Stockholms kontorsmarknad fortsätter tynga Drott

Annons

Drotts kvartalsresultatet uppgick till 176 Mkr (280) före skatt. Förändringen från 2002 förklaras av högre resultat från löpande förvaltningsverksamhet [+3 Mkr] och lägre vinster från fastighetsförsäljningar [-107 Mkr]. Efter skatt redovisas ett resultat om 149 Mkr (241). Kvartalets hyresintäkter uppgick till 929 Mkr (895), varav hyror från bostadslägenheter 221 Mkr (206). Hyresintäkterna påverkades positivt av stigande genomsnittshyror (omförhandlingar och indexuppräkning av löpande kontrakt) och av färdigställda om- och nybyggnadsprojekt medan en lägre uthyrningsgrad i lokalbeståndet påverkade intäkterna negativt. Uthyrningsgraden (löpande kontrakt) sjönk januari-mars med 0,7 procentenheter till 90,4 procent, vilket förklaras av avflyttningar i Drotts lokalbestånd i Stockholm. Per 2003-03-31 var uthyrningsgraden 99,5 procent i bostadslägenheterna och 87,9 procent i lokalerna (86,7 procent i kontorslokalerna och 91,5 procent i övriga lokaler).Kontorsmarknaden i Stockholm är fortfarande svag och det finns för närvarande inga tecken på en snar återhämtning. Under årets första kvartal har marknadshyrorna pressats ytterligare. Fastighetsägarna anstränger sig mer än tidigare för att behålla sina hyresgäster, och fjolårets relativt höga omflyttningsaktivitet har dämpats något. Många hyresgäster sitter fortfarande på för stora ytor, och växande företag effektiviserar sin ytanvändning. Dold vakans blir successivt synlig vid omförhandlingar. Sedan toppen år 2000 har kontorshyrorna i city fallit med storleksordningen 20-30 procent. Hyresfallet i city ökar intresset för inflyttning från ytterstaden, vilket stabiliserar cityhyrorna men pressar ytterstadshyrorna.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan