Blytung vecka för fastighetsaktier

Den senaste börsveckan blåste det rejäl motvind för de noterade fastighetsbolagen och projektutvecklarna. Fastighetsaktier backade i snitt med nära –10 procent.

Annons

Av bolagen med ett börsvärde på 3 miljarder eller mer var det Corem som hade den största tillbaka gången med –15,6 %. Bolagen som följde närmast var Catena –13,9 %, K-Fast –13,4 % och NP3 med –12,6 %.

  • Utveckling vecka 18:
    –15,6% Corem
    –13,9% Catena
    –13,3% K-Fast Holding
    –12,6% NP3
    –11,0% Stendörren

Den senaste veckan drabbade kursnedgångarna ganska jämt över linjen, oberoende av vilket segment bolagen är inriktade på. Det var den allmänna börsoron som slog klorna i bolagens aktieutveckling.
Men tittar man på en lite längre period så är det tydligt att bolag med stort inslag av bostäder, samt bostadsutvecklarna, som tidigare gått så bra fått sig en rejäl törn nu.

Samhällsbyggnadsbolaget har haft ett kurstapp på 59 % i år och förra årets raket K-Fastigheter har tappat nästan 57 %. De stora bostadsutvecklarna JM och Bonava har haft en tillbakagång på 50 % respektive 43 % sedan årsskiftet. Affärsvilliga Stenhus har tappat 55 % av sin kurs i år, vilket tydligt då inverkat på de affärer man velat göra och där betalning med den egna aktien är ett ofta använt inslag.

  • Utveckling sedan årsskiftet:
    –59,4% SBB
    –56,6% K-Fast Holding
    –55,0% Stenhus
    –50,0% JM
    –47,6% K2A
    –46,3% Corem
    –43,0% Bonava

Av de stora kontorstunga bolagen är det endast Corem som finns med bland de stora kursförlorarna så här långt i år. Bolaget har tappat –46 % i år, och den senaste veckan var den värsta perioden för bolaget.
Kontorsbolagen hade sina kraftigaste nedgångar redan för två år sedan, vilket många sedan plockade tillbaka men även de har nu värderats ned av börsen igen under de senaste månaderna. Dock inte lika kraftigt som bolagen med stora bostadsinnehav.

Tittar man däremot på hur börsen värderar substansen i bolagen så är det bland kontorsägarna de största rabatterna finns. Enligt Sedis sammanställning (se hela listan här) handlas både Atrium Ljungberg och Hufvudstaden med 40 % rabatt, Annehem med 39 % rabatt och Fabege med nära 37 % rabatt. Största rabatten har dock Samhällsbyggnadsbolaget med 43 %. Bolaget har blivit mycket omskrivet i samband med den ”blankningskampanj” man blev utsatt för i vintras.

  • Bolagen med störst rabatt på substans:
    43% SBB
    40% Atrium Ljungberg
    40% Hufvudstaden
    39% Annehem
    37% Fabege

Fastighetsaktier har en tendens att kortsiktigt samvariera mer med börsens rörelser än med värdeutvecklingen på den reguljära fastighetsmarknaden. Samtidigt har den möjlighet att snabbare reagera på ändrade förutsättningar finansiellt och i efterfrågan på bostäder och lokaler. I den expertpanel som i utgåva 3 av Fastighetsvärlden uttalar sig om olika ekonomiska trender finns det flera resonemang kring hur de noterade fastighetsbolagen kommer att påverkas. Generellt är åsikten att bolagen är väl förberedda på en ränteuppgång och att den dessutom inte kommer att bli så hög som många fruktar.

Fler Nyheter från förstasidan

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Tillbaka till förstasidan