Biljana Pehrsson, vd vid Kungsleden. Bild: Magnus Fond.

Kungsleden tilldelas fint pris för satsning på mångfald

Kungsleden är vinnare av utmärkelsen EPRA Diversity & Inclusion 2019. Juryns motivering var att Kungsleden har en stark strategi, med tydliga mål på både kort och lång sikt, som bevisar att företaget har en genuin ambition inom mångfald och inkludering – med syfte att bättre återspegla det svenska samhället i organisationen.

Annons

Kungsleden fick också beröm för sitt sätt att framgångsrikt förverkliga sin vision – att skapa attraktiva och hållbara platser där människor inspireras.

Priset tillkännagavs vid EPRA:s årliga ESG-toppmöte i London onsdagen den 4 december. Diversity & Inclusion Award är ett nyinstiftat pris som lanseras av EPRA i samarbete med fastighetsbolaget JLL. Syftet med priset är att lyfta fram goda exempel bland börsnoterade fastighetsbolag i Europa.

– Jag är mycket stolt över den här utmärkelsen och välkomnar verkligen att dessa aspekter av affärslivet lyfts fram. Det finns flera studier som visar att företag med mångfald bland medarbetarna är mer lönsamma och vårt mål är att organisationen ska kunna spegla diversiteten i det svenska samhället, säger Biljana Pehrsson, vd för Kungsleden, som var på plats i London för att ta emot utmärkelsen.

Kungsleden är ett jämställt företag med 52 procent kvinnor och 48 procent män bland de anställda. Koncernledningen består av 66 procent kvinnor och 34 procent män och i styrelsen är 66 procent kvinnor och 34 procent män.

9 procent av Kungsledens anställda har utländsk bakgrund, medan siffran för det svenska samhället i stort är 24 procent. Kungsledens mål till 2025 är därför att öka andelen anställda med utländsk bakgrund till 15–20 procent.

Kungsleden är också ett av få börsnoterade företag i Sverige med en kvinnlig vd (endast 9 procent av de börsnoterade företagen i Sverige leds av en kvinna). Därtill har företagets vd Biljana Pehrsson utländsk bakgrund.

Några exempel på mångfalds- och inkluderingsinitiativ inom Kungsleden är samarbetet med Jobbsprånget (ett initiativ som syftar till att påskynda integrationen av nya medborgare i Sverige), företagets sponsring av Fryshuset sedan 2010, löpande interna utbildningar och workshops (70 procent av de anställda har deltagit i en workshop om mångfald och inkludering) och ett grundligt arbete med implementeringen av bolagets uppförandekod (både internt och med leverantörer).

Kungsledens arbete med mångfald och integration uppmärksammades redan 2016 när företaget utsågs till börsens mest jämställda bolag av stiftelsen AllBright. Motiveringen var då att Kungsleden var det mest jämställda företaget av alla 300 börsnoterade företag i Sverige.

– Kungsledens ambition är att vara ett mänskligt företag i allt vi gör – vi är människor som skapar hållbara och inspirerande platser för andra människor. Denna utmärkelse stärker oss i vår ambition, säger Biljana Pehrsson.

Juryn för EPRA D&I Award 2019 bestod av Peter van den Tol (fondförvaltare på Listed Real Estate EU, MN Services), Janine Cole (chef för hållbarhet & samhälle, Great Portland Estates) och Rachel Aylett (chef för Human Resources, Great Portland Estates). Rankingen baserades på en metod som tillhandahölls av JLL. Vid bedömningen av ansökningarna bedömde juryn parametrar som varför mångfaldsinitiativet startades, dess betydelse för företaget men också för branschen som helhet; de praktiska bakomliggande detaljerna; dess genomförande; och slutligen dess resultat, lärdomar och nästa steg i arbetet.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan