50 Mäktigaste 2014: 1–25

Branschens omröstning för att kora ”Mäktigast 2014”. 470 röster låg till grund för resultatet. Här redovisar vi placeringarna 1–25.

Placeringarna 26-50 finns redovisade här.

Plats 1

50maktigaste-upp50 Mäktigaste - Erik SelinErik Selin,
Balder

Efter att ha varit två de senaste tre åren har göteborgaren i år röstats fram till ”Mäktigast”. 1992 var året när Erik Selin, som 25-åring, köpte sin första fastighet, i Ängelholm. Fastighetsvärdet i Balder, där han är storägare och VD, har nu nått 34,5 miljarder kronor. Till det kommer flera fastighetsbolag som han äger privat. Balders bestånd har under de senaste åren fått allt mer fina adresser i Stockholm, Göteborg och Malmö, där hus i CBD respektive på Avenyn och vid Lilla torg. Men Selin slår till där han ser en uppsida, han har under året bland annat köpt ett stort hotellpaket från Pandox och ett antal bostadsbestånd. Selin har signalerat att Balder ska bli mer aktivt på projektsidan och bolaget jobbat hårt med att ta fram stora mängder bostadsbyggrätter på existerande fastigheter runt om i landet. Via Erik Selin Fastigheter äger han även Skandrenting med flera bolag. Få i branschen har fler deläganden – verkar bara bli fler och fler. Erik Selins affärsintresse har sitt ursprung i att han började handla med aktier som 14-åring och fick lära sig en nyttig läxa vid kraschen i början av 90-talet. (2)

Plats 2

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Fredrik WirdeniusFredrik Wirdenius,
Vasakronan

Har röstats till branschens Mäktigaste hela tre gånger. Dels de två föregående åren och dels 2008 när han som ny VD (för AP Fastigheter) var med och köpte hela Vasakronan för 41,1 miljarder. Wirdenius har sedan han kom in på röstbar plats aldrig hamnat utanför ”pallen” i omröstningen. Beståndet är nu värderat till nästan 90 miljarder kronor och Wirdenius har sagt att han kommer att vara kvar i VD-stolen när bolaget passerar 100 miljarder. Bolaget har fortsatt att sälja fastigheter i externa lägen och även fortsatt att satsa hårt på projekt. På förvärvssidan har bolaget i år köpt vid Ullevi i Göteborg. Bolaget har även haft god fart på uthyrningsfronten men det är uthyrningen om 149 kvm till Victoria’s Secret som fått störst utrymme i media. Fredrik Wirdenius, som bor i Sigtuna, har tidigare arbetat ungefär 20 år vid Skanska, senast som för VD Skanska Kommersiell Utveckling Norden. (1)

Plats 3

50maktigaste-lika50 Mäktigaste - Rutger ArnhultRutger Arnhult, Klövern (3)
När Erik Selin i Fastighetsvärlden Nr 2/2013 illustrerades som Spindelmannen var Rutger Arnhult klädd som Stålmannen. Arnhult har även i år hållit en hög takt på transaktionsmarknaden där förvärvet av Globen City i början av året för 3,8 miljarder kronor sticker ut. I övrigt finns en stor uthyrning i Kista och projekt i Uppsala bland höjdpunkterna. Arnhult, född i Bjärred och uppväxt på Bjärehalvön, tog över VD-stolen i Klövern 1 januari 2012 efter att i flera steg köpt aktier i bolaget. Han är även stor ägare i Corem, Tribona och även Sagax. Privat äger han familjebolaget M2 Gruppen. Arnhult, som bor på sydöstra Lidingö, har även visat superkrafter med löparskorna. Han har sprungit Stockholms maraton på 2 timmar och 53 minuter som bäst, varit en av de bästa svenskarna i New York Marathon (sprang nyligen på 2 timmar och 57 minuter, den 2 november) och i höstas sprang han DN:s halvmara på 1 timme och 22 minuter. Efter examen från Lunds universitet jobbade han som analytiker vid Alfred Berg och Öhmans. Rutger Arnhults första fastighetsförvärv ägde rum 1996 i Jönköping. (3)

