AMF säljer Jakob Mindre 5 i city till Axfast

AMF Fastigheter har sålt tomträtten Jakob Mindre 5 i Stockholms city till Axfast. Fastigheten innehåller 2.000 kvm lokaler och är helt tomställd.

Annons

– Vi tror att vi kan göra något riktigt trevlig av lokalerna. Bottenvåningarna är fantastiska och läget är riktigt bra. Vi jobbar med några olika möjligheter för hur huset skulle kunna användas, säger Axfasts vd Ingalill Berglund till Fastighetsvärlden och konstaterar att hotell inte är högaktuellt.

CBRE och Skierfe Advokatfirma var rådgivare till säljaren.

Köpeskillingen är hemlig. Fastighetsvärlden bedömer att kvadratmeterpriset ligger runt 120.000 kronor.

– Vi är mycket nöjda med att Axfast förvärvar Jakob Mindre 5. Axfast är redan fastighetsägare i området samt en långsiktig fastighetsägare som är erkänt duktig på att förädla och förvalta den här typen av kontorsfastigheter, säger Fredrik Ronvall, transaktions- och analyschef på AMF Fastigheter.

Fastigheten köptes av AMF Fastigheter 2014 för att utreda möjligheten att skapa bostäder i fastigheten i samarbete med ALM Equity. Men till följd av delvis förändrade marknadsförutsättningar så gick det samarbetsprojektet inte i mål utan avbröts vid årsskiftet. AMF bestämde då istället för att avyttra den lilla fastigheten dör att istället fortsätta satsningarna på de båda stora projekten Urban Escape och Stockholmsverken.

2014 köpte AMF fastigheten från Stockholms Handelskammare och har senare bedömt köpeskillingen då till cirka 100 miljoner kronor. Läs mer om affären här. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden var Axfast med och bjöd även då.

Jakob Mindre 5 med adress Jakobs Torg 3, ligger nära Gallerians bakre utgång, Kungsträdgården och Operan, har sedan 1927 använts som kontor. Den vackra sekelskiftesbyggnaden uppfördes dock 1894 för bostadsändamål och består av sju våningar ovan mark. Axfast tillträder 15 juni.

Axfast äger sedan hösten 2015 en större fastighet i närområdet, Jakob Mindre 11. Den förvärvade bolaget från Midroc, läs mer här. Där är bland annat Boston Consulting Group hyresgäst.

På transaktionsfronten har Axfast även varit aktivt nyligen genom det stora köpet från Skandia Fastigheter på Kungsgatan, läs mer här. Även i den fastigheten finns det stora vakanser.

Ytterligare en försäljning i södra CBD kan väntas inom kort. Fastighetsvärlden berättade i mars att Midroc planerar att sälja Tändstickspalatset, läs mer här. Det säljuppdraget har Nordanö.

Fastigheten ligger nära Kungsträdgården. Foto: Åke Gunnarsson

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan