Sagax tvingas kapa ett tiotal våningar i Veddesta

Järfälla kommun investerar cirka 100 mkr för att nöduppgång blir riktig tunnelbaneuppgång i Veddesta. Luftfartsverket Bällsta radarstation sänker höjden på de högsta husplaner.

Annons

Veddesta i Järfälla kommun växer och kommunen planerar för ett fördjupat program som är tänkt att öka antal bostäder till uppemot 8.000–10.000 bostäder mot det tidigare programmet som är två år gammalt och då handlade om 4.000–5.000 bostäder.

Första detaljplan berör 2.000 bostäder, där Sagax, Veidekke och kommunen äger mark. Planen är att den antas under 2017 och att byggstart kan ske 2018, om allt går som planerat. Här äger kommunen sex kvarter och de har ambitionen att minst ett kvarter avyttras eller markanvisas under hösten 2017.

Byggnaderna i området planeras ha en varierad höjd. Förhoppningen var en riktigt hög byggnad om 32-35 våningar. Men så högt blir inte Sagax höghus – det ser ut att bli 20-våningar istället. Även Veidekkes högsta byggnader på 24 våningar kapas med fyra våningar efter att Bällsta radartorn i Bromma som ägs av Luftfartsverket påverkas.

På Sagaxfastigheten Veddesta 1:13 finns idag bilhandel och industrilokaler och bolaget förvärvade fastigheten 2007 från Stockholms kommun för 120 mkr och då ingick även fastigheten Murmästare-Ämbetet 3.

Sagax har slutit ett principavtal med Järfälla kommun om att förlägga ett resecentrum och bussterminal i en del av fastigheten. Sagax planerar även för bostäder, kontor, handel och eventuellt ett hotell på fastigheten.

Den planerade tunnelbanan och stationen Barkarby station med en uppgång vid Veddesta beräknas ta cirka sex år att bygga och det skulle innebära att den är klar 2024.

Kommunen väljer nu att investerar cirka 100 mkr för att den planerade nöduppgången blir en andra tunnelbaneuppgång istället. Vilket innebär att man kommer längre in i området och att markvärde ökar.

– Vi har ett avtal med Landstinget att kommun går in och finansierar för att få en andra uppgång. Kommunen kommer ta ut det av privata markägare i samband med exploateringar, berättar Peter Granström, projektledare Barkarbystaden och Veddesta på Järfälla kommun för Fastighetsvärlden.

Kommunalråd i Järfälla Claes Thunblad (S), berättade för ett par månader sedan för Fastighetsvärlden att han var övertygad att det skulle bli en uppgång till i Veddesta och förhoppningen var att det skulle kopplas till en extern markägare som skulle finansiera detta med omkring 80 mkr.

Intill planerade resecentrumet äger två kommunägda bolag Phalaenopsis och Spidarör mark.

– Här ska det bli spetsetableringar, det släpper vi inte i första hand och det är inte planerat för bostäder. Här är det huvudkontorsetableringar som gäller, berättade Claes Thunblad tidigare för Fastighetsvärlden.

Kommunen ser också över möjligheten med 3D-bildning för att styra vilka verksamheter som växer fram.

– Vi kan då ha ett paket med vanlig detaljplaner för bostäder med till exempel en bostadsrättsförening och en 3D-delning för kommersiella ytor, berättade Claes Thunblad.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan