Byggmomsen sänks till sex procent

Annons

Vid Fastighetsvärldens seminarium ”Fastighetsmarknaden 2003” igår berättade bostadsminister Lars-Erik Lövdén hur regeringen avser att stimulera bostadsproduktionen. Ambitionen är att öka produktionen till 30 000 nya lägenheter årligen.Den första åtgärden blir en sänkning av byggmomsen. För närvarande pågår arbetet med en proposition som skall föreläggas riksdagen i januari nästa år. Enligt propositionen skall byggmomsen minska från 25 procent till sex procent för vissa lägenhetstyper. EU:s direktiv förhindrar en mer allmän sänkning. De lägenhetstyper som berörs är lägenheter som är mindre än 60 kvm, studentlägenheter och äldreboende. Samtidigt halveras investeringsbidraget för dessa kategorier. Förslaget innebär ändå en förbättring med 50 procent jämfört med enbart investeringsbidrag. Propositionen har alla förutsättningar att vinna gehör i riksdagen. Den närmaste framtiden kommer antagligen också tredimensionell fastighetsbildning se dagens ljus. För närvarande pågår arbetet med en lagrådsremiss. Sannolikt finns det en fungerade lagstiftning redan 1 juli nästa år. Det innebär t.ex. att bebyggelsen i Stockholms innerstad kan förtätas ytterligare. Lövdén angav också externa köpcentrum som lämpliga objekt för lägenhetspåbyggnad.Bland övriga stimulansåtgärder nämnde statsrådet bl.a. att Boverket för närvarande utreder hur kommunernas mark- och exploateringskostnader kan minskas. PBL-lagstiftningen ses också över för att om möjligt snabba på planprocessen . Lövdén hoppades också på att de pågående samtalen mellan hyresgäströrelsen och fastighetsägarna om bruksvärdesystemet skall leda fram till en samsyn om ett mer ”flexibelt” system för hyressättningen. Han avvisade dock tanken på ren marknadshyra helt. Bostadsministern efterlyste också billigare bostäder från byggherrarna. –Det går att bygga billigare, hävdade Lövdén bestämt.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan