Oscars skrapa Gasklockan stoppas av domstol

Annons

”För synlig” – 200 meter ifrån Nationalstadsparken. Det planerade höghuset som ska ersätta den högsta gasklockan i Hjorthagen syns från Nationalstadsparken. Därför stoppar mark- och miljödomstolen projektet, uppger DN. Stockholms stad kommer att överklaga.

Husen har tidigare ritats om från att bli 174 meter högt till 140 meter och 49 meter i diameter istället för 56 meter, läs mer i länkarna nedan. Planen överklagades men Länsstyrelsen godkände den.

Skarpan ska ersätta den högsta av stålgasklockorna i Hjorthagen (i Norra Djurgårdsstaden som växer fram) och presenterades redan 2009. Därefter har processen hamnat i långbäck. Det är schweiziska Herzog & de Meuron som ritat huset.

Fortum, tre organisationer som artbetar för att bevara Djurgården och Nationalstadsparken och några privatpersoner överklagade till Mark- och miljödomstolen. De får – åtminstone delvis – rätt i sin kritik mot det höga huset, skriver DN. Domstolen upphäver därför detaljplanen. Gasklockan ligger 200 meter ifrån Nationalstadsparken. Den nuvarande stålbyggnaden på platsen är 90 meter hög (Hötorgsskraporna är 72 meter höga, Globen 85 meter och Kaknästornet 155 meter).

Mark- och miljödomstolen har kommit fram till att planen tar tillräcklig hänsyn till kulturvärden och naturvärden och att det buller och de rökplymer från Fortums energianläggning som Fortum oroat sig för inte stör så mycket att huset ska stoppas.

Däremot syns det höga huset påtagligt från vissa delar av Nationalstadsparken. Från Fiskartorpet och Stora skuggan kommer byggnaden – i likhet med exempelvis Fortums skorstenar – att synas tydligt över den ridå av träd som sparats vid Husarviken för att de som är i det skyddade parken inte ska behöva störas av att se bostadshusen som växt upp i Norra Djurgårdsstaden, skriver DN som.

Stockholms stad kommer att överklaga till Mark- och miljööverdomstolen och har visst hopp om att huset ska godkännas där, konstaterar DN. I flera planstrider på senare år har Länsstyrelsen stått på stadens sida.

– Det är ett tråkigt besked, men vi kommer att överklaga det. Vi behöver bygga fler bostäder i Stockholm, och det här projektet skulle ge ett bra tillskott av lägenheter. Det som kommer ske nu är att staden lämnar in en överklagan och så får vi invänta den processen, säger Roger Mogert till tidningen Mitt i.

Anna König Jerlmyr (M) är gruppledare och oppositionsborgarråd instämmer när hon pratar med tidningen:

– Beskedet från Mark- och miljödomstolen är mycket olyckligt. Hjorthagsskrapan är ett av de bästa projekten i Stockholm och skulle innebära ett viktigt tillskott av bostäder i staden. Samtidigt visar beslutet på ett reellt problem vi har i Stockholm, med väldigt långdragna planprocesser som kostar mycket tid och pengar i onödan. Länsstyrelsen har tidigare avslagit alla överklaganden och självklart ska staden överklaga dagens domslut till Mark- och miljööverdomstolen, säger Anna König Jerlmyr till tidningen Mitt i.

Tidningen Mitt i har även fått tag i Göran Söderströmordförande i Djurgårdens hembygdsförening, som är nöjd med beslutet. Han får frågan om han tycker att den stålbyggnad som står där nu (se bild nedan) är vacker. Han svarar:

– Vacker är att ta i. Den är industrihistoriskt intressant och den hör till Stockholms stadsbild. Jag är född på Kungsholmen och har sett den hela mitt liv. Under kriget var den kamouflagemålad.

Göran Söderström vill bevara stålbyggnaden och tycker inte att den är lika hög och påträngande som det hus som Oscar Properties planerar på platsen.

Fastighetsvärlden Idag 2015-06-26

Gasklocka 4. Den byggdes 1932 och lades ner 29 april 2010. Den rymmer 200.000 kubikmeter. I samband med att Stockholm Gas AB bildades 2008 beslöts att stadsgasen i Stockholm skulle ersättas av natur- och biogas blandad med luft och Värtagasverket därmed kunna läggas ner. Gasklocka 4 ska jämnas med marken och, enligt planen, ersättas med Oscar Properties skrapa. De båda gasklockorna i tegel ska bevaras och fyllas med annat innehåll.
Gasklocka 4 (stålbyggnaden). Den byggdes 1931-32 och användningen lades ner 29 april 2010. Den rymmer 200.000 kubikmeter. I samband med att Stockholm Gas AB bildades 2008 beslöts att stadsgasen i Stockholm skulle ersättas av natur- och biogas blandad med luft och Värtagasverket därmed kunna läggas ner. Gasklocka 4 ska jämnas med marken och, enligt planen, ersättas med Oscar Properties skrapa. De båda gasklockorna i tegel ska bevaras och fyllas med annat innehåll.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan