Sergelgatan.

Urban Outfitters och Normal till Sergelgatan

Vasakronans uppgraderingen av Sergelgatan i centrala Stockholm börjar gå mot sitt slut. Nu är det klart att både Urban Outfitters och Normal etablerar sig på stråket. Urban Outfitters hyr 800 kvm butiksyta i gatuplan och Normal etablerar sig på 600 kvm i tunnelbaneplan.

Projekt Sergelgatan i korthet

Projektet har omfattat en renovering och ombyggnation av lokaler i gatuplan och underliggande plan kopplade till Vasakronans fyra fastigheter Hötorgshus 1, 2, 3 och 4. Butikslokaler på plan 2 har ställts om till kontor och en ny konferensanläggning invigs till sommaren. Restaurangytorna i området har fördubblats och plats för upplevelsekoncept har skapats.

Satsningar har gjorts på ny fastighetsteknik, renovering av garagen, nya fasader, inglasning av Hötorgsgången mellan hus 1 och 2, nya kontorsentréer, cykel- och omklädningsrum samt en uppgradering av Hötorgsterrassen.

Visa faktaruta

Med det är merparten av lokalerna uthyrda.

Sergelgatan i centrala Stockholm löper från Hötorget till Sergels torg och var Sveriges första riktiga gågata – bilfri och butikstät redan från början. Den invigdes 1959 med kungen på plats. Sedan en längre tid tillbaka genomgår Sergelgatan en omfattande ombyggnad med målet att återge Sergelgatan något av sin forna glans.

Vasakronans ambition har varit att skapa en ny upplevelse i gatuplan med en bra mix av upplevelsekoncept, mat, möten och shopping. Att koppla ihop spännande grannar som Kulturhuset och Space vid Sergels torg med Konserthuset och Filmstaden vid Hötorget.

– Sergelgatan ligger i Stockholms bästa kommunikationsläge och ungefär 250.000 människor passerar gatan varje vecka. Bara i Hötorgshusen jobbar tusentals människor. Det är för alla de människorna vi utvecklar stråket och det tycker jag vi har lyckats bra med, säger Jan-Erik Hellman, chef investeringar och projekt.

En rad aktörer som bland andra Paradox Museum, Arkivet, RC Chocolat, Designtorget, Didriksons brand store, Soyokaze samt restaurang Italienskan och Hötorgets kvarterskrog är redan på plats.

Urban Outfitters tillträder den 1 april och slår upp sina dörrar till sommaren. Under våren återinvigs dessutom den upprustade Sergelterrassen och de två offentliga konstverk som ska pryda de nya inomhustorgen mellan Hötorgshus 1-2 och 3-4. Normal tillträder sin lokal i augusti och öppnar under hösten.

Urban Outfitters finns idag med butik på Regeringsgatan 57 (med AMF Fastigheter som fastighetsägare). Normal har under de senaste åren öppnat ett stor mängd butiker, inte minst i Stockholm. Ganska nyligen öppnade den snabbväxande kedjan på den närbelägna adressen Drottninggatan 37, vid Sergels torg (Stena Fastigheter). Kedjan har även en butik på Klarabergsgatan 56, nära Centralstationen (Hufvudstaden) och i Gallerian (AMF Fastigheter).

Hötorgshus 1.

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Uppgift: Här öppnar Apple nummer fyra i Sverige

Efter fiaskot vid Kungsträdgården kan det bli en andra butik i 08-området.

CBRE IM utvecklar logistik om 46.000 kvm

Förvärvar mark utanför Helsingborg och bygger logistik på spekulation.

Coor hyr 4.500 kvm av Fabege vid Haga Norra

Fabeges projekt uthyrt till två tredjedelar.

Kontor i ett klot

CA Fastigheter projekterar för hotell och kontor i två gamla gasklockor.

Perfekt storm stoppar bostadsbyggen

Tvärnit på alla sätt. Men det finns sätt att få igång bostadsmarknaden. En expert på Tango ser fler möjlig­heter, men ...

Älvstrandens vd sparkad

Får gå efter extrainkallat styrelsemöte där kritisk rapport var underlag.

Slår till med köp på hela 5 mdr

Oväntad säljare till eftertraktade fastigheter.

Nystart för Obos landmärke – fyra team tävlar

Läs om de nya planerna för höghuset och vilka som fått i uppdrag att rita. Flera världsberömda arkitektfirmor anlitade.

Catella förvärvar majoritet i franska Aquila

Med förvärvet utökar bolaget sin verksamhet inom asset management och fondförvaltning.

Topplista

Största affärerna 2023

De största transaktionerna på fastighetsmarknaden rangordnas.

Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Stockholms stads och Pophouse nya kulturmötesplats har döpts.

Så blir utsiktsvåningen – ”Blir en kassako”

Ola Sernekes kalkyl för 100 miljoner kronor per år.  230 meter upp. Nya innovationen. Jämför med Burj Khalifa.

Lista: Priserna för att åka upp i världens högsta

Fastighetsvärlden listar 25 världskända skyskrapors utsiktsplatser.

Tillbaka till förstasidan