Varvsstaden blir en länk mellan centrala Malmö och Västra Hamnen. Bilder: Varvsstaden

Varvsstaden nära hyra ut till Bladins gymnasium

Varvsstaden har tecknat en avsiktsförklaring med Bladins gymnasium om nya lokaler i den K-märkta Kockumsbyggnaden Maskin – och monteringshallen. FV har tidigare berättat om uthyrningar som summerar nästan 30.000 kvm i området.

Peab förvärvade området 2006 och äger sedan 2014 det 180.000 kvm stora gamla varvsområdet i Malmö tillsammans med Balder, där Balder är den långsiktiga förvaltaren.

– Det känns väldigt roligt att nu kunna planera för att utveckla även den resterande delen av Maskin- och monteringshallen till ytterligare en utbildningsverksamhet. För stadsdelen är det av stor betydelse att få studenter till platsen då det skapar liv och rörelse i området många timmar på dygnet, säger Pia Andersson, vd Varvsstaden AB.

FV saknar kännedom om hur stor yta avsiktsförklaringen avser. Varvsstaden AB och Bladins gymnasium utreder nu tillsammans hur de nya utbildningslokalerna skulle kunna utformas.

– Den planerade flytten till Varvsstaden blir en fantastisk möjlighet för Bladins gymnasium att fortsätta vara en högkvalitativ gymnasieskola i framkant i Malmös mest spännande stadsdel. Här finns en enorm potential där man sätter hållbarhet och nytänk i fokus, vilket rimmar väl med Bladins egna värderingar. Området präglas av förändringskraft, framtidstro och mångfald, vilket är centralt i den utbildning vi ger våra elever, säger Lina Sandgren, rektor Bladins gymnasium.

Sedan tidigare arbetar Varvsstaden även med att planera lokaler åt Lunds universitets konstnärliga fakultet (om hela 16.000 kvm) i samma byggnad som Bladins.

Wingårdhs Arkitekter var först att skriva hyreskontrakt (900 kvm) för lokaler i Varvsstaden. Strax därefter tecknade livsmedelsföretaget Oatly kontrakt (4.600 kvm) och förra året advokatfirman Lindahl (2.500 kvm) och hållbarhetsaktören Position Green (1.100 kvm). FV har även berätta att Willys ska öppna en butik (3.500 kvm).

Bladins gymnasium är en av regionens äldsta gymnasieskolor och har idag 250 elever. I och med flytten till Varvsstaden planerar man att succesivt kunna utöka till ca 450 elever och samtidigt öka bredden av högskoleförberedande gymnasieprogram.

Varvsstaden är en ny stadsdel under utveckling, mitt i centrala Malmö. Här kommer ca 4.000 arbetsplatser och 2.500 bostäder varvas med torg, rekreationsområden och parker.

Stiftelsen Bladins Skola avyttrade i april 2023 skolfastigheten Odense 4 till Malmö Stad. Priset var nästan 300 miljoner.

Fler Nyheter från förstasidan

Butik vid Stureplan stängd efter 21 år

Valt att inte förlänga hyresavtalet.

Bonava varslar 400

Hela var fjärde anställd berörs.

Ny storägare i börsbolag

Bolag även köpt sju fastigheter. Nu stor ägare i två liknande bolag.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Amerikansk jätte bantar ytorna i city

Lämnar ett våningsplan.

JM säljer allt vid Brommaplan – stor projektdröm död

Var redo att investera 4 miljarder.

Rikshem avyttrar Folkhem till Nordr

Biljana Pehrsson: ”Folkhem har en stor potential och vi vill expandera geografiskt i Sverige och Norge”.

Framtiden vill höja hyrorna 7% – lägre än Fastighetsägarna

68.000 lägenheter berörs. Ger även en möjlighet för en treårig lösning.

Normals vd: ”Inte raketforskning driva butik”

Butikskedjan växer i rekordfart. Ny satsning i centrala Stockholm.

Bonava får rabatt på 110 miljoner i Nacka

Ingen ny upphandling kommer att krävas.

Kommitté: Nobba okryddade budet från Stenhus

Storägarens bud får nobben.

SBB säljer för 2,9 miljarder – 10 procent under värdering

Säljer två fastigheter till rabatterat värde till stiftelse.

FV-kartläggning: 2,9 miljoner kvm kontorsprojekt

Hela 135 kontorsprojekt listas i stor kartläggning.

Vill bygga höghus på 140 meter

Nya stadsdelen tar ett kliv framåt.

Tillbaka till förstasidan