Illustration: Vasakronan/TMRW/Dorte Mandrup

Vasakronan hyr ut 12.800 kvm till SEB i nya Kaj 16

Vasakronan har tecknat ett tioårigt avtal med SEB om 12.800 kvm kontor i Lilla Bommen i Göteborg. Det innebär byggstart av projektet Kaj 16 och en fortsatt utveckling av området.

Kaj 16 är belägen på kajkanten, vid Hisingsbrons fäste och med utsikt mot Göta Älv. Den ligger mellan Vasakronans kontorsfastighet Platinan och Göra Älv, invid den nya bron. Fastigheten omfattar cirka 30.000 kvadratmeter uthyrningsbar area fördelat på 16 våningar och kommer att inrymma kontor, restauranger, caféer och service.

Lilla Bommen är en del i projekt Älvstaden och ett av Göteborgs viktigaste utvecklingsområden. Beläget vid älven och bara några hundra meter från Västlänkens uppgång, Centralstationen, Nils Ericsonterminalen och direkt påfart till E45 är läget det bästa tänkbara.

Som ägare till Göteborgs ikoniska fastighet Läppstiftet, den nyligen uppförda Platinan samt byggrätter om totalt 70.000 kvadratmeter är Vasakronan en stor fastighetsägare i området.

Förhyrningen till SEB innebär byggstart för nästa pusselbit, Kaj 16, i utvecklingen av området.

Uthyrningen till SEB omfattar cirka 12.800 kvadratmeter fördelat på totalt åtta våningar och inflyttningen är planerad till sommaren 2027. Med uthyrningen når Kaj 16 en uthyrningsgrad om 43 procent vid byggstart.

– Tillväxten i Göteborgsregionen är stark och vi ser en stor potential i Lilla Bommen. Med uppförandet av Kaj 16 fortsätter vi utveckla området och öppnar upp stadsdelen mot älven. Kaj 16 är ett viktigt bidrag till utvecklingen av Lilla Bommen och Göteborg, säger Johanna Skogestig, vd.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden gör SEB en samlokalisering där man i första hand lämnar fastigheten Nordstaden 8:27, som är en del av Nordstan och ägs av Vasakronan, där bland annat H&M och Åhléns är stora butikshyresgäster.

I uppförandet av Kaj 16 finns ett stort fokus på hållbarhetsfrågor och fastigheten blir, efter Magasin X i Uppsala, Vasakronans andra nybyggnadsprojekt med fokus på träbyggnation. 12 av 16 våningar utgörs av trästomme.

– Vi har högt ställda klimatmål i alla våra projekt. Därför behöver vi jobba med både cirkulära processer, återbruk samt återvunna och förnyelsebara material – som trä – i våra projekt. Vi har goda erfarenheter av det arbete som gjordes i Magasin X. De tar vi med oss in i Kaj 16 som är en väsentligt mycket större byggnad, Jan-Erik Hellman, chef investeringar och projekt.

Entreprenadkostnaden för Kaj 16 förväntas uppgå till ca 1,6 mdkr och fastigheten kommer att miljöcertifieras enligt LEED med målet att nå högsta betyg, Platina.

Vasakronan hade för övrigt SEB som en mycket stor hyresgäst vid Sergels torg innan storbanken valde att flytta till Arenastaden i Solna.

Vasakronan har i Göteborg ytterligare projektmöjligheter på andra sidan den nya bron, där den gamla fanns, alltså på sidan där Läppstiftet finns. Se illustrationer nedan.

Mittemot Läppstiftet, på andra sidan kanalen i området Frihamnen,  berättade FV nyligen att Polestar planerar för 80.000 kvm lokaler.

På vänster sidan av bron syns projektet Kaj 16 dit SEB ska flytta. Vasakronan har även projektplaner på den andra sidan bron, bredvid Läppstiftet – där den gamla bron fanns.
Så här ska det se ut framför Kaj 16. Illustration: Vasakronan/TMRW/Dorte Mandrup
Polestars läge är centralt, med gångavstånd till Centralstationen och Västlänken. Montage: Fastighetsvärlden

Fler Nyheter från förstasidan

Chocksänkning av räntan att vänta under 2024

Enligt prissättningen på räntemarknaden väntas en chocksänkning av styrräntan 2024 och Europeiska centralbanken väntas ta täten.

Joachim Kuylenstierna lämnar vd-jobbet

Efter granskning: Inga oegentligheter i Fastator. ”För bolagets bästa avgår jag.”

Vann budkamp om hett hotell – premiärköp i Sverige

Rekordstort intresse för fastighet i centrala Stockholm.

Niam slår till med miljardköp i centrala Stockholm

Förvärvar kontorsfastighet. Chockbesked för säljaren.

Nrep anställer sex nya medarbetare

Rekryterat från bland andra Vasakronan, Heimstaden och Unibail Rodamco Westfield.

Förvärvar mitt på Södermalm

Del av rekordaffär som skakade om branschen.

Bilder: Så blir projekt om hela 4 miljarder

Satsar i Stockholms stad. Planerar för 580 bostäder, kontor och hotell. Läs även om ambitionen för 27:e våningen!

Åhléns öppnar nytt i Stockholm – igen

2.500 kvm nytt varuhus. Blir andra öppningen under 2024.

Costco köper i skånskt handelsmecka

Förvärvar projekt om hela 17.000 kvm. Andra etableringen i Sverige.

Ny restaurang utmanar Gondolens vy

Svenska Brasserier fortsätter sin expansion på Södermalm.

Castellum hyr ut hela 4.500 kvm

Option på ett sjätte våningsplan. Fyller upp efter Länsstyrelsen.

Hon tar över som chef över 54 miljarder i city

Blir ansvarig för Vasakronans mest värdefulla bestånd.

Pictet flexar musklerna

Förvärvar ny logistik om nästan 20.000 kvm lokaler.

Tänkt SBB-affär till papperskorgen

Har gått i mål med åtta kommunaffärer, men lyckas inte överallt.

Tillbaka till förstasidan