Det nya utvecklingsområdet Södra Porten kan bli ny hemvist för Sida. Projektet utvecklas av Skanska ihop med Botkyrka kommun.

Sida flyttas från Östermalm till Botkyrka

De senaste åren har flera myndigheter flyttats ut från Stockholms innerstad. Nu ska stora Sida lämna Vasakronans fastighet på Valhallavägen för att istället flytta till Botkyrka. Det enligt ett regeringsbeslut.

Annons

Totalt är det runt 500 tjänster som berörs av flytten.

Den tomt som nämns är Eriksbergsområdet strax intill E4:an. Där är bland annat Skanska sedan två år med och driver projektet Södra Porten, läs mer här. Det handlar om området söder om Bauhaus och mittemot kyrkan – och där det ska skapas en ny avfart. På den aktuella platsen pågår nu markarbeten eftersom området består av tjocka lerlager som måste stabiliseras för att möjliggöra bebyggelse. För att stabilisera marken har stenkrossmassor från bygget av Förbifart Stockholm placerats ut. Botkyrka kommun räknar med att 4.000 arbetsplatser ska skapas vid Södra Porten. Även den västra sidan av E4:an ska exploateras. Plats och datum för inflytt är dock inte klar. Det kan även finnas andra områden i Botkyrka som kan bli aktuella efter att Sida gjort sin granskning av erbjudanden.

Fastigheten som Sida lämnar heter Tre Vapen 2 som ägs av Vasakronan. Det är andra smällen för Vasakronan i den aktuella fastigheten. Fastighetsvärlden har tidigare berättat att Naturvårdsverket ska lämna en större förhyrning där (läs mer här).

På Valhallavägen har sida en förhyrning om 16.000 kvm efter att förlängt kontraktet hösten 2014 i samband med en omförhandling. FV berättade då att hyran låg på 2.050 kr/kvm. Tidigare hyrde sida 20.000 kvm i fastigheten. De främsta flyttalternativen som Sida tittade 2014 på var Solna Strand och Kistaområdet.

Det hyresavtal som tecknades 2014 löpte från augusti 2016 och sex år framåt.

Sida flyttade till nuvarande lokaler (Konstfacks tidigare lokaler) sommaren 2006. Tidigare hyrde myndigheten under tio år betydligt dyrare lokaler på Sveavägen, nära Sergels torg, från Diligentia (numera Skandia Fastigheter). Både adressen och hyresnivån där stack i ögonen på många. Flytten gav då en årlig besparing om cirka 20 miljoner kronor.

Regeringen kommer inom kort ta beslut om att flytta Sidas huvudkontor från Stockholms innerstad till Botkyrka. Beslutet är en del av arbetet med ett Sverige som håller ihop, uppger regeringen.

– Det är viktigt med statlig närvaro i olika områden, det handlar om legitimitet, säger Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister.

Regeringen har aviserat i budgetpropositionerna 2016, 2017 och 2018 att det är viktigt att de statliga myndigheternas lokalisering får större spridning över landet.

– Det är också viktigt att staten ökar sin närvaro i storstädernas ytterområden, säger Isabella Lövin. Hon fortsätter:

– Statens närvaro bidrar till det lokala samhällets dynamik och attraktivitet. Det kan också bidra till att den lokala arbetsmarknaden får ett tillskott.

Regeringen bedömer att Sida är en myndighet som har goda förutsättningar att verka på ett annat håll än den nuvarande huvudsakliga lokaliseringen i Stockholms innerstad. Sidas verksamhet är emellertid av den karaktären att regeringen bedömer att myndigheten fortsatt bör vara lokaliserad inom Storstockholm. Val av lokalisering måste göras utifrån myndighetens verksamhet och behov av kompetens.

Det är Sidas huvudkontor i Stockholm som berörs, inte verksamheten i Visby eller Härnösand. På huvudkontoret i Stockholm arbetar drygt 500 personer.

Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka:

– Utvecklingen av nya Botkyrka, den utveckling som kommer ske de kommande åren, kommer vara den största utvecklingen sedan miljonprogrammets utbyggnad. Regeringens beslut om att omlokalisera Sida kommer förstärka denna utveckling.

Vid lunchtid på måndagen höll statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi en pressträff för att berätta om ytterligare utlokaliseringar. Läs mer om det här.

Fler Nyheter från förstasidan

Index säljer för 1,5 miljard

Rekordsäljer en hyresrättsfastighet. 444 lägenheter i vattennära område.

Revelop säkrar 2,4 mdr för ny fond – gjort miljardköp

Genomfört två förvärv om totalt 70.000 kvm lokaler.

Efter Castellums bakslag – nu kan planen lyfta igen

En av bolagets största fastigheter kan få ny användning – och även ny ägare.

Prisad rådgivare på nytt jobb – lämnat Engelbert

Blir ansvarig för 130 hyresavtal.

Bildspecial: Så ser det ut i Alectas nya kontor

Stort fastighetsbolag har satsat på sitt kontor för både medarbetare och kundernas skull. FV har besökt de nya lokalerna.

Toppolitiker vill riva Friday’s i Kungsträdgården

Den kanske mest kontroversiella byggnaden i Stockholms city uppmärksammas igen.

SBB håller driftnettot i balans

Har ett unikt positivt finansnetto i det senaste kvartalsresultatet.

Forskaren Vectura

Kunglig glans vid invigning av nya landmärket

Miljardinvesteringen uthyrd till 90 procent.

Areim köper 28.000 kvm kontor inom tullarna

Förvärvar stor och klassisk ”spritfastighet”.

Problembolag och Q1-rapporter i fokus

Podcasten Fastighet & Finans med nytt avsnitt: Rapportsvep och mindre smickrande rubriker.

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

K2A dyker efter revisorsuttalande

Obligationslån som förfaller i år kan kräva nyemission.

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Tillbaka till förstasidan