Den aktuella tomten, precis bredvid Hisingsbrons brofäste.

80.000 kvm Polestar-projekt till salu

Förra veckan fick Polestar en direktanvisning för hela 80.000 kvm lokaler intill brofästet närmast Hisingsbron i Göteborg, mittemot Läppstiftet. Polestar avser att bli hyresgäst. Nu kommer Polestar tillsammans med Göteborgs stad inleda arbetet med att identifiera en fastighetsutvecklare och långsiktig fastighetsägare.

”Vi kommer att gå fram snabbt”, uppger en källa inom Polestar till FV.

Lokalerna om 80 000 kvm i Frihamnen ska byggas i etapper. Målet är en första inflytt 2028.

Polestar har idag en handfull större förhyrningar efter en snabb expansion, bland annat flera ute på Torslanda, två på Lindholmen och även några andra mindre runt om i Göteborg. Fastigheten med det nuvarande huvudkontoret ägs av Wilfast.

Bolaget har på fem år växt från 200 till 1.700 anställda och planerar för fortsatt expansion där flera nya bilmodeller planeras.

Läget blir centralt, med gångavstånd till Centralstationen och Västlänken. Montage: Fastighetsvärlden

Enligt uppgift till FV övervägde Polestar flera olika orter och länder för den stora samlokaliseringen, bland annat i Storbritannien där man har en stor forsknings- och utvecklingsavdelning och USA där bolaget är börsnoterat.

Totalt handlar det om en tomt på 1,3 hektar, direkt i anslutning till Hisingsbron, mittemot landmärket Läppstiftet, som ägs av Vasakronan.

Marken närmast Hisningsbron, där den tidigare bron fanns, ägs av Göteborgs stad via Exploateringskontoret. En mindre del ska Exploateringskontoret köpa från kommunala Älvstranden utveckling för ett marknadspris.

Affären berör delar av fastigheterna Tingstadsvassen 739:29, 739:146 och 739:149, och Lundbyvassen 736:168. Polestar får under tre års tid en avgiftsfri markanvisning.

Polestar har under de senaste åren vuxit betydligt och den långsiktiga målsättningen att antalet anställda i Göteborg ska dubbleras.

– Precis som Polestar har Göteborg ett tydligt fokus och en ledande internationell roll inom framtidens fordonsindustri med fokus på mer hållbara, eldrivna och uppkopplade fordon. Vi ser fram emot att utveckla en modern och attraktiv arbetsplats mitt i centrala stan, sa Thomas Ingenlath, vd på Polestar i samband med markanvisningen.

Den aktuella marken markerat i gult, invid Hisingsbrons brofäste.

För Göteborgs stad handlade stadens 400-årsjubileum ursprungligen att växa över älven och utveckla områdena längs älven, vilket inte riktigt ägt rum.

– En finare jubileumspresent för vår industristad går knappast att önska sig. Polestar är ett viktigt företag för Sverige som kommer att ta med sig massor av nya jobb rätt in i centrala Göteborg. I ett svep kommer innerstan att förstoras och framtida stadsutveckling att snabbas på, sa Jonas Attenius (s), kommunstyrelsens ordförande.

Polestars skandinaviska design ska genomsyra det framtida huvudkontoret. Företaget och Göteborgs Stad kommer att arbeta tillsammans med att utveckla och designa fastigheten, inom ramen för en ny detaljplan. Den framtida byggnaden, eller byggnaderna, ska skapa en port mot Frihamnen och centrala Hisingen när man passerar över älven, och ansluta till bron så att bron upplevs som en stadsgata. Gående och cyklister ska naturligt kunna passera genom kvarteren och vidare in i Frihamnen. I bottenvåningarna ska det finnas verksamheter som skapar stadsliv och flöden av människor, miljöer som upplevs trygga och attraktiva för alla.

– Att en biltillverkare väljer att öppna nytt globalt huvudkontor i centrala stan och ta aktiv del i stadsutvecklingen säger en hel del om vart industrin är på väg. Något stort händer just nu i Göteborg, sa Patrik Andersson, vd Business Region Göteborg.

Fler Nyheter från förstasidan

Butik vid Stureplan stängd efter 21 år

Valt att inte förlänga hyresavtalet.

Bonava varslar 400

Hela var fjärde anställd berörs.

Ny storägare i börsbolag

Bolag även köpt sju fastigheter. Nu stor ägare i två liknande bolag.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Amerikansk jätte bantar ytorna i city

Lämnar ett våningsplan.

JM säljer allt vid Brommaplan – stor projektdröm död

Var redo att investera 4 miljarder.

Rikshem avyttrar Folkhem till Nordr

Biljana Pehrsson: ”Folkhem har en stor potential och vi vill expandera geografiskt i Sverige och Norge”.

Framtiden vill höja hyrorna 7% – lägre än Fastighetsägarna

68.000 lägenheter berörs. Ger även en möjlighet för en treårig lösning.

Normals vd: ”Inte raketforskning driva butik”

Butikskedjan växer i rekordfart. Ny satsning i centrala Stockholm.

Bonava får rabatt på 110 miljoner i Nacka

Ingen ny upphandling kommer att krävas.

Kommitté: Nobba okryddade budet från Stenhus

Storägarens bud får nobben.

SBB säljer för 2,9 miljarder – 10 procent under värdering

Säljer två fastigheter till rabatterat värde till stiftelse.

FV-kartläggning: 2,9 miljoner kvm kontorsprojekt

Hela 135 kontorsprojekt listas i stor kartläggning.

Vill bygga höghus på 140 meter

Nya stadsdelen tar ett kliv framåt.

Tillbaka till förstasidan