Löftet: Kungsleden ska bli klimatpositiva 2035

Som första fastighetsbolag i Sverige antar Kungsleden målet att bli klimatpositiva i hela värdekedjan senast år 2035, med delmålet att vara klimatpositiva i förvaltningen och fastighetsdriften år 2025.

Annons

– Vi vill med detta mål höja takten i vårt klimatarbete avsevärt och ta vårt ansvar för att driva på omställningen mot ett långsiktigt hållbart samhälle, säger Biljana Pehrsson, vd för Kungsleden.

Kungsleden kommer att fokusera på tre delar för att nå målen: sänka klimatutsläppen i hela verksamheten, främja innovation för neutrala och negativa utsläpp samt klimatkompensera kvalitetssäkrat.

I samband med att styrelsen antagit de nya målen i vår hållbarhetsstrategi, går Kungsleden med i Science Based Target (SBT), ett initiativ där företag redovisar och granskas för hur de egna klimatmålen går i linje med 1,5 till 2,0 grader global uppvärmning.

– Vi kommer nu att ta fram en handlingsplan som i detalj går igenom hur vi ska nå målen. Detta är vår tids stora utmaning men så länge vi jobbar medvetet och effektivt så kommer vi att lyckas. Jag är övertygad om att detta stärker Kungsledens konkurrenskraft och att det även ger oss ekonomiska fördelar som exempelvis att vi sänker energikostnaderna i våra fastigheter och materialkostnaderna i våra projekt genom återbruk. Dessutom ger det oss möjligheter att sänka våra finansiella kostnader genom att öka andelen grön finansiering, säger Erik Florman, hållbarhetschef på Kungsleden.

Kungsleden har redan kommit en bra bit på väg mot målen genom inköp av 100 procent förnyelsebar el, en elektrifierad fordonsflotta för driftpersonal, satsningar på solceller och energieffektiviseringar.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan