Catena säljer stor fastighet i Göteborg för 580 mkr

Annons

Förändrad användning. Catena har tecknat avtal med Stena Fastigheter och Ikano Bostad om att avyttra fastigheten Högsbo 21:2 i Västra Frölunda strax söder om Göteborg. Försäljningen sker till ett fastighetsvärde om 580 miljoner.

JLL har varit rådgivare till säljaren. Lindahl har varit rådgivare till Stena Fastigheter och Ikano Bostad.

Stena och Ikano Bostad förvärvar vardera 50 procent av bolaget Fastigheten Preppen HB som äger fastigheten. Pripps och sedermera Carlsberg har tidigare haft sin verksamhet på fastigheten, som till största delen består av logistikytor och kommersiella lokaler.

Fastigheten är idag fullt uthyrd och drygt 66.000 kvadratmeter stor med en tomtareal om ca 155.000 kvadratmeter. Hyresintäkten är på årlig basis drygt 56 Mkr med en genomsnittlig hyresavtalstid på 3,7 år. Några av de största hyresgästerna på fastigheten är DHL, Motorbranschens Tekniska Gymnasium, Mat.se och Mekonomen.

Försäljningen tillför Catena ett positivt resultat om ca 50 Mkr före skatt som kommer tillföras resultatet 2015 genom orealiserade värdeförändringar på fastigheten. Genom transaktionen stärks kassan i Catena med cirka 220 Mkr.

– Fastigheten är ur Catenas perspektiv färdigutvecklad och tillför likviditet att användas för investeringar i Catenas kärnverksamhet som är väl placerade och moderna logistikfastigheter, säger Catenas VD Gustaf Hermelin.

Christel Armstrong Darvik, koncernchef Stena Fastigheter:

– Vår strategi är att långsiktigt äga och utveckla fastigheter i centrala lägen i de tre storstadsområdena. Förvärvet i Högsbo ligger helt i linje med detta. Stena Fastigheter och Ikano Bostad är båda långsiktiga bolag och vi ser en styrka i att gemensamt få möjlighet att fortsätta förvalta och utveckla området i framtiden.

I närheten finns grönområden vid Änggårdsberget och köpcentrumet 421. Det finns planer från kommunen att i framtiden omvandla Högsboområdet med fler arbetsplatser och bostäder och den närliggande Dag Hammarskjöldsleden till en stadsboulevard kantad av levande bostadskvarter.

Robert Jaaniste, VD på Ikano Bostad:

– Det här är ett område med god, långsiktig utvecklingspotential, som ytterligare stärker vår närvaro på Göteborgsmarknaden. Stena Fastigheter är dessutom en väletablerad och kundfokuserad fastighetsaktör som vi ser mycket fram emot att arbeta tillsammans med.

Fastighetsvärlden Idag 2015-12-16

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan