Fastigheten Pinjongen 2 i Helsingborg. Illustration: Skanska

Skanska miljardsäljer stort logistikpaket till Barings

Skanska säljer del av svensk logistikportfölj för cirka 1,1 miljarder kronor, totalt värde potentiellt cirka 2,1 miljarder kronor. Köper gör offensiva Barings som genom förvärvet tar en vakansrisk.

Annons

Pangea var rådgivare till Barings i affären.

Skanska säljer en svensk logistikportfölj med totalt sex projekt till Barings. I ett första skede kommer försäljningen av två av projekten, för totalt cirka 1,1 miljarder kronor, att bokföras av Skanska Kommersiell Utveckling Norden i det fjärde kvartalet 2021. Tillträdet till fastigheterna sker vid färdigställandet 2022 och 2023.

De två fastigheterna som den första fasen av portföljaffären avser omfattar dels ett projekt i Helsingborg om 44.000 kvadratmeter, som hyrdes ut till Greenfood i det andra kvartalet 2021, dels ytterligare ett projekt i Helsingborg.

– Vi tar en vakansrisk på en del av portföljen. Men vi har två år på oss att hyra ut. Det är starka lägen och moderna byggnader. Vi märker en stor efterfrågan, säger Thorsten Slytå, vd Barings Real Estate Sweden och Nordenchef Barings Real Estate, till Fastighetsvärlden.

Totalt omfattar portföljen cirka 128.000 kvadratmeter projekt som är belägna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingborg.

De båda byggstartade projekten i Helsingborg finns i området Långeberga.

Kvarvarande fyra projekt, som ännu ej är byggstartade, kommer att bokföras till ett sammantaget värde av cirka 1,0 miljarder kronor under 2022, då samtliga villkor förväntas vara infriade. Tillträdet av dessa fastigheter sker i takt med färdigställandet under 2022 och 2023. Två av projekten finns nära Arlanda i Stockholmsområdet, ett i Backa i Göteborg och ett i Burlöv utanför Malmö.

Micko Pettersson, vd, Skanska Fastigheter Göteborg:

– Vi upplever stor efterfrågan på våra moderna och flexibla logistikprodukter i de expansiva logistiknoderna i landet. Det känns riktigt roligt att göra ytterligare affärer tillsammans med Barings som är en starkt växande aktör inom bland annat logistikfastigheter, säger

Thorsten Slytå fortsätter:

– Vi är väldigt stolta och glada över förtroendet att genomföra ytterligare en affär med Skanska. Genomförandet av detta off market-förvärv är ett tydligt bevis på vikten av att som internationell aktör vara verksam med en lokal organisation. Speciellt i tider med hög konkurrens och särskilt nu när logistikmarknaden i regionen upplevt en längre period av stark tillväxt. Det låga utbudet av toppmoderna, hållbara logistikytor i AAA-lägen har varit särskilt tydligt på den svenska marknaden.

Projekteten har grön profil och byggs bland annat med grön betong och med solceller på taken. Fastigheterna uppfyller kraven för certifieringen ”GreenBuilding – ny byggnad” och ambitionen är miljöcertifiera projekten.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan