Två av tre kommuner redo att sälja fastigheter

Annons

NAI Svefa har genomfört stor enkät bland Sveriges kommuner. Vid MSCI:s värderingsseminarium presenterade NAI Svefa en förhandstitt av rådgivningsfirmans ambitiösa enkät över kommunernas syn på att sälja fastigheter framöver. Även om alla svar ännu inte inkommit så är trenden tydlig – allt fler kommuner är redo att avyttra ur sitt fastighetsbestånd.

– 131 av 191 kommuner/bolag som svarat har uppgett att de sannolikt kommer att sälja fastigheter under den kommande femårsperioden. Det är väldigt många kommuner som vill skapa handlingsalternativ genom att realisera värden ur fastighetstillgångarna, säger Åsa Henninge, analyschef vid NAI Svefa, till Fastighetsvärlden.

Tidigare har kapitaltillskott varit ett drivande motiv till försäljningarna. NAI Svefa uppger att motiven nu, utifrån svaren i enkäten, oftast är att kommunerna vill fokusera på kärnverksamheten eller att man vill frigöra kapital för nyproduktion.

Av svaren som inkommit hittills uppger 60 av 191 att det inte är sannolikt att kommunerna/bolagen kommer att sälja fastigheter kommande femårsperioden.

Ur svaren hittills går det att utläsa att det nu är större andel bostäder än samhällsfastigheter, egna verksamhetsfastigheter och övriga kommunägda fastigheter som ska säljas. Under de senaste åren har det sålts mycket vårdfastigheter, speciellt i Stockholmsområdet, men där förväntas ingen ökning enligt NAI Svefas enkät.

– Det verkar finnas starkare ideologiska skäl att behålla fastigheter där man har egen verksamhet som vårdboenden och skolor nu än när vi genomförde enkäten innan valet 2014. Däremot är man redo att sälja fastigheter där man inte planerar att ha kvar verksamhet. Det kanske är dåliga nyheter för fastighetsinvesterare i segmentet, säger Åsa Henninge.

NAI Svefa konstaterar även att 140 kommuner/bolag har sålt fastigheter under den senaste femårsperioden.

Rådgivningsfirmans prognos är att det under 2016 kommer att omsättas samhällsfastigheter för 10–12 miljarder kronor, vilket i så fall leder till att den linjära ökning som funnits inom segmenten de senaste åren fortsätter.

Enligt SKL äger Sveriges kommuner fastigheter för cirka 1 000 miljard kronor. Det handlar om allt från bostäder, samhällsfastigheter, verksamhetslokaler till logistikanläggningar och köpcentrum. Åsa Henninge om kommunernas bestånd:

– Många av kommunerna har en väldigt låg kunskap kring vad man har i direktägande och många kommuner vet inte hur mycket värde som finns i det direktägda fastighetsinnehavet. Allt fler kommuner har dock börjat inse att man behöver en väl underbyggd fastighetsstrategi.

Av de kommuner som genomfört stora fastighetsförsäljningar de senaste åren kan Fastighetsvärlden nämna bland annat Luleå, Kalmar, Karlskrona, Nacka, Värmdö, Botkyrka, Upplands Väsby, Växjö, Borås, Borlänge, Östersund, Gävle, Boden, Norrköping, Västerås och Stockholm (utöver alla bostäder som avyttrats såldes även tio handelsfastigheter i en paketaffär 2007, läs mer här).

Bland de kommuner som öppet talat om planerade försäljningar, och som Fastighetsvärlden tidigare skrivit om, finns bland annat Sollentuna, Sundbyberg, Vellinge, Kristianstad och Huddinge.

Fastighetsvärlden Idag 2016-09-12

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan