt tolv miljarder. Även David Mindus position på den här listan börjar till slut påverkas av den fina utvecklingen. Han klättrar sju positioner upp till sin bästa placering någonsin. Mindus har under åren utmanats och det har funnits trevare ute för att sondera möjligheten till en eventuell sammanslagning med andra bolag. Men det har blivit kalla handen. Mindus verkar fast besluten att hela tiden pröva andra vägar, utan att för den skull ta stora risker. Han var tidigt ute med att investera i Finland och härom året överraskade han med att nämna Paris som en möjlig framtida investeringsmarknad för Sagax, planer som ser ut att realiseras i närtid. (33)

Plats 27

50maktigaste-upp50 Mäktigaste - Tomas IngemarssonTomas Ingemarsson,
AFA Fastigheter

Petter Stordalen är fortfarande ”Hotellkung”. Men med snart nästan tio fastigheter med hotellinnehåll utgör segmentet ett betydande del av AFA Fastigheters bestånd. Ingemarsson bär ”bara” titeln fastighetschef medan flera av hans institutionskollegor är VD. Bolaget har under de senaste åren lagt i en något högre förvärvsväxel. Efter köpet av projektfastigheten Malmö Live sommaren 2012 gav sig AFA Fastigheter i februari 2014 även in i Göteborgsmarknaden genom att köpa en hotellfastighet där. Annars är fastighetsbeståndet väldigt geografiskt koncentrerat till centrala Stockholm. Ingemarsson är född i Örebro. Han gillar fysiska utmaningar och har bland annat genomfört flera Marcialonga, ett skidlopp i norra Italien. (34)

Plats 28

50maktigaste-upp50 Mäktigaste - Gustaf HermelinGustaf Hermelin,
Catena

För tre år sedan mer eller mindre tvingades Hermelin bort från posten som VD i Klövern efter stora ägarförändringar i bolaget. Som VD där röstades han som bäst fram till en elfte och tolfte plats på listan 2009 och 2010 Reträttposten blev ett annat börsbolag, Brinova, som han dock var med om att avnotera under hösten 2012. Gustaf Hermelin har inte stuckit under stol med att han gärna vill leda ett bolag på börsen och under hösten 2013 blev det åter verklighet i samband med att Brinova förvärvade majoriteten i Catena via en apportemission. Som VD i ”nya” Catena leder han ett bolag inriktat på logistik men med ett stort utvecklingsprojekt i Solna, Haga Norra, som extra krydda. Det sistnämnda fick under sensommaren grönt ljus från myndigheterna. Gustaf Hermelin är också en av de största aktieägarna i bolaget. Hermelin gillar fart o fläkt och har bland annat varit framgångsrik Trialförare, i världsklass. (29)

Plats 29

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Johan BergmanJohan Bergman,
Niam

VD för det framgångsrika fondbolaget som för närvarande har riktigt mycket pengar att investera via två fonder, cirka totalt 10 miljarder i Niam V och Niam Core Plus. Under sommaren såldes de återstående fastigheterna i Niam III till Partners Group, en Schweiz-baserad kapitalförvaltare, för 2,75 miljarder kronor. Dessförinnan såldes hus för 2 miljarder till Hemsö. Enligt uppgift till FV var Niam under våren 2013 nära att förvärva den stora KF-portföljen. Bergman och kollegorna har varit mycket lyckosamma när det gäller att ”dänga väska” på Niams rundresor i världens för att resa pengar till nya fonder. Arbetet med den femte fonden resulterade till och med i att det blev en ”bonusfond” eftersom gensvaret var stort. Bergman tillträdde VD-stolen vid Niam 2006. Han hade då en 16 år lång karriär på Skanska bakom sig där han innehaft flera höga positioner och slutade som vice VD. (27)

Plats 30

50maktigaste-lika50 Mäktigaste - Anders JarlAnders Jarl,
Wihlborgs

Näst mäktigast på listan bland de som har Skåne som bas. Under samtliga de nio år som omröstningen har ägt rum har Jarl röstats fram till placeringar runt plats 30. Obestridlig ”Fastighetskung” i Skåne och bolaget är numera största ägare i så väl Malmö, Helsingborg som i Lund. Men allt går inte längre som tåget, bland annat kommer han få brottas med vakanser i det tidigare så framgångsrika Dockan. Han planerar även för stora satsningar i nya kontorsområdet Nyhamnen. Anders Jarl blev VD i Wihlborgs inför avknoppningen från Fabege våren 2005. Innan han kom till Fabege/Wihlborgs arbetade han på det börsnoterade Diligentia. Jarl vann som ung SM-medaljer i både simning och handboll. Han är uppväxt i Kristianstad. (30)

Plats 31

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Ivo StopnerIvo Stopner,
Hufvudstaden

Trots bolagsnamnet har Hufvudstaden de senaste åren mest flyttat fram positionerna i rikets andra stad, Göteborg. Både där och på den stora hemmamarknaden har företaget samlat på sig fastigheter i riktigt bra lägen. Det och god service gav dem nyligen förstaplatsen i Nöjd-kund-index bland kontorshyresgäster. Även om det är företagets hela bredd som bedöms så är det VD Ivo Stopner som coachat fram laget till segern, som de för övrigt erhållit flera gånger. Han är utbildad vid KTH och arbetade under tre år på Trygg-Hansa innan han lämnade för Hufvudstaden. Nästa år firar han 25 år i företaget varav de senaste 15 år på VD-stolen. Stopners kvartssekelhistoria med företaget sammanfaller med att företaget firar sitt 100-årsjubileum under 2015. I år tappar han tre placeringar från fjolårets ranking. (28)

Plats 32

50maktigaste-upp50 Mäktigaste - Per BerggrenPer Berggren,
Hemsö

Norrlänning, född i Boden men uppvuxen i Örnsköldsvik och Gävle, därtill också VD för landets största ägare av samhällsfastigheter. Hemsö har under året gjort sina första köp i Finland och har också genom flera förvärv stärkt sitt bestånd i Tyskland. På hemmamarknaden Sverige har transaktionstakten i vanlig ordning varit hög och värdet på hela beståndet uppgår nu till 24 miljarder. Berggren tar sig i år in på plats 32 på listan, vilket är hans högsta notering hittills. Som VD på Jernhusen röstades han fram till plats 35 som högst. (35)

Plats 33

50 mäktigaste Ny50 Mäktigaste - Carola LavénCarola Lavén,
NCC

Årets rookie på Mäktigaste-listan. Gör för första gången entré på listan även om hon varit känd i branschen långt innan hon under förra året blev rekryterad till NCC och tjänsten som affärsområdeschef för project development. Innan NCC hade hon en lång karriär på Atrium Ljungberg där hon satt med i koncernledningen och var chef för affärsutvecklingen. Dessförinnan har hon också innehaft flera chefstjänster på Drott och Skanska. Hos NCC har hon fått ansvar för en projektportfölj som är värd cirka sex miljarder kronor. Bakslaget under året var när bolaget tappade TeliaSonera som hyresgäst innan telejätten hunnit flytta in i projekthuset på Kungsholmen. Annars kanske placeringen blivit ännu högre. (NY)

Plats 34

50maktigaste-upp50 Mäktigaste - Mats AnderssonMats Andersson,
AP4
Sedan åtta år VD för Fjärde AP-fonden som är den av de fyra stora AP-fonderna som har minst tillgångar i fastigheter, men som gjort de mest opportuna investeringarna. Bolaget är bland annat delägare i Hemfosa och svenskbrittiska ASE Holdings. De största investeringarna finns dock i Vasakronan (25 procentig ägarandel) och Rikshem (50 procent). Andersson har tidigare arbetat på bland annat Deutsche Bank, Tredje AP-fonden, Skandia Liv. SG. Warburg och Hägglöf & Ponsbach. Under sju år var han börsredaktör och partner på Affärsvärlden. På listan över styrelseuppdrag utöver Rikshem finns Svolder AB och stiftelsen Streber Cup. (39)

Plats 35

50maktigaste-upp50 Mäktigaste - Hans LindHans Lind,
KTH

Mångårig professor i fastighetsekonomi på Institutionen för Fastigheter och byggande vid KTH. Han har under åren uppvisat en häpnadsväckande produktivitet och har släppt en mängd utredningar, rapporter och böcker. Lind är heller ingen främling på tidningarnas debattsidor där han bland annat torgfört åsikten att Sverige, trots envist framhärdande, inte har en bostadsbubbla. Tog sig in på listan förra året, då på plats 49, och tar nu alltså ett rejält kliv uppåt i rankingen. Lind har under de senaste åren synts allt mer i media efter att ”parhästen” Stellan Lundström för fem år sedan blev dekan för skolan Arkitektur och samhällsbyggnad vid KTH. (49)

Plats 36

50maktigaste-upp50 Mäktigaste - Jesper GöranssonJesper Göransson,
Peab

Om två år kan Göransson fira 20-årsjubileum på Peab, det företag han är VD och koncernchef för sedan våren 2013. Han kom till bolaget efter studier vid Lunds Universitet som gav honom en magisterexamen i ekonomi. Det senaste året har varit en intensiv period där det gällt att genomföra en rad åtgärder för ökad lönsamhet inom Peab. Utmaningarna har inte saknats, till exempel har gruvföretaget Northlands i olika omgångar kommit med besvärande besked om sin drift. En tydlig satsning är att sätta fart på Peabs olika fastighetsutvecklingsprojekt. Modellen innebär i stor utsträckning att söka en partner för att snabbare komma igång med projekten. Mycket av arbetet har så här långt varit riktat inåt företaget och så stora framgångar har inte kunnat kommuniceras. Göransson tar fyra kliv upp i årets omröstning. (40)

Plats 37

50maktigaste-upp50 Mäktigaste - Fredrik PalmFredrik Palm,
Alecta

Blev under våren 2011 ansvarig för de direktägda fastigheterna i Sverige och efterträdde därmed Kent Jonsson som haft den positionen i elva år. Våren 2013 blev Palm även ansvarig för bolagets andra ansvarsområde i Sverige, indirekta fastighets- investeringar. Ansvarig för husen i USA och England är fortfarande David Sherwood. Palm tillhör även Alectas ledningsgrupp för kapitalförvaltning. Han har jobbat vid Alecta sedan 2007 och arbetade tidigare arbetet vid CBRE och Ramböll. Alecta har hållit ett fortsatt högt tempo på transaktionsmarknaden och gjorde nyligen en ”bytesaffär” med Skanska om 2,3 miljarder kronor. I Göteborg har man gjort ytterligare förvärv och i Halmstad har bolaget sålt Trade Center. Bolaget är även aktivt på projektfronten där Väktaren 35 vid Fridhemsplan är det mest publika. Bolaget är även är den största ägaren i det konsortium som heter Nordhalla och har ytterligare ett flertal samarbetsbolag. Alecta är även stor ägare i Lönnbacken som nyligen köpte hela Roxanne. Bolaget är även femte största ägaren i Hemfosa. (41)

Plats 38

50 mäktigaste Ny50 Mäktigaste - Johan EricssonJohan Ericsson,
Catella

I början av året lämnade Ericsson över stafettpinnen för VD-rollen på Catella för att istället bli mer direkt involverad i transaktionsverksamheten. Han blev mer sannspådd än vad han hade hoppats på, eftersom flera av de ledande transaktionsrådgivarna i företaget värvades till ett annat bolag. En tung situation men Johan Ericsson har sagt att det gjorde honom 10 år yngre och att han tänkte: ”Nu jädrar ska jag visa dem var skåpet ska stå. Vi ska behålla den procentandel av marknaden som vi alltid haft”. Parallellt med det har han nu gjort comeback på den här listan, efter några år utanför då han hade den mer anonyma rollen som VD för bolaget. Johan Ericsson var med och startade Catella för 25 år sedan och var därmed om att förändra transaktionsmönstret på fastighetsmarknaden. Han har varit en av arkitekterna bakom den allt starkare kopplingen mellan kapitalmarknad och fastighetsmarknad. (NY)

Plats 39

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Kerstin GillsbroKerstin Gillsbro,
Jernhusen

