Stora delar av PDL United i rekonstruktion

Stora delar av PDL United går nu in i en rekonstruktion. Bland annat ska nya hyresavtal tas fram som en åtgärd — om inte dessa går i rätt riktning riskeras konkurs för dotterbolagen – som utgör 30 procent av bolagets omsättning.

Annons

PDL Group och Padel United gick samman våren 2022 och hade då 118 anläggningar. Ett tiotal anläggningar lades ner direkt eftersom det fanns dubbeletableringar nära varandra. Samtidigt fanns flera stora projekt under färdigställande vid tidpunkten.

De nya miljonerna som PDL United tog in vid årsskiftet har alltså visat sig inte vara tillräckligt. 270 miljoner kronor togs då in i nytt kapital, uppgav Breakit.

Ungefär samtidigt då gick den stora konkurrenten WAP in i ett rekonstruktionsförfarande.

Nu skriver PDL United följande i sin rekonstruktionsansökan, som man även publicerat på sin hemsida:

“Efter pandemin har idrottsutövarna till viss del återgått till andra idrotter och intresset för padel har sjunkit. Vidare har beläggningen under vissa tider på dygnet sjunkit då spel mitt på dagen inte sker i samma utsträckning som det gjorde under tidigare rådande restriktioner. Samtidigt har branschen generellt blivit överetablerad”.

– Nu kan vi konstatera att marknaden varit fortsatt utmanande under första delen av året och att vi inte har kunnat parera utvecklingen genom att göra nödvändiga förändringar i den takt som vi hade behövt. Därför befinner sig en del av bolagen i koncernen i en mycket svår likviditetssituation vilket gör att vi tvingas agera snabbt och kraftfullt, säger Henrik Söderberg, grundare PDL Group.

PDL United kontrolleras till stora delar av Coeli och finansgruppens ägare, enligt Breakit.

”Hyresavtalen innehåller regelmässigt även indexklausuler som gör att hyran markant ökar under rådande inflation samtidigt som kundunderlaget inte ökar och det bedöms som i princip omöjligt att föra över kostnadsökningen till konsumenterna”, skriver PDL United vidare i sin ansökan.

De nio dotterbolagen som berörs har, enligt Breakit, anläggningar i Nacka, Vämdö, Växjö, Göteborg, Malmö, Helsingborg, Landskrona, Ängelholm, Falkenberg, Huddinge (Kungens kurva) och Botkyrka samt ett antal i Stockholm (Älvsjö och Spånga).

– Det är en olycklig situation på en tuff marknad där utbudet av hallar fortsatt är högre än efterfrågan på banor. Det är naturligtvis ett tungt besked att lämna, framför allt till fordringsägare som drabbas kortsiktigt, men det är nödvändigt för att vi ska rädda verksamheter långsiktigt. Vårt fokus är att tillsammans med rekonstruktören informera så mycket som möjligt och hålla i gång de fina verksamheterna som förtjänar en andra chans, säger Henrik Söderberg.

Flera av anläggningarna som PDL United äger tillhör ladets största och finns med på Fastighetsvärlden sammanställning över Sveriges största padelanläggningar. PDL United har bland annat 17 anläggningar i Stockholmsområdet, 7 i Göteborgsområdet och 7 i Skåne.

På sin sajt skriver bolaget följande om sig själva: ”Vi är i dag världens största padelaktör och finns förutom i Sverige på sex ytterligare marknader. ”

Fler Nyheter från förstasidan

Catena säljer för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Lista: Här är de 12 som ännu ingår i Oscar Properties

Fastighetsvärlden går igenom det återstående beståndet – som investerarna hittills nobbat. Snart är allt borta.

Arnhult: Vi ska sälja mer

Berättar om uthyrningsmarknaden, lånen och transaktionerna.

”Nästan tjänstefel om räntan inte sänks”

Annan expert: ”Styrränta på tre procent vid årsskiftet”

Batljan: ”Vi bör kunna ta pole position”

10-miljardersbolaget visar siffrorna för första gången som noterat bolag.

Vd:n om nästa steg för OP – att bli något helt annat

Vd:n: ”Ja, nu är det inte mycket kvar. Snart kan jag gå på semester”. Nye vd:n ser ny användning för bolaget.

Bilder: ”Fridhemsplan behöver kärlek”

Det nya konceptet består av en mix av mjukt från 60-talets Paris och grovt från New York. Se hur kvarteret kommer att utvecklas.

Lindh Hök lämnar Nyfosa

”Det har varit en obeskrivligt rolig och utmanande resa”. Styrelsen inleder rekryteringsprocess.

JM: Fler sålda och byggstartade

Upp 235 procent i Stockholmsområdet. Läs om övriga marknader.

Slättö delköper studentportfölj från K2A värderad till 3,1 mdr

Affären innebär en tydlig förstärkning av K2A:s nyckeltal.

Nu påbörjas bygget av ett nytt stationshus i Göteborg

Totalytan är 15.000 kvm, där takhöjden i stationshallen blir 8 meter. Av lokalytan blir drygt hälften kontor.

Projekt

Prestigeprojekt vid lyxigt vattenläge

Höjderna har fått sänkas, men nu är JM på gång med det första av totalt fyra kvarter precis utanför innerstaden.

FV Quiz

FV Quiz: Krisande bolagen?

Vad kan du om bolagen som hamnat i problem?

Tillbaka till förstasidan