Åtta myndigheter flyttas till Skåne eller västerut

Utöver den stora flytten av Sida så presenterar regeringen beslut att omlokalisera eller utöka åtta myndigheters verksamhet till Malmö, Kristianstad, Mölndal, Borås, Botkyrka och Göteborg. Bland annat tappar Mengus en hyresgäst. Samtidigt förlorar myndigheterna inflytande kring sitt framtida val av förhyrning.

– Den här regeringen menar allvar med att hela Sverige ska hålla ihop, sade statsminister Stefan Löfven i samband med att han presenterade omlokaliseringarna som leder till att arbetstillfällen och hyresgäster lämnar Stockholm.

De nio besluten, inklusive Sidas flytt (läs mer här) omfattar cirka 900 årsarbetskrafter. Tillsammans med tidigare omlokaliseringar och vissa myndigheters utbyggnader har den statliga närvaron stärkts runt om i Sverige med över 2.000 jobb under mandatperioden

– Vi bedriver ett omfattande arbete för att vända den trend där allt mer av statliga myndigheters verksamhet koncentrerats till vår huvudstad. Staten ska ta sitt ansvar för att knyta ihop Sverige och motverka en splittring av vårt land, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Besluten att omlokalisera eller utvidga myndigheters verksamhet utanför Stockholm fattas på torsdag den 25 januari. Regeringen har tidigare fattat beslut om att omlokalisera 12 myndigheter från Stockholm till annan ort (läs bland annat här).

Inom kort kommer också ett förslag att skickas på remiss som innebär att myndigheter som vill avveckla verksamhet på en ort inte ska få göra det utan en konsekvensanalys som skickas till berörd länsstyrelse, kommun och den aktör som har det regionala utvecklingsansvaret.

Regeringens beslut:

Tullverket ska lokalisera delar av myndigheten från Stockholm till Malmö och har utöver detta fått medel för att placera nya tulltjänstemän i Malmö under 2018. 30 tjänster.

Tillväxtverket ska lokalisera ytterligare verksamhet från Stockholm till Malmö. Minst 10 årsarbetskrafter. Hyr idag lokaler på Södermalm av Vasakronan (läs mer här).

Myndigheten för tillgängliga medier ska lokalisera sin verksamhet från Stockholm till Malmö. Beslutet rör omkring 100 årsarbetskrafter. Swedac hyr lokaler i Palmfelts Center vid Globen. Stockholm stad köpte fastigheten från Niam 2011, läs mer här.

Trafikverket ska utöka verksamheten på regionkontoret i Kristianstad. Berör 80–100 årsarbetskrafter

Kronofogdemyndigheten ska lokalisera delar av sin verksamhet från Stockholm till Kristianstad, Luleå och Sundsvall. Kronofogde-myndigheten ska även pröva om ytterligare verksamhet i Stockholm kan lokaliseras till andra orter. 35 tjänster. Kronofogdemyndigheten ska även pröva om ytterligare verksamhet i Stockholm kan lokaliseras till andra orter. Myndighetens huvudkontor finns i Sundbyberg i en fastighet som ägs av Skandia Fastigheter.

Inspektionen för socialförsäkringen ska lokalisera hela sin verksamhet till Göteborg. Beslutet rör ca 50–60 årsarbetskrafter. Myndigheten har idag sitt kontor på Fleminggatan 7, i fastigheten Härolden 7 som ägs av Mengus.

Arbetsmiljöverket ska lokalisera den del av verksamheten som bedriver arbete mot osund konkurrens till Mölndal. Berör 25 tjänster.

Swedac ska lokalisera all verksamhet som i dag bedrivs i Stockholm till Borås. Beslutet rör ca 40 årsarbetskrafter. Myndighetens Stockholmskontor finns på Bromma, i Alvik. Den aktuella fastigheten ägs av JM som köpt den från Profi (läs mer här). Planen är att det framöver ska bli bostäder här.

Fler Nyheter från förstasidan

Köper för 727 mkr i Sundbyberg

230 bostäder ingår i projektet. Nära nya tvärbanan.

Hyr ut 1.800 kvm i höga Kineum

Endast 15 procent återstår att hyra ut i duons hyllade projekt.

Bygger rekordstor padelhall

Castellums anläggning kommer innehålla hela 20 banor.

Storvinst: Säljer del av Tre Kronor för hela en miljard

25 fastigheter ingår i affären. FV berättar om vinsten.

50 Mäktigaste 2021
50 Mäktigaste

50 Mäktigaste: Klart – han blir Årets rookie 2021

För 16:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Nya namn publiceras via nedräkning, varje vardag, klockan 11.11.

Slättö och SIBS i första affären på väg till 10 miljarder

Johan Karlsson: ”Nu höjer vi ambitionsnivån ytterligare”. FV berättar var sex av projekten finns.

Förvärvar för 1,5 miljarder i Täby och Huddinge

Nytt bolag bildat. Känd aktör är största ägare bakom det nya.

Emilshus går till sängs för 422 mkr – med Ikea på köpet

Niam avyttrar 75.000 kvm lokaler.

SOJ: ”Priset är sekundärt”

Sven-Olof Johansson om den omtalade kontorsoron: ”Vi fortsätter se toppnoteringar i priserna för fastigheter och i synnerhet kontorsfastigheter i Stockholm”.

Så blir hyran i ”nya” Rosenbad

Nu är ett nytt hyresavtal klart. FV berättar detaljerna. Men högst oklart vem som kommer att flytta in.

Elbristen het fråga på Bostadsdagen Göteborg

”10.000 jobb på spel”.

Trafikverket hyr i nytt projekt

Tidigare hyrt ut till hotell i det centrala projektet.

Adam & Albin öppnar sin största någonsin – hos AL

Läs om den nya satsningen och se på en flygbild var den nya satsningen hamnar. 13 meters takhöjd.

Eva Hamilton lämnar Fastator

Slutar efter drygt ett år. Styrelseordförande Björn Rosengren motiverar för Fastighetsvärlden.

Tillbaka till förstasidan