Allbright: ”Ett glastak har krossats”
Ett glastak har krossats och en historisk milstolpe är ett faktum. Fastighetsbranschen kan stolt titulera sig som Sveriges första jämställda bransch med sina 40 procent kvinnor i toppen, konstaterar Allbright i en ny rapport.
Fastighetsbolag på Allbrigts ”Gröna listan 2019”:
- Wihlborgs
- Oscar Properties
- Bonava
- Corem
- Brinova
- Magnolia
- Wallenstam
- John Mattson
- Castellum
- Platzer
- Klövern
Gula listan:
Här finns ett flertal fastighets- och byggbolag.
Röda listan:
- Serneke
Fastighetsbranschen är först i Sverige att nå 40 procent kvinnor i ledningsgrupperna, och kan därmed stolt titulera sig som börsens första jämställda bransch. Lägg till att samtliga fastighetsbolag även har minst en kvinna i ledningen, summerar Allbright i en ny rapport. Dessutom är en fjärdedel av fastighets-vd:arna kvinnor – att jämföra med en tiondel för börsen i stort.
Fastigos vd Mona Finnström kommenterar resultatet:
– Det är oerhört glädjande att fastighetsbranschen befäster sin plats som den mest jämställda branschen på börsen. Det är ett viktigt signalvärde som ger kraft till branschens fortsatta arbete med jämställdhet och inkludering, säger Mona Finnström, och fortsätter:
– Vi på Fastigo mäter årligen jämställdheten i fastighetsbranschen och Allbrights rapport bekräftar det vi ser i branschen även utanför börsen. Tjänstemannasidan är förhållandevis jämställd, men fortfarande har vi mycket kvar att göra på LO-kollektivsidan, dvs bland medarbetarna som jobbar med mer praktiska yrken såsom fastighetsskötare, säger Mona Finnström, vd på Fastigo – Fastighetbranschens arbetsgivarorganisation.
Fastighetsvärlden berättade nyligen att vid de 20 största bolagen hade 9 en kvinnlig vd (tre bolag borträknade där storägaren även är vd). Av de 35 största hade 15 en kvinnlig vd. läs mer här.
Årets största strävare är industrin, konstaterar Allbright vidare i rapporten. Efter att knappt ha rört sig de senaste sju åren har branschen plötsligt lyft andelen kvinnor med hela fyra procentenheter – från 16 till 20 procent.
Sedan fjolårets rapport har den gröna listan över jämställda bolag bolag vuxit dramatiskt. Nästintill vart femte bolag präglas idag av en jämn könsfördelning.
Alla framgångar till trots ökar andelen kvinnor totalt på börsen med torftiga en procentenhet och är nu uppe på 24 procent. Förklaringen finner vi i den stora hopen bolag som valt att ta sabbatsår när det kommer till jämställdhet. På Allbrights gula lista över ojämställda bolag finner vi bovarna. Åtta av tio bolag häckade på listan även i fjol.
Ett jämställt näringsliv kräver betydligt mer än fler kvinnor i toppen. Det kräver lika lön för likvärdigt arbete. Det kräver trygga arbetsplatser fria från trakasserier. Och inte minst kräver det möjligheten att kombinera arbete med familjeliv. Därför är det oroväckande när vi i årets rapport kan konstatera att den yttersta förebilden, vd, sänder ut signalen att det är hopplöst svårt att vara föräldraledig.
Om fler kvinnor nu ska kunna göra karriär och få makt och inflytande måste vi göra upp med tillgänglighetsnormen och en av de mest rotade strukturerna av dem alla. Strukturen om mäns underrepresentation i det mest nödvändiga av allt. Uttag av föräldraledighetsdagar och utförandet av det obetalda hushållsarbetet.