Fastigheten Pinjongen 2 i Helsingborg. Illustration: Skanska

Skanska miljardsäljer stort logistikpaket till Barings

Skanska säljer del av svensk logistikportfölj för cirka 1,1 miljarder kronor, totalt värde potentiellt cirka 2,1 miljarder kronor. Köper gör offensiva Barings som genom förvärvet tar en vakansrisk.

Pangea var rådgivare till Barings i affären.

Skanska säljer en svensk logistikportfölj med totalt sex projekt till Barings. I ett första skede kommer försäljningen av två av projekten, för totalt cirka 1,1 miljarder kronor, att bokföras av Skanska Kommersiell Utveckling Norden i det fjärde kvartalet 2021. Tillträdet till fastigheterna sker vid färdigställandet 2022 och 2023.

De två fastigheterna som den första fasen av portföljaffären avser omfattar dels ett projekt i Helsingborg om 44.000 kvadratmeter, som hyrdes ut till Greenfood i det andra kvartalet 2021, dels ytterligare ett projekt i Helsingborg.

– Vi tar en vakansrisk på en del av portföljen. Men vi har två år på oss att hyra ut. Det är starka lägen och moderna byggnader. Vi märker en stor efterfrågan, säger Thorsten Slytå, vd Barings Real Estate Sweden och Nordenchef Barings Real Estate, till Fastighetsvärlden.

Totalt omfattar portföljen cirka 128.000 kvadratmeter projekt som är belägna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingborg.

De båda byggstartade projekten i Helsingborg finns i området Långeberga.

Kvarvarande fyra projekt, som ännu ej är byggstartade, kommer att bokföras till ett sammantaget värde av cirka 1,0 miljarder kronor under 2022, då samtliga villkor förväntas vara infriade. Tillträdet av dessa fastigheter sker i takt med färdigställandet under 2022 och 2023. Två av projekten finns nära Arlanda i Stockholmsområdet, ett i Backa i Göteborg och ett i Burlöv utanför Malmö.

Micko Pettersson, vd, Skanska Fastigheter Göteborg:

– Vi upplever stor efterfrågan på våra moderna och flexibla logistikprodukter i de expansiva logistiknoderna i landet. Det känns riktigt roligt att göra ytterligare affärer tillsammans med Barings som är en starkt växande aktör inom bland annat logistikfastigheter, säger

Thorsten Slytå fortsätter:

– Vi är väldigt stolta och glada över förtroendet att genomföra ytterligare en affär med Skanska. Genomförandet av detta off market-förvärv är ett tydligt bevis på vikten av att som internationell aktör vara verksam med en lokal organisation. Speciellt i tider med hög konkurrens och särskilt nu när logistikmarknaden i regionen upplevt en längre period av stark tillväxt. Det låga utbudet av toppmoderna, hållbara logistikytor i AAA-lägen har varit särskilt tydligt på den svenska marknaden.

Projekteten har grön profil och byggs bland annat med grön betong och med solceller på taken. Fastigheterna uppfyller kraven för certifieringen ”GreenBuilding – ny byggnad” och ambitionen är miljöcertifiera projekten.

Missa inte! Kontorsmarknaden 2022 - Peak Stockholm

Vid seminariet Kontorsmarknaden 2022 deltar ett stort antal experter. Heldagseventet äger rum i helt nya Space vid Sergels torg den 30 november.

Se program och anmäl dig här.

Fler Nyheter från förstasidan

Köper i skuggan av jätte

Betalar 300 miljoner för nyutvecklad gränshandel.

Villkoren för Titania klara

Inför teckningsperioden har man nu satt teckningskursen. Totalt tar bolaget in högst 430 miljoner före emissionsomkostnader.

Misslyckande blir stor markanvisning

Ska bygga i södra Stockholm. 160 bostäder ingår.

Förvärvar i Florida

Svenskt bolag köper kontorsfastighet norr om Miami.

Projekt

”Extra allt” ska ge en ny dimension till kontoren

Är kombinationen kontor och hotell i samma byggnad en framgångsfaktor i framtiden? Det hoppas Platzer som tillsammans med NCC drar i gång slutspurten för höga Kineum i Göteborg.

Wallenstam 08-säljer till SBB för över miljarden

Överraskande försäljning. Fastigheter i Gröndal och Sundbyberg.

Bildextra: JM bygger spektakulärt

26 våningar högt. Totalt 157 bostäder. Priset högst upp: Över 15 miljoner kronor.

SBB får sin första markanvisning i Stockholm

Ser stora utvecklingsmöjligheter intill sitt bestånd i huvudstaden.

Han pekas ut som ny bostadsminister

Flera personer med insyn i både socialdemokraterna och bostadsmarknaden uttalar sig för Fastighetsvärlden.

Klart: Domen mot näringslivstopparna

Det blir påföljden för Nilsson och Olofsson.

FV-film: Mäktiga satsningen Space

Nytt innehåll mitt i Stockholm. Se Fastighetsvärldens producerade film från Space. 

Bilder: Så är nya Space

FV har besökt de häftiga lokalerna om 7.500 kvm inför öppning. Följ med in!

”Ursprungliga målet uppnås på riktigt nu”

Avgående vd:n Mats Hederos om storsatsningen.

Bilder: Se förändringen – öde i 4.624 dagar

Bilder från när Hötorgsskraporna och Sergels torg började växa fram.

Tillbaka till förstasidan