VD för statliga Jernhusen sedan 2010 och sedan 2012 också medlem i Stena Fastigheters styrelse. Bland Jernhusens större projekt är två värda att nämnas extra, dels bygget av Citytunnelns nya stationshus i Stockholm, som också blir det nya hotell Continental, samt Nyhamnen i centrala Malmö, där kontorshuset Glasvasen byggs i en första etapp. Men ett projekt som förmodligen blir ännu större väntar om några år då centralstationsområdet i Göteborg ska genomgå en radikal förändring. En plump i protokollet för Gillsbro är hanteringen kring ägandet av Friends Arena. Jernhusens andel på 22,2 procent gav 2012 en förlust på 57 miljoner och under 2013 sålde bolaget hälften av andelen under största möjliga tystnad. Inga summor har kommunicerats men mycket tyder på att Jernhusen sålde med förlust. Hon och bolaget har även hamnat i skottgluggen hos riksmedia för att bolaget sålt en stor del av spårområdet till fastighetsbolaget som äger Friends arena och därmed försvårat byggnationen av fler depårer. (38)

Plats 40

50maktigaste-upp50 Mäktigaste - Agneta JacobssonAgneta Jacobsson,
DTZ

Leder sedan mer än ett decennium DTZ Sweden och var även med och startade Värderingshuset på 80-talet, det som senare kom att utgöra grunden för DTZ i Sverige. Jacobsson är utbildad civilingenjör vid KTH. DTZ har haft en tuff period internationellt, men klarat sig hyfsat i Sverige. Jacobsson har nu även det övergripande ansvaret för DZTs verksamhet i Norden. DTZ-koncernen fick i juni åter ny ägare när australiensiska UGL efter bara två års innehav sålde till en konsortium som leds av private equityföretaget TPG Capital. I Sverige har det under det senaste året handlat mycket om personalfrågor, ledande personer som lämnat och om att rekrytera ersättare. Bland annat har personer som pekats ut som möjliga efterträdare slutat. Jacobsson sitter i styrelsen hos AMF Fastigheter, Hifab och RICS. (45)

Plats 41

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Peter LeimdörferPeter Leimdörfer,
Leimdörfer

Han är en av grundarna till det specialiserade rådgivningsbolaget som bär hans namn. Håller till högst upp i Femte Hötorgsskrapan. Efter studierna vid Handelshögskolan har han arbetet vid UBS Geneve som valutahandlare, som kapitalförvaltare vid Citibank i New York och suttit i ledningsgruppen vid Enskilda Securities. Peter Leimdörfer är en av de stora delägarna som samlar sitt ägande i nya Brunswick Real Estate där han är VD. Han är även aktiv i den svenska ”kinafonden” White Peak Real Estate. Konsultbolaget har varit säljrådgivare vid tre av de fem största transaktioner som hittills ägt rum i år. (36)

Plats 42

50 mäktigaste Ny50 Mäktigaste - Oscar EngelbertOscar Engelbert,
Oscar Properties

Med gott självförtroende har Oscar Engelbert gått in i allt större fastighetsprojekt de senaste åren. Verksamheten som bär hans namn, Oscar Properties, startades under 2004 och har sedan dess har ett tiotal konverteringsprojekt genomförts. Framåt är siktet inställt även på ren nyproduktion av unika och attraktiva bostäder. Gasklockan och Tors torn (Helix och Innovationen) är kanske de mest uppmärksammade framtida projekten tillsammans med Sandhamnsgatan 79. Gemensamt är att internationella stjärnarkitekter hållit i pennan. Många projekt har tidigare genomförts genom att andra delägare funnits med. Nu när verksamheten skalas upp har bolaget även tagit in kapital via börsen, därmed har han även blivit mer publik även som person. Oscar Engelbert är fortfarande den största aktieägaren i bolaget med omkring 56 procent av kapitalet och något mer av rösterna. (NY)

Plats 43

50 mäktigaste Ny50 Mäktigaste - Leif AnderssonLeif Andersson,
Areim

Har de senaste åren släppt fram flera andra medarbetare att sköta mycket av den operativa verksamheten i Areim, som han bildade 2003. Förra året hamnade han precis utanför topp-50 på den här listan. Förra hösten satte företaget upp sin andra fond upp och sedan dess har flera stora affärer gjorts. Bland annat förvärvades det välkända Trygg-Hansahuset vid årsskiftet och nyligen slog man till och förvärvade Hansacompagiet i Malmö. Andersson var en av de första som satsade på att bygga upp ett bra internationellt kontaktnät, och har genom det dragit hit substansiella belopp för investeringar i svenska fastigheter. Areim lanserade nyligen dotterbolaget Infranode som är en plattform för långsiktiga investeringar i infrastrukturprojekt. (NY)

Plats 44

50 mäktigaste Ny50 Mäktigaste - Lena BobergLena Boberg,
Ica Fastigheter

Efter att de senaste tre åren hamnat utanför listan så slår sig Lena Boberg i år in på listan. Det var i samband med att hon tog över som VD på Ica Fastigheter 2010 (där hon tidigare jobbade som CFO) och efterträdde Bo Liffner som nomineringsjuryn placerade henne på valbar plats i omröstningen över branschens 50 mäktigaste. Boberg kom till Ica Fastigheter 2007 efter att tidigare varit CFO vid Skandrenting. Ica Fastigheter har den senaste tiden sålt hus för hela 1,5 miljarder kronor. Fastigheterna har alla sålts till Ancore, ett bolag som Ica Fastigheter äger tillsammans med Alecta. Nu väntar försäljning av husen i Norge. Boberg ingår i Ica:s koncernledning. (NY)

Plats 45

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Lars ThagessonLars Thagesson,
Hemfosa

Operativ chef vid bolaget som i mars framgångsrikt placerades på börsen. Äger över en miljon aktier i bolaget. Allmänt känd som ”Handelsresande i fastigheter”. Har tillbringat tusentals mil bakom ratten för att spana in hus – ibland har det till och med gått väl snabbt. Innan han anslöt till det då nystartade Hemfosa var Thagesson vice VD vid Kungsleden. Hade sin högsta placering på ”Mäktigaste-listan” 2011 när han röstades fram till 17:e plats. Då kändes mycket som en tvåmansshow med duon Engwall och Thagesson vid spakarna. Nu finns en handfull medarbetare som är inriktade på transaktioner. Född i Hudiksvall och uppväxt i Lidköping. (37)

Plats 46

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Tom LindahlTom Lindahl,
JLL Tenzing

Grundare och VD för Tenzing som under drygt fem år byggt upp en solid position som en av de ledande transaktionsrådgivarna i Sverige. Lindahls position på den här listan har dock dalat kontinuerligt, kanske en effekt av att han mer arbetat med kontaktskapande på den internationella marknaden och inte synts så mycket runt de många affärer företaget varit delaktigt i. I år har företaget och Lindahl inte enbart väckt uppmärksamhet genom de transaktioner de varit med om att genomföra utan också genom att de sålt sitt företag. Det är den internationella jätten JLL som förvärvat och som därigenom gör en storsatsning på Sverige. (43)

Plats 47

50maktigaste-upp50 Mäktigaste - P-G PerssonP-G Persson,
Platzer

Tog Platzer till börsen i slutet av förra året och hade dessförinnan förvärvat flera stora fastigheter, däribland kontorshuset Tennet av Skanska. Nyligen var bolaget åter ute på ny förvärvsräd och köpte kontorshus från Wallenstam för 700 miljoner kronor. Under P-G Perssons ledning har bolaget växt från att vara en spelare i marginalen till att bli en stor aktör lokalt i Göteborg. Bolaget är inne i en process att renodla beståndet till Göteborgs centrala delar och till Gårda. Persson har en bakgrund på Skanska och Coor och blev VD för Platzer 2008. Som tonåring var han högt rankad tennisspelare. (50)

Plats 48

50 mäktigaste Ny50 Mäktigaste - Louise LindhLouise Lindh,
Lundbergs

Den tredje generationen inom Lundbergs. Efter sex år som vice VD och fyra år som regionchef, för region Stockholm, har hon bidragit till att föryngra bolaget och hon vill göra det mer attraktivt. Hon är född i Sverige, uppväxt i Schweiz och har jobbat två år på KPMG innan hon hamnade på familjebolaget 2005. Styrelseledamot i L E Lundbergföretagen, Holmen, Hufvudstaden och Fastighets AB L E Lundberg. Bolagets kontor på Blasieholmen har idag fri utsikt mot Nybroviken och Strandvägen, men den blir hon av med när det nya Nobelhuset byggs. Ny på listan och hon har en massa placeringar kvar att klättra för att nå ikapp sin far, Fredrik Lundberg. (NY)

Plats 49

50 mäktigaste Ny50 Mäktigaste - Karolin ForslingKarolin Forsling,
AMF Fastigheter

Få tar sig in på den här listan utan att vara VD, eller ha ett stort privat ägande av fastigheter. Men Forsling gör det och det är säkert en effekt av att hon varit drivande i det stora utvecklingsprojektet Mood för AMF Fastigheter och nu i år utsetts till chef för bolagets nya avdelning Stadsutveckling och marknad. Därmed hanterar hon bland annat en av citys största förnyelseprojekt, Galleriankvarteret. Det samt flera andra förnyelseprojekt kommer att innebära investeringar för miljardbelopp kommande år. Utveckling av handelslägen har hon arbetat med i nära 20 år.  De senaste sju åren som retailchef på AMF Fastigheter och innan dess bland annat hos Atrium Ljungberg där hon var med om att ta fram Sickla Köpkvarter. I oktober 2013 utsågs Forsling till en av världens mest innovativa stadsutvecklare av UBM Future Cities (UBM är ett internationellt mediaföretag). (NY)

Plats 50

50 mäktigaste Ny50 Mäktigaste - Per-Arne RudbergPer-Arne Rudbert,
Humlegården

Har förvånansvärt hamnat utanför listan i två år i rad och lyckas med några rösters marginal åter ta sin in på 50-listan. Vann 2011 dragkampen om Swedbanks nya huvudkontor och till en fastighet som överraskade i stort sett alla. Nu är bankfolket inflyttat i Sundbyberg och Rudbert smider planer för granntomterna. Han har studerat vid handelshögskolan och vid Harvard Business School. Blev VD för Humlegården 1999. Vad få känner till är att Rudbert var ekonomidirektör vid Pripps Bryggerier 1988 till 1992. (NY)

Fler 50 Mäktigaste

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2020: Idag platserna 23–25

För 15:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2019

För 14:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Läs hela 50-listan.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2018

Branschens stora omröstning. Läs även om vem som blev Årets kvinna och vem som utsetts till Årets rookie.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2017

Nu är det klart vem som röstats fram till fastighets- och byggbranschens mäktigaste. FV inleder här nedräkningen. Nya placeringar avslöjas varje vardag klockan 11.11.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2016: 1-25

Här redovisar vi placeringarna 1–25 i 2016 års omröstning. Det är elfte året som omröstningen genomförts. På plats 24 hittar du ”Årets Rookie”

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2016: 26-50

Här redovisar vi placeringarna 26–50 i 2016 års omröstning. Sju nykomlingar har röstats in på årets 50-lista.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2015: 1-25

Branschens omröstning 2015. Se vem som vann och vilka som röstades in på 50-listan.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2015: 26-50

Här redovisas placeringarna 26–50 i den stora branschomröstningen.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2014: 1–25

Branschens omröstning 2014. Här redovisar vi placeringarna 1–25. Det blev i år skifte i toppen. Läs hela listan.

50 Mäktigaste

2013: 1-25

Resultatet av omröstningen ”Mäktigast 2013” är nu klart. Se vem som vann, vem som blev högst placerade kvinna och vem som blev årets rookie.

50 Mäktigaste

2013: Plats 26-50

Resultatet av den åttonde ”Mäktigaste-omröstningen”. Här redovisas platserna 26–50.

50 Mäktigaste

2012: Plats 1-25

Branschens mäktigaste 2012 är korad! Det blev en ny ”vinnare” efter att bygg- och fastighetsbranschen röstat. Här presenterar Fastighetsvärlden placeringarna 1-25. Det var knallhårt i toppen.

50 Mäktigaste

2012: Plats 26-50

Omröstningen inom bygg- och fastighetsbranschen 2012 är avslutad och här redovisas placeringarna 26–50. Läs om vem som blev ”Årets rookie” och vilka som förlorat flera placeringar.

50 Mäktigaste

2011: Plats 1-25

Nytt namn i toppen av branschens omröstning: Jens Engwall. Han har avancerat från en femteplats 2011. Erik Selin skuggar på andra plats och Fredrik Wirdenius på tredje.

Tillbaka till förstasidan