Ny höghusdel om 16 våningar. Illustration: Semrén & Månsson

Strawberry öppnar hotell vid Liseberg

Med Balder, vattenvärlden Oceana och World of Volvo som närmaste grannar öppnar Strawberry 2026 sitt femtonde hotell i Göteborg. Det är ett gammalt tryckeri som ihop med ett nybygge om 16-våningar som kommer bli det nya hotellet.

Annons

Fastighetsägare är Fastighets AB Typographia som ägs av ByggGöta, Profura fastigheter, Grandab och SRU AB.

Den aktuella fastigheten ligger på Nellickevägen 10, vilket är den östra sidan av Mölndalsån, i höjd med Lisebergs egna hotell- och äventyrsbad i den södra delen av nöjesparken. Den aktuella fastigheten heter Skår 40:2.

En av Nordens mest populära besöksmål fortsätter att utvecklas. Satsningar som vattenvärlden Oceana, upplevelsecentret World of Volvo tillsammans med Svenska mässan och Ullevi ökar trycket och behovet av mer boende i området. Göteborgs stad och Lisebergs önskan om att ta vara på den industrihistoriskt värdefulla Rundqvists boktryckeri blir därför en välkommen lösning.

– Oavsett hur gammal man är så är det en speciell känsla att komma till Liseberg. Jag älskar pirret i magen man får när man går genom grindarna och ser människorna, attraktionerna och hör ljudet från karusellerna, musiken och tjuten från de som är på väg nerför i Balder. Det känns därför otroligt roligt att tillsammans med Fastighets AB Typographia gå in i detta projekt och komplettera det utbud som finns i området. Det här blir ett fint tillskott till vår hotellportfölj och kommer garanterat skapa nya minnen för våra gäster, säger Petter Stordalen, ägare Strawberry.

Det 217 rum stora hotellet omfattar två byggnader där hotellets entré och lobby kommer att vara den klassiska byggnaden som fram till nyligen innehöll Rundqvists boktryckeri. Utöver befintlig byggnad så uppförs också en ny hotellbyggnad på 16 våningar där hotellets gästrum kommer att finnas samt restaurang och bar. Inspiration till arkitektur och design hämtas från platsens och byggnadens historia som boktryckeri för att skapa en hemtrevlig och familjär miljö.

Sedan 70 år har Rundqvists tryckeri legat granne med Liseberg, men för något år sedan valde tryckeriet att lämna Göteborg. Tryckeriets ägare sålde fastigheten sommaren 2023.

– Det känns fantastiskt bra att vi nu tillsammans med Strawberry kan ta vara på den gamla boktryckeribyggnaden och inkorporera den med en ny huskropp och skapa ett hotell som attraherar såväl affärsresenären som familjen. Det kommer märkas att hotellet har själ genom sin historiska byggnad men till det adderar vi nya upplevelser som hotellets gäster kommer att skapa i Göteborg, säger Carl Petre, Fastighets AB Typographia.

Det nya hotellet som öppnar 2026 blir ett välkommet komplement till områdets existerande utbud.

– Lisebergs 100-åriga historia är en resultat av mångfalden av väldigt engagerade människor och drivkraften att alltid tänka nytt, lyssna på besökarna och förmågan och viljan att samarbeta. Jag är därför oerhört glad över att vi med vår nya granne kan tillföra Liseberg ytterligare boendealternativ och det genom en engagerad och framgångsrik hotelloperatör som Strawberry. Det här är bra för besökarna, för Liseberg och för Göteborg, säger Liseberg AB:s VD Andreas Andersen.

Och det är ingen tvekan om glädjen och engagemanget från hotelloperatörens sida.

– Jag älskar att skapa hotell i historiska miljöer och ta vara på själen. Därför är det extra kul att vi nu utvecklar ett hotell som bygger på ett fundament av alla tryckta böckers berättelser och de glada tjuten från sockervaddsätande barn. Det här blir garanterat Göteborgs charmigaste hotell med ett unikt läge och karaktär, säger Petter Stordalen.

Bygget påbörjas omedelbart och hotellet ska stå klart för inflyttning andra kvartalet 2026.

Gänget som ska förverkliga det nya hotellet.

Hotellet är ritat av Semrén & Månson och målsättningen är att skapa en byggnad som ger liv åt stråket längs Mölndalsån och som öppnar upp den befintliga klassiska byggnaden även för besökare som inte bor på hotellet. Stor omsorg kommer att läggas på att bevara byggnaden där Rundqvist boktryckeri tidigare huserade.

– Det är med glädje och förväntan jag ser fram emot att påbörja samarbetet med Tornstaden som är en trygg aktör på bygg- och fastighetsmarknaden med stor erfarenhet av att både utveckla, bygga och förvalta fastigheter. Tillsammans ska vi nu förverkliga vår vision om att skapa ett hotell där det gamla möter det nya i Göteborgs spännande evenemangsområde, säger Markus Engström som är partner på Grandab Management vilka är en av parterna som står bakom projektet.

Tornstaden har fått förtroendet av Fastighets AB Typohgraphia att ansvara för totalentreprenaden av om- och nybyggnation för hotellet.

– Jag är mycket glad över att vi fått möjlighet att inleda nya samarbeten och också över att vi får vara med om att förverkliga ett så här häftigt och iögonfallande projekt. Vi kommer göra vårt yttersta för att resultatet ska bli något som vi alla kan vara stolta över, säger Jon Blomberg, regionchef för Byggnads AB Tornstaden.

Det nya hotellet kommer att uppföras vid Mölndalsån, även nära E6:an, precis intill Liseberg och World of Volvo, och utgör en unik förening mellan historisk industrimiljö och modern arkitektur. En äldre fastighet på Nellickevägen som hyst Rundqvists boktryckeri, en historisk byggnad från 1800-talet, kombineras med ett helt nytt 16-vånings höghus med 217 hotellrum, ritat av Semrén & Månsson.

– Vi är stolta att i detta expansiva område kring Liseberg ha väckt liv i en gammal historisk byggnad med stark karaktär. Vi har återställt det gamla tryckeriet till sin forna glans och tar dess historia in i framtiden, säger Isak Heedman, arkitekt på Semrén & Månsson.

Den äldre fastigheten återväcks och genomgår en omfattande restaurering där fönster byts ut till äldre utförande och takkuporna på taket som under åren försvunnit, återställs. Den restaurerade byggnadens karaktär sätter tonen för hotellets design, och här kommer besökare att finna restaurang, bar och lobby.

Fler Nyheter från förstasidan

Växande möjligheter i mörka utrymmen

Bergutrymmen och gamla cisterner behöver inte bara vara garage, utan kan även ge plats åt odlingar, skyttebanor och gym. Bara fantasin sätter gränser.

Deka sålt hotell till Sinoma

Hotellfastigheten med 300 rum precis vid Centralstationen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Chocken: Värdefall på 23 procent

Tappade nära 1,5 miljarder i fastighetsvärde.

”Stor potential i tio år till”

Logistikjättens prognos om den svenska marknaden.

Stormöte på gång för coworkingaktörer

”Vi har en otrolig fördel om vi får en samsyn”.

Bolaget bakom Sätra Centrum i konkurs

Det skulle inte bli några fler konkurser – nu blev det tre till.

Ny generaldirektör för SFV

Tidigare finansmarknadsminister tar över som generaldirektör. M-topp blir överdirektör.

Vasakronan hyr ut 3.100 kvm kontor till SGU

Större projektfastighet om 15.000 kvm fullt uthyrd.

AL hyr ut 1.300 kvm i Hagastaden

Lämnar lokaler mitt i city. Flyttar svenska huvudkontoret till Mineralvattenfabriken.

Podcast: Om stadsutveckling i Stockholm city

Anna Nordin från Vasakronan gästar senaste avsnittet för att prata om omvandlingen av Sergelstråket.

Liseberg: Skadan mindre än väntat

Större delar bedöms vara helt eller delvis oskadade.

Välkänd arkitektfirma flyttar till Gamla stan

Beslutat sig för att lämna landmärke.

Flyttar till Sergels torg

”Läget gör att det fortsatt är enkelt att ta sig till kontoret”.

Tillbaka till förstasidan