Strawberry satsar i nytt arenaområde i Åbo

Strawberry fortsätter sin expansion på den finska marknaden. Hösten 2028 öppnar ett nytt fullservicehotell i Åbo, i ett av Finlands, största utvecklingsprojekt just nu Ratapiha Arena.

Annons

Närmare 370 miljoner euro satsas nu på att skapa en modern eventarena i världsklass i finska Åbo. Storsatsningen som görs omfattar också butiker, restauranger, kontor, bostäder och hotell. Total investering inklusive lägenheter är 700 miljoner euro. Genom ett avtal med fastighetsägaren Turun Ratapihan Kehitys Oy kommer Strawberry driva hotellverksamheten i arenan.

– Vi har länge haft ögonen på Åbo och är därför oerhört glada över att en möjlighet nu uppstått att både öppna ett hotell i ett av Finlands just nu mest spännande stadsutvecklingsområden och att bidra med vårt kunnande och vår erfarenhet av stadsutveckling och skapandet av attraktiva områden. Det här blir ett mycket bra tillskott till hotellmarknaden i Åbo och till Strawberrys nordiska hotellportfölj, säger ägaren av Strawberry Petter Stordalen.

Det nya hotellet med direktingång till arenan kommer utöver 249 hotellrum också tillföra marknaden ytterligare kapacitet vad gäller möten genom närmare 1000 kvadratmeter mötesytor. Syftet är att bidra till att ytterligare möten, kongresser och event förläggs till Åbo. Hotellet kommer också erbjuda förstklassig restaurangupplevelse med fokus på bra råvaror och en kreativ och inbjudande meny. Högst upp på byggnadens tolfte våning kommer Åbobesökarna att kunna njuta av drinkar i hotellets skybar eller under varma sommarkvällar på terrassen.

– Det känns otroligt bra att historiska och trendiga Åbo blir nästa stora och viktiga steg i Strawberrys expansion i Finland. Vi kompletterar och tillför någonting nytt till hotellmarknaden i stan med detta fantastiska mötes- och eventhotell och ger samtidigt en fingervisning om att den resa Strawberry påbörjat i Finland bara har börjat, säger Erika Ehrnrooth, COO Strawberry Finland.

Byggstart beräknas till 2025. Från 2028 och framåt kommer området gradvis öppnas upp för verksamhet. Hotellet och arenan är tidsberäknat för öppning sent 2028.

– Vi är mycket nöjda med hyresavtalet som tecknats med Strawberry och särskilt med deras innovativa tänkande kring konceptet för Ratapiha-hotellet, tack också till att Finesco Capital Oy och Nordic Hotel Consulting Oy hjälpt oss att förhandla med Strawberry och slutföra hyresavtalet. Hotellet kommer att leverera ett internationellt servicekoncept för Ratapiha, vilket möjliggör utbyggnad av stadskärnan och utveckling av området. Naturligtvis kommer hotellet även att betjäna Logomo och andra operatörer i området och tillföra mångfald till stadens hotellutbud, säger Ilkka Kilpimaa, styrelseordförande för Turku Ratapihan Kehitys Oy.

Hyresavtalet mellan fastighetsägaren Turku Ratapihan Kehitys Oy och Strawberry är tecknat på 20 år.

Fler Nyheter från förstasidan

Investerar i södra Europa

Berättar för FV om framtidsplanerna.

Arnhult miljardsäljer privat till nya Muro Invest

21 fastigheter ingår i transaktionen.

Smällkaramell: Söker hela 20.000 kvm nytt

FV avslöjar storbolagets kraftiga minskning av kontorslokaler. Mer än halvering kan vänta. Svår vakans kan vänta för börsbolag.

Wihlborgs hyr ut 3.300 kvm

Fastigheten köptes för drygt ett år sedan med hög vakans. Nu fullt uthyrd.

Arena i svårt område åter på tapeten

Kan placeras på fastighet med flera stora projekt på gång.

Älvsjö, P.A.C.E, ny stadsdel.

Vill skapa ny stadsdel i Älvsjö – helt byggd i trä

Förslag: Kvartersstad i klassisk stil. 5.000 bostäder och 10.000 arbetsplatser.

Förvaltarens första stora nya sedan 80-talet

”Trots ett omvärldsläge som gör att många byggen står still tar vi ansvar och fortsätter att utveckla”.

Kritik mot landshövdingen

Anklagas för att vilja styra frågor inom byggnation och exploatering.

Topp lämnar Skanska

Slutar efter 18 år. FV berättar om nya jobbet. Danielsson: ”Jag önskar honom all lycka till i framtiden”.

Barings säljer snabbt till Kappahl för 600 miljoner

Säljer lyckat innehav – men vill egentligen köpa mer. Dubbelsmäll för annat fastighetsbolag.

Vectura förvärvar byggrätter om 50.000 kvm

Fortsätter att hålla ett rejält högt affärstempo.

Fastator tar nedskrivning på 69 miljoner

Läs om turerna och den aktuella fastigheten – i kanonläge på Södermalm.

Sparbössan köper grannhus på Östermalm

Omfattar 2.800 kvm kontor och fransk bistro med vinbar i gatuplan.

Tillbaka till förstasidan