Den aktuella tomten, precis bredvid Hisingsbrons brofäste.

80.000 kvm Polestar-projekt till salu

Förra veckan fick Polestar en direktanvisning för hela 80.000 kvm lokaler intill brofästet närmast Hisingsbron i Göteborg, mittemot Läppstiftet. Polestar avser att bli hyresgäst. Nu kommer Polestar tillsammans med Göteborgs stad inleda arbetet med att identifiera en fastighetsutvecklare och långsiktig fastighetsägare.

Annons

”Vi kommer att gå fram snabbt”, uppger en källa inom Polestar till FV.

Lokalerna om 80 000 kvm i Frihamnen ska byggas i etapper. Målet är en första inflytt 2028.

Polestar har idag en handfull större förhyrningar efter en snabb expansion, bland annat flera ute på Torslanda, två på Lindholmen och även några andra mindre runt om i Göteborg. Fastigheten med det nuvarande huvudkontoret ägs av Wilfast.

Bolaget har på fem år växt från 200 till 1.700 anställda och planerar för fortsatt expansion där flera nya bilmodeller planeras.

Läget blir centralt, med gångavstånd till Centralstationen och Västlänken. Montage: Fastighetsvärlden

Enligt uppgift till FV övervägde Polestar flera olika orter och länder för den stora samlokaliseringen, bland annat i Storbritannien där man har en stor forsknings- och utvecklingsavdelning och USA där bolaget är börsnoterat.

Totalt handlar det om en tomt på 1,3 hektar, direkt i anslutning till Hisingsbron, mittemot landmärket Läppstiftet, som ägs av Vasakronan.

Marken närmast Hisningsbron, där den tidigare bron fanns, ägs av Göteborgs stad via Exploateringskontoret. En mindre del ska Exploateringskontoret köpa från kommunala Älvstranden utveckling för ett marknadspris.

Affären berör delar av fastigheterna Tingstadsvassen 739:29, 739:146 och 739:149, och Lundbyvassen 736:168. Polestar får under tre års tid en avgiftsfri markanvisning.

Polestar har under de senaste åren vuxit betydligt och den långsiktiga målsättningen att antalet anställda i Göteborg ska dubbleras.

– Precis som Polestar har Göteborg ett tydligt fokus och en ledande internationell roll inom framtidens fordonsindustri med fokus på mer hållbara, eldrivna och uppkopplade fordon. Vi ser fram emot att utveckla en modern och attraktiv arbetsplats mitt i centrala stan, sa Thomas Ingenlath, vd på Polestar i samband med markanvisningen.

Den aktuella marken markerat i gult, invid Hisingsbrons brofäste.

För Göteborgs stad handlade stadens 400-årsjubileum ursprungligen att växa över älven och utveckla områdena längs älven, vilket inte riktigt ägt rum.

– En finare jubileumspresent för vår industristad går knappast att önska sig. Polestar är ett viktigt företag för Sverige som kommer att ta med sig massor av nya jobb rätt in i centrala Göteborg. I ett svep kommer innerstan att förstoras och framtida stadsutveckling att snabbas på, sa Jonas Attenius (s), kommunstyrelsens ordförande.

Polestars skandinaviska design ska genomsyra det framtida huvudkontoret. Företaget och Göteborgs Stad kommer att arbeta tillsammans med att utveckla och designa fastigheten, inom ramen för en ny detaljplan. Den framtida byggnaden, eller byggnaderna, ska skapa en port mot Frihamnen och centrala Hisingen när man passerar över älven, och ansluta till bron så att bron upplevs som en stadsgata. Gående och cyklister ska naturligt kunna passera genom kvarteren och vidare in i Frihamnen. I bottenvåningarna ska det finnas verksamheter som skapar stadsliv och flöden av människor, miljöer som upplevs trygga och attraktiva för alla.

– Att en biltillverkare väljer att öppna nytt globalt huvudkontor i centrala stan och ta aktiv del i stadsutvecklingen säger en hel del om vart industrin är på väg. Något stort händer just nu i Göteborg, sa Patrik Andersson, vd Business Region Göteborg.

Fler Nyheter från förstasidan

Patriam Vinkelhuset

Byggstartar lyxlägenheter på Lilla Essingen

FV-intervju med vd om att våga börja byggstarta. ”För oss är framdrift viktigt.”

Han blir ny vd för Nivika

Lämnade vd-rollen på annat börsnoterat bolag den 31 januari 2024.

Känd Stureplanskrog i konkurs

Nya delägare och stjärnkockar räckte inte. SEB Trygg Liv tappar stor hyresgäst.

Hotell vid Stureplan växer – tar över två grannlokaler

Stockholms äldsta hotell utökar bar och matsal.

Bildextra: Så blir Jernhusens nya ”återbruks-HK”

Det händer mer än någonsin inom bolaget. Nu flyttar man även sitt huvudkontor – och gör en storsatsning på hållbarhet. FV har besökt de nya lokalerna.

Konkursat bolag återuppstår

”Vi är oerhört entusiastiska över möjligheterna som detta medför”.

Metropole, The Node, Ellipsen, Sergel

Avicii-kapital in i satsning på coworking

Berättar för FV om satsningen och att bolaget i gengäld ska sätta fart på kultursatsning i hjärtat av Stockholm.

Fick sparken som vd – går till skandalomsusat bolag

Flera höga tjänstemän har lämnat bolaget på kort tid.

Inleder ny stor satsning – värvar två från konkurrent

Stort konsultbolag gör inbrytning inom nytt segment. FV berättar om framtidsplanerna.

LKF Lund 1000 bostäder

Vill bygga 1.000 bostäder i Lund

Stort stadsutvecklingsprojekt i norra Lund. Samarbete med flera aktörer.

Norra Sundskajen, Malmö

Bilder: Så kan Ön byggas ut med 250 bostäder

Riksbyggen vill tillsammans med Sundprojekt bygga 250 bostäder i elva nya bostadshus  på Ön.

Stänger hos Hufvudstaden bredvid NK

Två stora butikslokaler snart tomställda mitt i Stockholm.

Tillbaka till förstasidan