Plats 4

50maktigaste-upp50 Mäktigaste - Johan KarlströmJohan Karlström, Skanska
Hans högsta placering på listan. Startade som snickare och har genom åren metodiskt byggt sin väg upp mot toppen av byggbranschen. Kallas internt i Skanska för ”C2M”, Chief 2 Meters, vilket snarast är en underskattning av hans längd. Han fick toppjobbet i byggjätten efter att han fått den viktiga USA-verksamheten på rätt köl. Karlström tillträdde som koncernchef i april 2008. Bolagets nuvarande affärsplan sträcker sig till och med 2015. Frågan är hur länge den snart 58-årige Karlström stannar på det tuffa uppdraget. Han har dock mycket energi ännu. Anders Danielsson pekas, enligt FV:s källor, allt oftare ut som efterträdare. (5)

Plats 5

50maktigaste-upp50 Mäktigaste - Hans WallenstamHans Wallenstam,
Wallenstam

Styr bolaget med tydliga mål och har genom bolagets långa historik på börsen övertygat allt mer. Inte minst genom att aktieutvecklingen varit mycket stark under större delen av den perioden. Om ett par år kan han fira 25 år på VD-posten i bolaget. Han tog över den i ett utsatt läge, mitt under fastighetskrisens uppsegling. Övertygade bankerna om beståndets kvaliteter och kämpade sig igenom de tuffa åren utan att slukas som så många andra hårt belånade bolag. Hans Wallenstam var tidigt ute med att styra bolaget mot nyproduktion av bostäder, med en mix av hyresrätt och brf-projekt. (7)

Plats 6

50maktigaste-lika50 Mäktigaste - Fredrik LundbergFredrik Lundberg,
Lundbergs

Samma placering som ifjol efter att han aldrig tidigare under omröstningens nio år korta historia hamnat utanför topp-5 efter att branschen fått säga sitt. Två gånger har Fredrik Lundberg röstats fram till andraplatsen. På transaktionssidan, när det gäller fastigheter, har det under det senaste året genomförts affärer i Lundbergs medan tempot har varit lugnt i år när det gäller Hufvudstaden. Det sistnämnda bolaget har dock återtagit den hedervärda titeln när det gäller att ha mest nöjda kontorshyresgäster. Fredrik Lundberg är, via det stora ägandet i Hufvudstaden, den i särklass största ägaren i området i Stockholm som kallas Gyllene Triangeln. I centrala Linköping har Lundbergs genom förvärv de senaste åren lagt beslag på nästan alla fastigheter runt Lilla torget. Bolaget är även en stor aktör i Norrköping och driver intressanta projekt där. Sedan några år är Fredrik Lundberg även stor ägare i Skanska och sitter i byggjättens styrelse sedan 2011. Han sitter även i styrelsen för Holmen, Indutrade, Handelsbanken och Industrivärden. (6)

Plats 7

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Erik PaulssonErik Paulsson,
Hansan

Få har bidragit till att forma den svenska bygg- och fastighetsbranschen på det sätt som Erik Paulsson har gjort. Affärshungern har alltid varit stor – och är fortfarande – och målet har hela tiden varit att åstadkomma något. Räven Paulsson har i allra högsta grad fortfarande ett finger med i flera av de fastighetsaffärer som görs runt om i landet. Han har gjort så många och så invecklade fastighetsaffärer att han sannolikt glömt bort en hel del själv. Paulsson kom in i branschen på allvar efter det att Peab köpt BPA för att rädda det fackföreningsägda bolaget. Erik Paulsson är initiativtagaren till Arenastaden som utvecklats till en stor succé, även om rubrikerna fortfarande ofta är mörka kring nationalarenan Friends. Sedan 2007 är Paulsson styrelseordförande i Fabege och han håller även klubban i Backahill AB, SkiStar och Wihlborgs. Han är ledamot i Catena. Han styr han sitt fastighetsimperium från bolaget Hansan som har sitt huvudkontor på Lästmakargatan och som har en handfull medarbetare. (4)

Plats 8

50maktigaste-upp50 Mäktigaste - Christian HermelinChristian Hermelin,
Fabege

Tillsammans med kollegorna har Christian Hermelin gjort ett i det närmaste oslagbart hattrick på lokalhyresmarknaden genom att locka storbolagen Vattenfall, Teliasonera och SEB till Arenastaden. De tre uthyrningarna summerar ett hyresvärde på 355 miljoner kronor årligen och en lokalyta om 152.500 kvm. Hermelin och kollegornas erbjudande har dock inte varit förstahandelsvalet för något av storbolagen utan fastighetsbolaget har fått kämpa sig in i ”matcherna”. Efter nära tio år i bolaget blev Christian Hermelin i januari 2007 VD för Fabege. Innan han tog VD-stolen i besittning var han ansvarig för projekt och utveckling i bolaget. Han stod också för mycket av analysen och kalkylerandet under tiden Erik Paulsson var VD. Fastighetsbranschen hamnade Christian Hermelin i därför att storebror Gustaf (numera VD i Catena) behövde hans hjälp när denne hyrde ut fastigheter i Bastuträsk på 80-talet. (11)

Plats 9

50maktigaste-upp50 Mäktigaste - Biljana PehrssonBiljana Pehrsson,
Kungsleden


Har fortsatt uppåt i rankingen efter förra året, då hon gick direkt in på plats 15. Anledningen till det går säkert att spåra i det avtryck hon nu satt efter ett år som VD i Kungsleden och där bolaget växlat upp i tempo. Många av de åtgärder som skulle genomföras har prickats av, en efter en, och ofta snabbare än förväntat. Biljana Pehrsson var under flera år mest känd via konsultföretaget Centrumutveckling där hon arbetade under lång tid och bland annat som VD. Därefter ”försvann hon från radarn” när hon gick till fondbolaget East Capital och främst sysslade med investeringar i Östeuropa. Hon är första kvinna att röstas fram till en plats på topp 10-listan. (15)

Plats 10

50maktigaste-upp50 Mäktigaste - Jens EngwallJens Engwall,
Hemfosa

I mars 2013 kunde nyhetsbrevet Fastighetsvärlden Idag avslöja att Hemfosas ägare planerade att placera bolaget på börsen. I mars 2014 ringde Engwall in bolaget på Nasdaq OMX. Egentligen ville Engwall inte bli börs-VD igen, men förutsättningarna för att sälja bolagets bestånd var långt ifrån de bästa. Noteringen blev en succé och nu är Engwall i köptagen igen. Han sjösatte Hemfosa sommaren 2009 och siktet då var att ta över fastighetsbestånd som hamnat i knät hos banker på grund av allt för hög belåning. Engwall är även styrelseledamot i Bonnier Fastigheter, Runsvengruppen och Chengde Intressenter AB som har intressen i den kinesiska staden med samma namn. Dessutom har han det ”finfina” uppdraget att sitta med i styrelsen i Ikano S. A, som en av tio ledamöter. De tre sönerna Kamprad sitter med där liksom Ingvar Kamprad själv som ”Senior Advisor”. (13)

Plats 11

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Sven-Olof JohanssonSven-Olof Johansson,
FastPartner

Ramlar ned ett pinnhål från förra året, trots att han är mer aktiv än någonsin med förvärv och utveckling av FastPartner som han är dominerande ägare till med över 70 procent av aktierna. Vem har sagt att man ska lägga av med affärer vid uppnådd pensionsålder? Sven-Olof gasar på och de senaste åren har han sett till att dubbla bolagets fastighetsvolym via förvärv och värdetillväxt. Bolagets mål om ett bestånd värt 10 miljarder passerades tidigare i år och snart har man även nått sitt uppsatta mål för förvaltningsresultatet. Det är knappast troligt att handlare Johansson slår sig till ro med det. Utöver det egna bolaget hinner han också med att sitta i styrelsen för NCC och en del annat. Sedan några år tillbaka pendlar han frekvent till Paris där hans fru driver en häst-ranch inriktad på Reining, westernridning, något Sven-Olof också sysslat med under lång tid. Men han gillar även andra hästkrafter och ses ofta i högpresterande sportbilar. (9)

Plats 12

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Peter WågströmPeter Wågström,
NCC

Som koncernchef för NCC sedan fyra år har Wågström tagit allt mer utrymme i samhällsdebatten kring bostadsbyggande och stadsutveckling. Har tryckt på behovet av ökad produktion av hyresrätter och pekat på exempel ur bolagets tyska verksamhet som förebild för planering och genomförande i Sverige. Bostäder var också det områden ha svarade för hos NCC innan han tog sig an sin nuvarande position. Wågström kom till NCC från Drott 2004, ett bolag som knoppats av från Skanska där han först arbetade under många år. Det mesta har gått riktigt bra för Wågström och NCC de senaste åren. Men tidigt i våras gick de på en riktig ”mina” när Telia backade ur det stora kontorsprojektet vi Kristineberg i Stockholm pga att tidpunkten för projektstart var oviss. (10)

Plats 13

50maktigaste-upp50 Mäktigaste - Roger AkeliusRoger Akelius,
Akelius

Tar ett rejält kliv uppåt på listan. Han håller en imponerade framfart med bostadsköp i numera fem länder. Siffrorna hisnar. Bolaget äger nu 24.700 lägenheter i Sverige och 22.700 lägenheter globalt (Tyskland, England, Kanada och Frankrike). Förvärvade nyligen, lite överraskande Hugo Åberg-beståndet i Malmö med 2.075 lägenheter för 2,8 miljarder kronor. Det var första köpet i Sverige på länge för bolaget. Hittills i år har Akelius attackerat marknaden hårt och köpt för cirka 10 miljarder kronor via 59 transaktioner. Merparten har köpts via ”cherry picking” som är bolagets nya favorituttryck. Roger Akelius själv håller till mestadels på Bahamas där han klurar och räknar. En annan sida av Roger Akelius är att han under många år arbetat med välgörenhet i olika former. (21)

Plats 14

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Mats HederosMats Hederos,
AMF Fastigheter

Hamnar i år utanför 10-i-topp när rösterna räknats samman. Leder ett allt mer projektintensivt bolag. Efter det stora projektet med att skapa Mood i centrala Stockholm väntar nu ombyggnationen av stora Gallerian några stenkast därifrån (projektet är döpt till Urban Esacpe Stockholm). Där ska bland annat lokalerna som inhyst Swedbanks huvudkontor förvandlas till två hotell med totalt 540 rum. Kontraktet tecknades med Petter Stordalen under sensommaren. AMF Fastigheter äger numera endast fastigheter i Stockholmsområdet efter att i somras har sålt sin sista fastighet i Göteborg. Hederos är från Kalmar och borde därmed kanske gilla fotboll, men det är hockey och kitesurfing som är favoritsporterna. (8)

Plats 15

50maktigaste-upp50 Mäktigaste - Kerstin HessiusKerstin Hessius,
AP3

Som VD för Tredje AP-fonden och med en bakgrund som nationalekonom, vice riksbankschef och VD för Stockholmsbörsen är fastigheter egentligen ingen hemmaplan för Kerstin Hessius. De allt lägre räntorna och den allt högre värderingen på världens börser har dock gjort fastigheter till ett allt viktigare investeringsslag för fonden – under hennes tio år vid rodret har värdet av fastighetsinnehavet fyrfaldigats. I mars i år var portföljen värd drygt 24 miljarder och sedan dess har förvärven fortsatt. Strukturen att samla investeringarna i ett antal nischade fastighetsbolag är något av hennes baby. I skuggan av jätten Vasakronan har särskilt Hemsö med sin profil mot samhällsfastigheter och Trophi som investerar i fastigheter för livsmedelsbutiker vuxit rejält. Så lite i det dolda är Kerstin Hessius en aktiv profil på marknaden. (23)

Plats 16

50maktigaste-upp50 Mäktigaste - Christel Armstrong DarvikChristel Armstrong Darvik,
Stena Fastigheter

Hon har under det senaste året gjort en pangaffär i London och haft rejält flyt i Houston. Hon har generellt tyckt att det blivit dyrt i Sverige de senaste åren och har istället vänt blickarna utomlands. Dock har bolaget slagit till och köpt två kommersiella fastigheter i Göteborgsområdet det senaste året för totalt nära 1,5 miljarder. Efter att i sju år (2006–2012) röstats fram till branschens mäktigaste kvinna blev hon ifjol passerad av inte bara en utan två kvinnor i omröstningen – och så är det även i år. Christel Armstrong Darvik har varit VD för Stena Fastigheter sedan i oktober 2006. Dessförinnan hade hon framgångsrikt hand om styckningen av Tornet efter att Lehman Brothers tagit över majoritetsägandet. Christel Armstrong Darvik skrev i somras en debattartikel, riktad mot Företagsskattekommittén och regeringen, tillsammans med representanter för sex andra större privata bostadsägare. Det slutade med att hon med en månads kvar till valet plötsligt fick besök av moderatledaren Fredrik Reinfeldt som ytterligare ville ta del av hennes synpunkter. (17)

Plats 17

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Johan SkoglundJohan Skoglund,
JM

Han är en långmilare, både som VD i ett börsbolag och som skidåkare. Innan han blev VD för JM hade han dessutom hunnit avverka ett 15-tal år i bolaget i olika positioner. VD har han varit sedan några år in på 2000-talet då han fick ta över samtidigt som en svacka i efterfrågan på nybyggda bostadsrätter uppstod. Det var dock enbart tillfälligt och därefter har företaget fortsatt att utvecklas genom gradvisa förändringar och ännu starkare fokus på kunder och sökande efter attraktiva byggrätter.
Skidåkning är som inledningsvis nämndes en av hans intressen vid sidan av jobbet, vanligtvis med målet att deltaga i något långlopp i europa varje år. För att mäkta med skidåkningen och jobbet tränar han även tufft på gym, samt tex tennis och innebandy under hela året. Skoglund är även styrelseledamot i flera andra företag, bland annat fastighetsbolaget Castellum och i Infranord. (14)

Plats 18

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Ingalill BerglundIngalill Berglund,
Atrium Ljungberg

Antalet kvinnor på högsta positionen i fastighetsbolagen på börsen är nu fyra stycken. Men Ingalill Berglund var först av dem när hon tillträdde som VD för Atrium Ljungberg våren 2011. Då hade hon funnits i bolaget sedan 2001 (då Ljungberggruppen). Hamnade i fastighetsbranschen via rollen som revisor och gick sedan in i Stadshypotek Fastigheter för att skapa ordning och reda på ekonomisystem etc när deras övertagande av pantfastigheter tog fart på 90-talet. På Atrium Ljungberg styr hon ett av de fastighetsbolag som är mycket projektintensiva. Nyligen invigdes NOD i Kista. Mycket av projekten styrs nu mot att bli hela stadsutvecklingsprojekt där inte enbart en butiksfastighet eller kontorsfastighet byggs, utan dessa kompletteras med bostäder, kultur etc. (12)

Plats 19

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Henrik SaxbornHenrik Saxborn,
Castellum

Ny på listan ifjol och var då näst högst placerade nykomling. I år röstas Saxborn fram till ungefär samma placering. Det var ingen högoddsare när Henrik Saxborn i december 2012 presenterades som ny VD i Castellum, en position han sedan tillträdde under mars 2013. Saxborn har en mångsidig bakgrund och har efter slutförda studier på KTH arbetat mycket med förvaltningsfrågor och olika investeringsmandat. Han var med och lade grunden till det som idag är Newsec Asset Management och har även arbetat med att bygga upp ett par av Niam-fonderna. Lämnade dock den sfären när han 2006 erbjöds rollen som vice VD i Castellum på hemmaplan i Göteborg. Börsjätten Castellum är ett bolag som består av en handfull framgångsrika dotterbolag runt om i landet. Det enda orosmolnet, för utomstående betraktare, är fastighetsbeståndet i Skåne och vakanserna där. (18)

Plats 20

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Jan-Erik HöjvallJan-Erik Höjvall,
Rikshem

Har på kort tid byggt upp ett av landets större fastighetsbolag efter en serie stora transaktioner, och på senare tid även mindre komletteringsförvärv. Men det är inte bara rena förvärv som stått på agendan den senaste tiden utan även bytesaffärer, köp av byggrätter, projektstarter och samarbeten. Höjvall och miljardaffärer hänger nästan ihop. Hela karriären på Skanska, Drott, och Akelius kantades av stora affärer. Ett av Höjvalls mer kända citat är: ”Det finns mycket pengar i branschen och därför måste man ha nerver av stål” som är hämtat från magasinet Fastighetsvärlden. Jan-Erik Höjvall drar även i spakarna kring ”toppmötet i Åre” som blivit populärt. Född i byn Risudden i Övertorneå kommun. (16)

Plats 21

50maktigaste-upp50 Mäktigaste - Ilija BatljanIlija Batljan,
Rikshem

Röstats fram till en plats bara en placering bakom chefen. Hade om han inte tagit steget över till näringslivet sannolikt varit högaktuell för en plats i den rödgröna regeringen. 2012 fjol blev han den bäst placerade nykomling på ”Mäktigaste-listan”. Presenterades av bolagets VD, Jan-Erik Höjvall, för Fastighetsvärldens läsare som en ”Zlatanvärvning inom fastighetsbranschen” i samband med rekryteringen i februari 2011. Ilija Batljan var då landstingsråd (S) i Stockholms län och hade tidigare varit kommunalråd i Nynäshamn. Som vice VD vid Rikshem har han hållit en hög fart inom transaktionsområdet och avverkat hundratals mil i bilen för att granska hus i noga utvalda områden. Han har doktorerat (2007) inom demografi och omsorg. (22)

Plats 22

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Mats PaulssonMats Paulsson,
Peab

I april kommunicerades det om ägarförändringar i Peab där grundarna Erik och Mats Paulsson definitivt delade på boet. Erik Paulssons dotter Sara Karlsson och son Svante Paulsson sålde sina röststarka A-aktier i Peab. Dominerande ägare blev Mats Paulsson med familjer samt hans son Fredrik med familjer. Tillsammans får de 58,3 procent av rösterna. Mats Paulsson har de senaste åren arbetat mycket med sin stiftelse varigenom flera stora donationer gjorts. Den kanske mest omtalade satsningen som stiftelsen gjort är att ta över AstraZenecas tidigare anläggning i Lund och bilda Medicon Village. En skapelse som sedan inspirerat till en annan liknande satsning i Södertälje där det är Peab och Wallenbergsstiftelsernas förvaltningsbolag som tagit över forskningsanläggningen. På fastighetsfronten har bolaget överraskande sålt hälften av ägandet i framtidsområdet Varvsstaden i Malmö samt kommit loss med uthyrningar i Ulriksdal, Solna. I Östersund har bolaget sålt allt. När det gäller resultatet fortsätter Friends Area att belasta. (19)

Plats 23

50maktigaste-ner50 Mäktigaste - Anders KupsuAnders Kupsu,
Diligentia

VD för ett bolag som åter är på offensiven på transaktionsmarknaden efter att under en längre tid varit en av marknadens tydligaste nettosäljare. Beståndet har dock fått värdetillförsel genom ett flertal större och mindre projekt. Det stora kontorsprojektet S44 på Sveavägen i centrala Stockholm är i det närmaste klart, ett projekt som många externt upplevt tagit lång tid. Framtida projekt är Mörby centrum (som bolaget vill döpa om till Danderyd centrum) och expansion av framgångsrika Väla i Helsingborg och kanske även Frölunda Torg. Som ny VD för Diligentia blev han årets rookie i branschomröstningen 2010 med en 13:e plats. Kupsu har en lång bakgrund vid Skanska och är född i Örnsköldsvik. Nobbade hockeylaget MoDo som ung och satsade istället på volleyboll, där han som bäst spelade i division ett. (20)

Plats 24

50maktigaste-upp50 Mäktigaste - Urban EdenströmUrban Edenström,
Stronghold

Sedan i somras sitter Urban Edenström med i Stockholms Handelskammares styrelse, ett tydligt tecken på att han med åren blivit alltmer engagerad i tillväxtfrågor. Han ligger dock kvar i mitten av denna ranking och det kan bero på att han det senaste året inte varit så synlig utåt via Strongholdkoncernens bolag. Stronghold är i sig ett bra exempel på tillväxt. Under dryga 20 år har Edenström byggt upp Stronghold. Det började med rådgivningsdelen i Newsec samt förvaltning och därefter har ytterligare tjänster och företag lagts till. Verksamheterna drivs genom ett antal dotterbolag. Förvaltningsverksamheten inom Newsec AM är nu landets största med inriktning mot kommersiella fastigheter. Niam har över åren varit mycket framgångsrika med fonduppbyggnad och investeringar för dessa. Datscha har växt till sig och är nu nära en internationell expansion. (25)

Plats 25

50maktigaste-upp50 Mäktigaste - Kerstin Lindberg GöranssonKerstin Lindberg Göransson,
Akademiska Hus

VD för Sveriges näst största fastighetsbolag, statliga Akademiska Hus med ett fastighetsvärde på över 57 miljarder kronor. Projektportföljen är nästan ännu mer imponerande då den uppgår till cirka 26 miljarder. Bland de större projekten i portföljen finns Biomedicum vid Karolinska Institutet i Solna. Systerbyggnaden, Aula Medica, är klar och utsågs till årets bygge 2014 av Byggindustrin. Lindberg Göransson har stadigt klättrat på listan varje år och når nu, med plats 25, sin högsta placering någonsin. Hon kom till Akademiska Hus från Swedavia, där hon var chef för Arlanda, 2011. Bolaget kommer sannolikt att få ett bredare uppdrag framöver som kan inkludera studentbostäder. Det aviserades av den borgliga alliansen inför valet men den nya rödgröna regeringen har ännu inte kommenterat frågan. Bolaget är dock sedan länge igång och arbetar med frågan. (32)

Fler 50 Mäktigaste

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste: Tronskifte i toppen

För 16:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Årets Rookie finns på plats 36. Hela åtta nya namn i år. Ny etta i år.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2020: Hela listan publicerad

För 15:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2019

För 14:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Läs hela 50-listan.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2018

Branschens stora omröstning. Läs även om vem som blev Årets kvinna och vem som utsetts till Årets rookie.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2017

Nu är det klart vem som röstats fram till fastighets- och byggbranschens mäktigaste. FV inleder här nedräkningen. Nya placeringar avslöjas varje vardag klockan 11.11.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2016: 1-25

Här redovisar vi placeringarna 1–25 i 2016 års omröstning. Det är elfte året som omröstningen genomförts. På plats 24 hittar du ”Årets Rookie”

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2016: 26-50

Här redovisar vi placeringarna 26–50 i 2016 års omröstning. Sju nykomlingar har röstats in på årets 50-lista.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2015: 1-25

Branschens omröstning 2015. Se vem som vann och vilka som röstades in på 50-listan.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2015: 26-50

Här redovisas placeringarna 26–50 i den stora branschomröstningen.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2014: 26-50

Omröstningen inom bygg- och fastighetsbranschen 2014 är avslutad. Här redovisas platserna 26–50. I år har sju nykomlingar tagit plats på listan.

50 Mäktigaste

2013: 1-25

Resultatet av omröstningen ”Mäktigast 2013” är nu klart. Se vem som vann, vem som blev högst placerade kvinna och vem som blev årets rookie.

50 Mäktigaste

2013: Plats 26-50

Resultatet av den åttonde ”Mäktigaste-omröstningen”. Här redovisas platserna 26–50.

50 Mäktigaste

2012: Plats 1-25

Branschens mäktigaste 2012 är korad! Det blev en ny ”vinnare” efter att bygg- och fastighetsbranschen röstat. Här presenterar Fastighetsvärlden placeringarna 1-25. Det var knallhårt i toppen.

50 Mäktigaste

2012: Plats 26-50

Omröstningen inom bygg- och fastighetsbranschen 2012 är avslutad och här redovisas placeringarna 26–50. Läs om vem som blev ”Årets rookie” och vilka som förlorat flera placeringar.

Tillbaka till förstasidan