JM skapar jv för miljard – två partner i växande bolag

JM skapar tillsamman med två investerare ett jv-bolag för förvaltning av hyresrättsbostäder. JM överför fem fastigheter med 418 bostäder till till det nybildade bolaget till ett värde av drygt en miljard kronor. Storägare blir SSF-stiftelsen och KK-stiftelsen. Målet är att bolaget ska växa. I nästa steg handlar det om 600 bostäder. Genom affären vill JM framöver även vara med i kampen för fler markanvisningar för hyresrätter.

Annons

JLL var rådgivare till JM i affären.

JM skapar och ansvarar för en struktur för färdigutvecklade hyresrättsfastigheter där JM har ett åtagande att säkerställa långsiktig förvaltning. JM har ingått avtal med Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF) och Stiftelsen för Kunskaps- och Kompetensutveckling (KK-stiftelsen) om ett gemensamt ägt bolag, joint venture, inför långsiktigt ägande av hyresrättsfastigheter som i första hand är upplåtna på tomträtt.

JM kommer att ha en ägarandel om 20 procent i det nybildade bolaget. De båda andra parterna äger 40 procent vardera.

I samband med bildandet av bolaget överlåter JM hyresrättsfastigheter med ett marknadsvärde om 1.060 mkr som innebär ett resultat om 170 mkr och ett positivt kassaflöde om 980 mkr som redovisas under det fjärde kvartalet 2020 inom affärssegmentet JM Fastighetsutveckling.

Motivet till den etablerade strukturen är att möjliggöra utökad satsning på hyresrättsbostäder genom att tillskjuta kapital i det långsiktiga ägandet samtidigt som denna del av JMs bostadsaffär hålls kapitaleffektiv. Därigenom kan JM allokera mer kapital till utveckling av hyresrättsbostäder i takt med att nya investerings- och utvecklingsmöjligheter ges.

Fastighetsvärlden kan berätta att JM har ytterligare sex projekt på väg in i det nya JM-bolaget. Även där handlar det om markanvisningar där fastigheterna är upplåtna på tomträtt.Totalt handlar det om cirka 600 lägenheter som avses lyftas in i jv-bolaget vid färdigställande.

– Vi arbetar för att addera fler projekt de närmaste åren, säger Mikael Åslund, chef för affärsenhet JM Fastighetsutveckling, till Fastighetsvärlden.

– Vi har inte kvantifierat någon målvolym för det nya bolaget. Men det kommer att ungefär fördubblas när de nya markanvisningarna tillkommer. Det är inte någon av parterna som satt något tak, säger fortsätter Mikael Åslund.

JM håller även fortsättningsvis dörren öppen för att sälja hyresrättsprojekt till marknaden, så som man gjorde tidigare i år. Men då handlar det om projekt på friköpt mark.

I samband med överlåtelsen av fastigheter och bildandet av det nya bolaget realiseras ett resultat för JM om 170 mkr och ett kassaflöde om 980 mkr. JMs investering i det nya bolaget uppgår till cirka 80 mkr. Affären kommer att redovisas inom affärssegmentet JM Fastighetsutveckling under det fjärde kvartalet 2020. Bolaget kommer att ha en ändamålsenlig kapitalstruktur med eget och lånat kapital.

JM ansvarar för driften av bolaget och fastigheterna samt utveckling av nya fastigheter som långsiktigt placeras i det nya bolaget.

Bolagets första investering utgörs av 418 hyresrättsbostäder, som består av följande tillgångar:

  • Tomträtten till fastigheterna Träsliperiet 6 och Stämplaren 5 i Stureby, Stockholm, om totalt 187 hyresrättsbostäder
  • Tomträtten till fastigheterna Gröna Rutan 3 och Gustafs Skål 1 i Bredäng, Stockholm, om totalt 138 hyresrättsbostäder
  • Tomträtten till fastigheten Sicklaön 40:21 i Sickla, Nacka, om totalt 93 hyresrättsbostäder.

– Vi är mycket glada för att vi tillsammans med SSF och KK-stiftelsen har lyckats skapa en struktur som förenar JMs affärsmodell för utveckling av bostäder med ett ansvarstagande för långsiktig förvaltning av hyresrättsbostäder på ett samhällsmässigt bidragande sätt, säger Mikael Åslund, chef för affärsenhet JM Fastighetsutveckling.

Två kommentarer från rådgivningsbolaget JLL:

– Vi är stolta över att ha fått förtroendet från JM att etablera denna nya bostadsstruktur. Vi ser stiftelserna som idealiska samarbetspartners till JM och att denna struktur utgör en attraktiv och långsiktig investering för stiftelserna, säger Filip Sköldefors, head of living capital markets, JLL Sverige.

– Denna corporate finance-affär är ett bra exempel på JLL:s fokus på mer finansiellt driven rådgivning, där vi i denna affär har bistått med att anskaffa såväl eget kapital som skuldfinansiering. Affären är ytterligare ett exempel på JLL:s ledande position inom segmentet bostadstransaktioner, säger Linus Ericsson, vd på JLL Sverige.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan