Måttlig värdenedgång under 2002

Annons

SFI/IPD Svenskt Fastighetsindex har presenterat delar av resultatet för 2002. Där framgår att totalavkastningen på direkta svenska fastighetsplaceringar var 2,4 procent under 2002. Av detta utgjorde direktavkastningen 5,8 procent medan värdeförändringen var negativ, -3,5 procent. Det som drar ned avkastningen är främst den dåliga utvecklingen för värdet på industri- och kontorsfastigheter. Dessa bägge kategorier har fallit i värde under två år i rad. Värdena för bostads- och butiksfastigheter har däremot fortsatt att stiga men förmår inte att kompensera övriga kategoriers, främst kontorsfastigheter, värdefall. Även under 2002 gav bostäder högst avkastning. De gav en totalavkastning på 10,1 procent. Värdeökningen för bostäderna var 5,1 procent, medan direktavkastningen stannade vid 4,9 procent. Butiksfastigheter gav en totalavkastning på 7,1 procent. Värdeökningen var 1,5 procent för butiker och direktavkastningen var 5,6 procent. Industrifastigheter har med en totalavkastning på 6,4 procent haft en negativ värdeutveckling under två års tid. Värdenedgången var 1,1 procent under 2002, men direktavkastningen var förhållandevis hög, 7,5 procent. Kontorsfastigheter var med en totalavkastning på minus 0,2 procent den sämsta fastighetskategorin. Värdeförändringen för kontor var minus 6,0 procent medan direktavkastningen var 5,9 procent. Kontorsfastigheter i Stockholms innerstad har förlorat mellan 8 och 9 procent av sitt värde under år 2002. Sjunkande marknadshyror och svagt stigande avkastningskrav har båda bidragit till värdenedgången i Stockholm. I de centrala delarna av Malmö har däremot värdena varit stabila och i Göteborg har värdena till och med höjts något. Orsaken är att marknadshyrorna för kontor där har fortsatt att stiga under 2002, om än i en långsammare takt än tidigare. – Avkastningen på fastigheter är drygt 2 procent lägre än året innan och för andra året i rad har fastigheter tappat i värde, totalt med drygt 4 procent sedan år 2000. Totalavkastningen är ändock positiv, vilket är en stor skillnad mot krisen i början av 1990-talet då totalavkastningen för fastighetsplaceringar var negativ tre år i rad och värdefallet under fem år sammanlagt uppgick till nära 50 procent, säger SFIs VD Christina Gustafsson i en kommentar.Under den senaste sexårsperioden 1996–2002 har placeringar direkt i fastigheter givit en avkastning på 11,8 procent per år. Placeringar i fastighetsaktier har givit 11,6 procents avkastning. Placeringar i svenska obligationer har givit 6,7 procent per år den senaste sexårsperioden, medan den svenska aktiemarknaden, som nu har genomlidit tre svåra år, endast har genererat en årlig avkastning på 3,0 procent i snitt.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan