Faksimiler ur magasinet Fastighetsvärlden nr 4/2011 och nr 11/2011. Foto Stockholm: Wikipedia/Arild Vågen

Flera myndigheter tvingas iväg från Stockholm

Sju myndigheter ska utlokaliseras från Stockholm. Fastighetsvärlden går igenom vad som är på gång och vilka fastighetsägare som blir vinnare respektive förlorare. Ännu fler utlokaliseringar väntar. För en av de stora fastigheter man vill lämna finns dock ett nytecknat hyresavtal.

Statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi höll under onsdagsförmiddagens en pressträff om utlokaliseringar av myndigheter från Stockholm.

– Nu är det slut på centraliseringen till Stockholm. Det är en fråga jag jobbat med sedan jag började. En ökad diversifiering av myndigheternas lokalisering ger ett bättre Sverige, sa Löfven.

Löfven berättade att det rör sig om den största omlokaliseringen på ett decennium. Sju myndigheter ska flyttas, helt eller delvis, ut från Stockholmsområdet utöver de fyra som meddelats tidigare (se nedan). Följande är aktuella nu:

 • Strålsäkerhetsmyndigheten ska flytta till Katrineholm. Ericsson lämnade ett stort tomrum i Katrineholm 2015. Corem tappade då en stor hyresgäst. Strålskyddsmyndigheten finns i dag i fastigheten Nöten 3 i Solna strand som ägs av Vasakronan. Läs mer om hyresavtalet nedan.
 • Myndigheten för Ungdoms och Civilsamhällesfrågor, MUCF, ska flytta till Växjö. Myndigheten hyr idag lokaler vid Medborgarplatsen på Södermalm i fastigheten Fatburen 2 (Saluhallshuset) som nyligen har förvärvats av Atrium Ljungberg.
 • Myndigheten för Kulturanalys (inrättad 2011) flyttas till Göteborg. Håller idag till i fastigheten Brädstapel 13 på Kungsholmen som ägs av SEB Trygg liv.
 • Polarsekretariatet till Luleå. Har idag lokaler på Af Pontins väg 6 (nära Oaxen krog) på Djurgården.
 • Svenska ESF-rådet, delar av sätet flyttas till Gävle (65 tjänster). Håller idag till på Rosterigränd 12 i Liljeholmen. Den aktuella fastigheten Rostfritt 7 ägs av Vasakronan.
 • Universitets- och högskolerådet, UHR, delar av, till Visby (15 tjänster). Håller till i en fastighet i hörnet Wallingatan/Drottninggatan, Grönlandet Norra 5, som ägs av Vasakronan.
 • Tillväxtverket, delar av, till Östersund (20 tjänster). Dagens förhyrning är på Västgötagatan 5 (hörnet Folkungagatan) i fastigheten Nattugglan 14 som även den ägs av AP-ägda Vasakronan.

Totalt handlar det om 350 – 400 tjänster.

– Arbetet är inte färdigt genom dessa utlokaliseringar. Det kommer att bli mer, sa Ardalan Shekarabi efter att han berättat vilka myndigheter som ska flytta.

Läs Fastighetsvärldens intervju med ministern här.

Fastighetsvärlden kan konstatera att Strålskyddsmyndigheten (SSM) nyligen tecknat ett nytt sexårigt hyresavtal med Vasakronan för lokalerna vid Solna strand, läs mer här. Kontraktet, som är en förlängning, omfattar 10.400 kvm lokaler. Den nya hyran i fastigheten Nöten 3 är på 19,2 miljoner kronor per år, vilket ger 1.850 kr/kvm. Det är 12 procent upp jämfört med det tidigare kontraktet. I samband med att kontraktet tecknades uppgav företrädare för myndigheten att man inte sökt efter några flyttalternativ. Det förlängda hyreskontraktet offentliggjordes för snart nio månader sedan och gäller till 14 juni 2023. Omlokaliseringen av Strålskyddsmyndigheten ska vara avslutad senast 31 november 2018, uppger civilminister Ardalan Shekarabi.

Fem myndigheter har redan, eller är på väg att, flytta ut från huvudstaden.

 • E-hälsomyndigheten ska flytta till Kalmar (Niras har uppdraget att hitta lokaler, läs mer här)
 • Fastighetsmäklarinspektionen till Karlstad (flyttar in hos Hemfosas lokaler just nu, läs mer här)
 • Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd till Skellefteå (MFoF). Den sistnämnda hyresgästen lämnar Fabeges fastighet på Vasagatan 38 mitt i centrala Stockholm. Myndigheten ska vara på plats i Skellefteå redan den 1 september 2018. Tillsammans med Arbetsförmedlingens planer på att till hösten 2018 öppna en ny kundtjänst i Lycksele, en satsning som kan innebära upp till 100 nya arbetstillfällen, bidrar regeringens beslut om MFoF till att öka den statliga närvaron i Västerbotten.
 • SCB flyttar mer av sin verksamhet till Örebro.
 • Jämställdhetsmyndigheten till Göteborg (vilket regeringen tidigare har berättat om). Angereds centrum är ny adress för den nya myndigheten. Hyresavtal är tecknat.

I magasinet Fastighetsvärlden nr 7/8 summerade vi att tre myndigheter var på väg att lämna Stockholms innerstad och har anlitat rådgivare för att söka lokaler utanför tullarna. Skolverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Pensionsmyndigheten söker nya lokaler. Det är norska KLP som riskerar att förlora de två förstnämnda som hyresgäst och SEB Trygg Liv den sistnämnda. Konsultbolagen Set Up och Niras har uppdragen.

Fastighetsvärlden har den senaste tiden skrivit om att flera myndigheter flyttat inom Stockholmsområdet, ofta till nybyggda lokaler eller sådana som håller på att färdigställas.

 • Fabege har hyrt ut 7.700 kvm till Naturvårdsverket i Hammarby Sjöstad, läs mer här. Flyttar från Valhallavägen och Vasakronans fastighet.
 • Transportstyrelsen har tecknat 3.500 kvm hos Vasakronan i Kista Entré. Myndigheten lämnar samma bolags fastighet längs Solnavägen, Solna Access. Läs mer här.
 • Humlegården har hyrt ut 18.000 kvm för Arbetsförmedlingens HK vid Solna strand, nära Swedbanks HK. Myndigheten lämnar Hagastaden och Humlegårdens fastighet där. Läs mer här.
 • Fabege har hyrt ut 17.000 kvm till Migrationsverkets Stockholmskontor i fd Svenska Spel-huset i Sundbyberg (läs mer här). Där handlar det en flytt från en av Fabeges fastigheter i Arenastaden.
 • Försäkringskassan har flyttat sitt kontor till Telefonplan där man hyrt 24.000 kvm av Vasakronan. Flytten gick från samma bolags fastighet på Vasagatan i centrala Stockholm. Läs mer här.

I Stockholm har även nästan en handfull förvaltningar flyttat ut från centrala lägen till mer externa, eller är på väg att göra det.

Länsstyrelsen har dock gått den motsatta vägen. Flytten gick från Kungsholmen till en fastighet mitt på Kungsgatan i city, till en fastighet som numera ägs av Folksam. Läs mer här.

Fler Nyheter från förstasidan

Hon blir ny vd vid i Ingka Centres

Bolaget befinner sig i historisk förändringsfas. Äger 46 köpcentrum. Snart tar hon över som ny chef.

Premiär: Här öppnar Foodoras första butik

Läs om det nya konceptet. FV avslöjar adressen för den första butiken och även var enhet två och tre hamnar.

Magnusson säljer stort bestånd till Heimstaden

Affär med 457 lägenheter.

Hufvudstaden ändrar i koncernledningen

Läs om senaste förändringarna och nya ansvarsområden.

Hyr ut hela 3.800 kvm till Tele2 – dråpslag i grannkommunen

Gör stor uthyrning i centralt läge.

H&M planerar stänga 350 butiker värden över

Cirka en fjärdedel av H&M-gruppens butiker har enligt avtal rätt att omförhandlas eller avslutas varje år. FV listar var flest butiker finns.

McDonalds stänger ytterligare två restauranger i city

FV avslöjar. Har därmed lagt ner mer än var fjärde enhet i Stockholms innerstad på drygt två år.

Lista: Kedjorna som tränger bort McDonalds

Åtta konkurrenter har totalt 41 restauranger inom tullarna. Se FV:s sammanställning över vilka som expanderat mest i city.

K-Fastigheter gör premiärköp i Mälardalen

Jacob Karlsson och Erik Selins bolag närmar sig huvudstadsområdet.

Säljer för 1,4 mdr till Blackstone – hela 30 procent över värdering

Den amerikanska jätten gör ännu ett stort köp i Sverige. Priset är 30 procent över säljarens halvårsvärdering.

Nytt JV satsar på närlogistik i Stockholm

”Ett stort behov av lokaler.”

Han tar över nya Nordr

Vd lämnar efter 12 år.

”Foppa” vill sälja ortens vackraste

Marknadsförs via Hemnet. Inköpt för snart tio år sedan.

”Vi gör allt för att stänga affären”

Ola Serneke hoppas delsälja stora Karlastaden under fjärde kvartalet.

Tillbaka till förstasidan