Tommy Åstrand, vd SLP.

SLP kliver in i Göteborg – köp ger flera historiska tal

SLP tillträder sin hundrade fastighet via sitt första köp i Göteborg. I och med förvärvet genomför SLP, som bildades för fem år sedan, sin sextionde transaktion, vilket medför att portföljen nu består av 100 logistikfastigheter, en totalyta av cirka 1 miljon kvm till ett värde om cirka 10 miljarder kronor.
– Vi ökar gärna vår närvaro i Göteborgsområdet ytterligare, säger vd Tommy Åstrand till FV.

Annons

Förvärvet är en så kallad ”sale and lease back-affär” och gäller fastigheten Backa 29:14 i norra Göteborg som har en totalyta om 20.700 kvm och en uthyrningsbar yta om 6.700 kvm, vilket innebär möjlighet till ytterligare byggnation. Aroma Frukt & Grönt AB är hyresgäst. Överenskommet fastighetsvärde uppgår till 99 mkr och transaktionen finansieras med egna medel.

Säljare är Sjösons. Croisette var säljarens rådgivare i affären.

– Vår tillväxtsresa fortsätter med oförminskad takt, och innebär att vi vid sidan av vår organiska tillväxt förvärvat i genomsnitt en fastighet per månad sedan grundandet av bolaget 2019. Vidare är det glädjande att vi nu genomför vårt första förvärv i Göteborg. Den aktuella fastigheten är en förädlingsbar logistikfastighet anpassad för så kallad ”last-mile” kyl- och fryslagerhållning, ett område där vi ser ökad efterfrågan, säger Tommy Åstrand, vd på SLP.

Hyresavtalet, som är fullt indexerat, löper drygt 6,5 år med ett årligt hyresvärde om 8,2 mkr. På fastigheten finns möjlighet att investera i energiprojekt som solceller.

Tommy Åstrand berättar att SLP titta på många möjliga transaktioner i Göteborg tidigare.

– Det är skönt att vara i mål med en, men det är förstås även viktigt att det är bra affärer. Vi ökar gärna i Göteborgs området och når en volym så vi blir en känd fastighetsägare, säger Åstrand och tillägger att det inte finns några mål om specifika volymer.

Idag finns ungefär en tredjedel av SLP:s bestånd i Skåne, med en tyngdpunkt på Helsingborg. Bolaget har även större bestånd i Jönköpingstrakten och i Boråsområdet.

– Vi känner att södra Sverige blir allt mer attraktivt, inte minst genom tillkomsten av Fehmarn Bält-förbindelsen.

SLP har medvetet hållit lite distans till Mälardalen där konkurrensen ofta varit högre och där spekulationsbyggena många de senaste åren.SLP finns där med några fastigheter och håller bland annat på att bygga 60.000 kvm åt Ahlsell i Hallsberg som ska stå klart under sista kvartalet i år.

– Det är en väldigt stor fastighet för oss. Mer normalt är runt 10.000 kvm med två–tre hyresgäster i varje fastighet. Vi växer ofta med befintliga hyresgäster.

Sedan SLP, Swedish Logistic Property, bildades har bolaget arbetat intensivt med hållbarhet. En tydlig förflyttning har gjorts genom att ställa om äldre, icke-energieffektiva fastigheter till hållbara miljöcertifierade fastigheter med låg energiförbrukning. SLP investerar bland annat i lokalt producerad solenergi på fastigheternas tak och den installerade effekten i solcellsanläggningar uppgår till cirka 15 MWp. Som ett resultat av ett integrerat hållbarhetsarbete utgör andelen hållbar finansiering, genom så kallade hållbara lån, idag drygt 50 procent.
”På SLP arbetar vi med hållbarhet som en integrerad del av vår affärsmodell i det dagliga arbetet. Vi börjar se en koppling mellan hållbara logistikfastigheter och ökad efterfrågan och därmed ett värdeskapande för såväl samhället i stort som för våra hyresgäster och aktieägare”, säger Tommy Åstrand, vd på SLP.

SLP noterades på börsen i mars 2022, med en nästan rekordartad öppning. De fem största ägaren i SLP är Erik Selin, Peter Strand, Mikael Hofmann, Greg Dingizian och Bergendahl Invest.

Fastigheten i Backa, Göteborg.

Fler Nyheter från förstasidan

Arena i svårt område åter på tapeten

Kan placeras på fastighet med flera stora projekt på gång.

Älvsjö, P.A.C.E, ny stadsdel.

Vill skapa ny stadsdel i Älvsjö – helt byggd i trä

Förslag: Kvartersstad i klassisk stil. 5.000 bostäder och 10.000 arbetsplatser.

Förvaltarens första stora nya sedan 80-talet

”Trots ett omvärldsläge som gör att många byggen står still tar vi ansvar och fortsätter att utveckla”.

Kritik mot landshövdingen

Anklagas för att vilja styra frågor inom byggnation och exploatering.

Topp lämnar Skanska

Slutar efter 18 år. FV berättar om nya jobbet. Danielsson: ”Jag önskar honom all lycka till i framtiden”.

Barings säljer snabbt till Kappahl för 600 miljoner

Säljer lyckat innehav – men vill egentligen köpa mer. Dubbelsmäll för annat fastighetsbolag.

Vectura förvärvar byggrätter om 50.000 kvm

Fortsätter att hålla ett rejält högt affärstempo.

Fastator tar nedskrivning på 69 miljoner

Läs om turerna och den aktuella fastigheten – i kanonläge på Södermalm.

Sparbössan köper grannhus på Östermalm

Omfattar 2.800 kvm kontor och fransk bistro med vinbar i gatuplan.

Så stora är bolagen på sociala medier

Balder, Castellum och Vasakronan är störst av fastighetsbolagen på sociala medier. Men är det viktigt att synas i sociala kanaler?

Rapport: Läge och moderna kontor lockar allt mer

Balans mellan utbud och efterfrågan i Stockholms CBD. Vakansgraden fortsätter stiga på de flesta delmarknader.

“Lyssna på marknaden och på oss fastighetsägare”

Branschen samlades på FV:s seminarium Fastighetsdagen Uppsala.

Byggnaden som vann Kasper Salin-priset

Träbygge fick åtråvärt arkitektpris.

Tillbaka till förstasidan