Åtta myndigheter flyttas till Skåne eller västerut

Utöver den stora flytten av Sida så presenterar regeringen beslut att omlokalisera eller utöka åtta myndigheters verksamhet till Malmö, Kristianstad, Mölndal, Borås, Botkyrka och Göteborg. Bland annat tappar Mengus en hyresgäst. Samtidigt förlorar myndigheterna inflytande kring sitt framtida val av förhyrning.

– Den här regeringen menar allvar med att hela Sverige ska hålla ihop, sade statsminister Stefan Löfven i samband med att han presenterade omlokaliseringarna som leder till att arbetstillfällen och hyresgäster lämnar Stockholm.

De nio besluten, inklusive Sidas flytt (läs mer här) omfattar cirka 900 årsarbetskrafter. Tillsammans med tidigare omlokaliseringar och vissa myndigheters utbyggnader har den statliga närvaron stärkts runt om i Sverige med över 2.000 jobb under mandatperioden

– Vi bedriver ett omfattande arbete för att vända den trend där allt mer av statliga myndigheters verksamhet koncentrerats till vår huvudstad. Staten ska ta sitt ansvar för att knyta ihop Sverige och motverka en splittring av vårt land, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Besluten att omlokalisera eller utvidga myndigheters verksamhet utanför Stockholm fattas på torsdag den 25 januari. Regeringen har tidigare fattat beslut om att omlokalisera 12 myndigheter från Stockholm till annan ort (läs bland annat här).

Inom kort kommer också ett förslag att skickas på remiss som innebär att myndigheter som vill avveckla verksamhet på en ort inte ska få göra det utan en konsekvensanalys som skickas till berörd länsstyrelse, kommun och den aktör som har det regionala utvecklingsansvaret.

Regeringens beslut:

Tullverket ska lokalisera delar av myndigheten från Stockholm till Malmö och har utöver detta fått medel för att placera nya tulltjänstemän i Malmö under 2018. 30 tjänster.

Tillväxtverket ska lokalisera ytterligare verksamhet från Stockholm till Malmö. Minst 10 årsarbetskrafter. Hyr idag lokaler på Södermalm av Vasakronan (läs mer här).

Myndigheten för tillgängliga medier ska lokalisera sin verksamhet från Stockholm till Malmö. Beslutet rör omkring 100 årsarbetskrafter. Swedac hyr lokaler i Palmfelts Center vid Globen. Stockholm stad köpte fastigheten från Niam 2011, läs mer här.

Trafikverket ska utöka verksamheten på regionkontoret i Kristianstad. Berör 80–100 årsarbetskrafter

Kronofogdemyndigheten ska lokalisera delar av sin verksamhet från Stockholm till Kristianstad, Luleå och Sundsvall. Kronofogde-myndigheten ska även pröva om ytterligare verksamhet i Stockholm kan lokaliseras till andra orter. 35 tjänster. Kronofogdemyndigheten ska även pröva om ytterligare verksamhet i Stockholm kan lokaliseras till andra orter. Myndighetens huvudkontor finns i Sundbyberg i en fastighet som ägs av Skandia Fastigheter.

Inspektionen för socialförsäkringen ska lokalisera hela sin verksamhet till Göteborg. Beslutet rör ca 50–60 årsarbetskrafter. Myndigheten har idag sitt kontor på Fleminggatan 7, i fastigheten Härolden 7 som ägs av Mengus.

Arbetsmiljöverket ska lokalisera den del av verksamheten som bedriver arbete mot osund konkurrens till Mölndal. Berör 25 tjänster.

Swedac ska lokalisera all verksamhet som i dag bedrivs i Stockholm till Borås. Beslutet rör ca 40 årsarbetskrafter. Myndighetens Stockholmskontor finns på Bromma, i Alvik. Den aktuella fastigheten ägs av JM som köpt den från Profi (läs mer här). Planen är att det framöver ska bli bostäder här.

Missa inte! Fastighetsdagen Göteborg

Den 27 april är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Göteborg. Det äger rum på Radisson Blu Scandinavia Hotel, Göteborg.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Rik privatfamilj vill köpa

Letar efter volymer om minst 1.000 lägenheter. Berättar för FV.

Fyllt upp nytt miljardköp i city

Fastigheten mitt i centrala Stockholm är nu fullt uthyrd.

Klart med ny vd i Castellum

Han ska leda bolaget genom den problemfyllda tiden. ”Jag tackar för förtroendet”.

Sur bankrapport: Priser ska ner 15 procent

Ny rapport belyser bland annat kommersiella fastigheter.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2023

Två månader in på året summerar de 20 största uthyrningarna till totalt cirka 57.000 kvm

Trianon har fyllt vågade fyndköpet Entré

Säljaren gjorde dunderförlust och avyttrade med stora vakanser.

Tappar attraktiv byggrätt för 13.000 kvm kontor

FV berättar vad som ligger bakom.

Storbolag vill banta bort hela 4.500 kvm

Ytterligare en stor hyresgäst vill minska sin kontorsyta.

Nytt avsnitt: Podcasten om bankkrisens påverkan

Fjärde avsnittet ute nu. Om bland annat bankkrisen, kontorshyresmarknaden och Fastpartners omsvängning.

SHF tillskjuts en miljard och Lennart Sten lämnar vd-stolen

Läs om förändringarna. Ny vd utsedd. ”Kommer att uppstå intressanta förvärvsmöjligheter”.

Folksam hyr ut 4.500 kvm kontor

Tecknat ett av årets största hyresavtal.

Stor enkät: Bästa framtidsläget utsett

92 experter har satt betyg på 28 kontorsområden i Stockholmsområdet.

Hyr 2.000 kvm på Birger Jarlsgatan

Samlokaliserar från två kontor.

Dyster profetia från Sven-Olof Johansson

Förvånad över att krisen inte har varit mer uppenbar tidigare.

Tillbaka till förstasidan