Skänker pengar till Ukraina

Flera fastighetsbolag skänker pengar till Ukraina.
– Nu är vi i en akut situation för många människor på flykt men också i en tid när vi alla måste stå upp för demokratin och de demokratiska värderingarna och stå upp för Ukraina och Europa, säger Ilija Batljan, vd vid SBB till FV.
Kilenkryssets ägare Jan Person upplåter sitt egna nyinköpta boende för flyktingar.
Se lista över bolag som donerat nedan. Totalt finns ca 80 bolag på FV:s lista.

Känner du till fler bolag inom fastighetsbranschen som donerat till Ukraina, mejla oss gärna på red@fastighetsvarlden.se. Texten publicerades ursprungligen 28 februari, och uppdateras löpande.

SBB har skänkt till 1 miljon kronor till UNHCR för arbetet i Ukraina. Genom ett ”JV” har bolaget skänkt ytterligare 5 miljoner kronor.

I ”hjälp-jv:t”, som har norska initiativtagare ingår utöver SBB/Solon även Obos, Heimstaden, Veidekke, Selvaag, Betonmast, Aspelin Ramm, Ragde Eiendom, Nordr, Macama och AF Gruppen. Totalt donerar den gruppen 50,5 miljoner kronor till SOS Barnbyar.

Ilija Batljan, som själv flydde undan bomberna på Balkan, berättar:

– Social hållbarhet är vårt bidrag till ett bättre samhälle. Det innebär att ställa upp när samhället drabbas, så gjorde vi i början på pandemin och så gör vi idag.

Börsnoterade Eastnine fördömer Rysslands invasion av Ukraina och visar sitt stöd för Ukraina genom, bland annat en donation till Röda Korset.

– Vi på Eastnine är bestörta och skakade av den pågående invasionen av Ukraina. Detta är omänskligt, ologiskt och hämtat från en parallell verklighet utan hänsyn till mänskligt lidande samt gällande lagstiftning och internationella överenskommelser, säger Kestutis Sasnauskas, Eastnines vd.

Flera svenska bolag har donerat pengar till Ukraina, ofta via hjälporganisationer. Altaal har exempelvis skänkt pengar till Rädda Barnen i Ukraina.

Lansa Fastigheter skänker pengar till UNHCR:s arbete i Ukraina.

Wallenstam ger 2 miljoner kronor i humanitärt stöd fördelat på några olika organisationer. Dessa pengar fördelar sig lika mellan UNHCR, Unicef, Radiohjälpen och Läkare utan gränser.

Även Fastator kommer skänka pengar till Ukraina. Bolaget började en doneringskampanj bland personalen i fredags och Fastator kommer dubbla det som personalen skänker genom en motsvarande gåva till SOS Barnbyar.

Stiftelsen Akelius Foundation stödjer UNICEF:s och UNHCR:s arbete i Ukraina genom att dubbla de pengar som skänks till organisationerna fram till och med den 31 mars. Det innebär att varje gåva från privatpersoner och företag blir dubbelt så mycket värd.

Gullringsbo Egendomar, med dotterbolagen Svenska Hus, MVB, Anlab, Wangeskog, Novier och Forestry, har bidragit med pengar till UNHCR.

John Mattson skänker till UNHCR och Unicef. Bolaget har även startat en intern donationskampanj där bolaget kommer matcha medarbetares gåvor genom att skänka motsvarande belopp till UNCHR och Unicef.

Bonava genomför en donation till FN:s flyktingorgan UNHCR som bistår människor på flykt i Ukraina. Bolaget är ett av fem svenska fastighetsbolag med verksamhet i Ryssland. Bonava har nu beslutat att dra sig ur Ryssland.

Även Niam har nu anslutit och skänker pengar till Rädda Barnen och UNICEF.

Humlegården valt att stödja Röda Korsets verksamhet i Ukraina.
Flera bolag inom fastighets- och byggbranschen har donerat till UNHCR och UNICEF. Montage: FV

Konsultbolaget Svefa donerar pengar till Ukraina. Dessutom har Värderingsdata, som Svefa majoritetsäger, personal på plats i Ukraina som bolaget försöker hjälpa.

Vincero har donerat till SOS barnbyar för deras hjälp med barnflyktingar relaterat till Ukraina-situationen.

– Vincero är villiga att bidra med betydligt mer resurser, och vi följer situationen kontinuerligt, säger Andreas och Robin Rutili som står bakom bolaget.

Scanprop Concern skänker pengar till Ukrainas barn via Unicef.

Även Newsec donerar en generös summa, varav hälften går till Rädda Barnen.

Cibus Real Estate har donerat 2 miljoner kronor till UNHCR.

Tomteboda, som ägs av Areim och Blackstone, har startat en insamlingen som utgår från Tomtebodas Entré. Gåvorna kommer skickas med Sendify AB direkt till Ukrainas nationella scoutförening. Sovsäckar, madrasser, underställ, medicinsk utrustning och matkonserver finns bland saker man välkomnar extra mycket.

Annehem skänker en summa till Unicef – där gåvan dubblas av Akelius Foundation.

Fondjätten NREP donerar hela 1 miljon euro, nästan 11 miljoner kronor, varav det mesta går till Unicef. Utöver det har bolaget internt skapat en kampanj där bolaget matchar varje euro som de anställda skänker.

Fastighetsbolaget Postamentet skänker till UNHCR för att matchas av Akelius Foundations.

New Property donerar pengar via UNICEF, som sedan dubblas av Akelius Foundation.

Revelop donerar till de insatser som Röda korset och Unicef gör.

Real Competence skänker pengar via UNHCR till Ukraina. Bolaget har antagit Akelius utmaning.

Blank & Söner donerar till UNHCR:s insamling till Ukrainakrisen.

En av de första efter krigsutbrottet att kommunicera hjälp till Ukraina var SBB. Ungefär två veckor efter den första donationen meddelades att styrelsen för SBB föreslår att årsstämman beslutar om ett bidrag om 50 miljoner kronor till UNHCR:s arbete i Ukraina. Bidraget påverkar inte den ordinarie utdelningen för SBB:s stamaktieägare, kommenterade bolaget.

Ungefär var fjärde invånare i Ukraina är på flykt. Foto: Unicef

En aktör som tagit flera initiativ till att hjälpa till är Skanska. Bolaget har bland annat donerat 10 miljoner kronor till Unicef och Röda korset. Skanska har dessutom skapat en Unicef-fond där de anställda kan donera pengar. Dessutom erbjuder Skanska tomställda ytor i en byggnad i Warszawa, som kan användas på bästa sätt med tanke på den uppkomna situationen.

Styrelsen för Fastpartner föreslår årsstämman att besluta om ett bidrag om 10 miljoner kronor till UNHCR:s verksamhet i Ukraina

Tornstaden stödjer befolkningen i Ukraina genom bidrag till UNHCR.

Catena har med anledning av den omänskliga händelseutvecklingen i Ukraina gett donationer till UNHCR och UNICEF samt till Läkare utan gränser och Reportrar utan gränser.

Evakuerade från östra Ukraina har nått järnvägsstationen i Lviv i västra Ukraina. Foto: Bumble-Dee

HSB skänker till Svenska Röda Korset.

– Rysslands krig mot Ukraina är helt oacceptabelt och drabbar civilbefolkningen hårt. Hjälpbehoven växer snabbt och vi vill bidra till att rädda liv och stötta människor som har flytt från sina hem i all hast, säger Johan Nyhus, förbundsordförande HSB.

Fabege bidrar ekonomiskt till de hjälporganisationer som bolaget redan har ett pågående samarbete med och som har verksamhet i Ukraina så som UNHCR samt Childhood. Fabege skänker även pengar till Läkare Utan Gränsers arbete i Ukraina.

Genova har skänkt en gåva till Radiohjälpen.

Kaminsky arkitektur donerar till till Röda korset. Okidoki skänker även de till Röda korset. How arkitekter stöder UNHCR.

Archus har valt att stötta Ukrainas befolkning genom att skänka pengar tillUNHCR.

Bonnier Fastigheter skänker pengar fördelat lika mellan UNHCR och Röda Korset för hjälpinsatser till Ukraina. Bonnier Fastigheter har även startat en doneringskampanj bland personalen och bolaget kommer att dubbla det som personalen skänker.

Castellum donerar pengar till UNHCR – som dubblas av Akelius Foundation. Bolaget uppmuntrar även lokala initiativ i företagets regioner.

Wästbygg Gruppen skänker en summa pengar per anställd till UNHCR.

Även Behrn Fastigheter donerar en summa till UNHCR.

Heimstaden, som var en av de första att donera pengar (se ovan) meddelade de 11 mars att bolaget gör ännu mer. I tillägg till att donera pengar har Heimstaden också mobiliserat för att hitta lämpliga bostäder för dem som flyr kriget. Hittills har det stora bostadsbolaget kartlagt över 700 bostäder som kan användas som flyktingboenden och bolaget har inlett samtal med regeringar och ideella organisationer/företag som tillhandahåller flyktingboenden.

– Vi är alla känslomässigt påverkade av vad det ukrainska folket tvingas genomlida. Även om vårt bidrag på det stora hela inte löser den humanitär katastrof som utspelar sig i Ukraina, bidrar vi med pengar och bostäder som kommer att hjälpa många utsatta barn och familjer, säger vd Patrik Hall på Heimstaden.

Centrala Kiev. Foto: FV

Akademiska Hus har startat en företagsspecifik insamling via UNHCR. Alla pengar som medarbetare skänker i insamlingen fram till påsk, kommer Akademiska Hus som bolag att dubbla.

Hotellkoncernen ESS Group, som även är fastighetsägare, skänker till UNHCR.

Willhem har donerat en summa till UNHCR.

Slättö donerar en halv miljon kronor till UNHCR och i tillägg till det initierade Slättös medarbetarna i början av mars en insamling koordinerat över samtliga kontor. Slättö har även ett proaktivt arbete där bolaget för en tät dialog med kommuner, myndigheter och andra hjälporganisationer för att snabbt kunna upplåta lägenheter i bolagets fastighetsbestånd.

Köpcentrumbolaget Eurocommercial Arrangerar ”En dag för Ukraina” på sina sju svenska köpcentrum den 18 mars. För varje besökare som kommer den dagen skänker bolaget en viss summa till UNHCR.

Folk gömmer sig från beskjutning i tunnelbanan i Charkiv, i nordöstra Ukraina. Foto: Fotoreserg

Riksbyggen skänker 1 miljon kronor till Röda Korsets arbete i Ukraina.

– Kriget i Ukraina är fruktansvärt och för Riksbyggen som kooperativt företag är det självklart att vara solidarisk med de som drabbas, säger Johanna Frelin, vd.

Afa Fastigheter bidrar med temporära evakueringslägenheter som en del av  Stadsmissionens satsning ”Bobyrån Ukraina”.

Trianon äger det tomställda fastigheten Blåklockan 13 i Vimmerby. Nu öppnar bolaget för att ta emot ukrainska flyktingar där.

Även Avanti har bidragit med en donation till UNHCR.

Forsen har skänkt pengar till UNHCR för att stötta dem i deras arbete i regionen.

Brunswick Real Estate har donerat 1 miljon kronor till UNICEF.

Pilotage har bidragit till UNHCR genom att investera i nödpaket.

Logistri Fastigheter har donerat pengar till UNHCR som en del av Akelius dubbling.

En av alla byggnader i huvudstaden Kiev som skadats eller förstörts av ryska raketattacker. Foto: Palinchak

Fleming Properties har donerat till UNHCR.

Vid CapMan meddelar man att man fördömer den ryska invasionen i Ukraina. Bolaget avslutade sina affärer i Ryssland 2019 och konstaterar även att man fortfarande tänker på sina före detta kollegor och affärspartners där, och beklagar den väg som landets ledning tagit. CapMan skänker pengar till Unicef.

Rikshem har skänkt pengar till UNHCR med anledning av situationen i Ukraina.

Serneke förstärker sitt ekonomiska stöd till Stadsmissionens verksamhet för ukrainska flyktingar. Tillsammans med andra aktörer har Serneke också sponsrat tre bussar som transporterat ned förnödenheter till människor som flytt undan kriget. Bussarna har även fört ukrainska flyktingar till trygghet i Sverige. 80 av dem erbjuds tillfälligt boende på Prioritet Serneke Arena.

Mengus har bidragit genom att donera till UNHCR.

Intea har valt att donera pengar till Röda korset.

Militärparad i Moskva. Foto: FV

Besqab har också skänkt ett bidrag till UNHCRs insamling för Ukraina. Personalen gjorde en insamling där Besqab tredubblade beloppet.

Hemsö har också bidragit med pengar till UNHCR.

Angermann har ekonomiskt bidragit till UNHCR till förmån för Ukraina.

Wåhlin Fastigheter och Leif Wåhlins stiftelse har tillsammans skänkt 500.ooo kronor till Lägare utan Gränser och Sverige samlas och hjälper. Dessutom har man kontaktat Migrationsverket för att se hur man kan bistå med lägenheter till de som flyr från kriget.

Även Alecta Fastigheter vill bistå med hjälp till flyktingmottagandet genom att pro bono låna ut lokal till Stockholms Stadsmission för deras arbete med det. Dessutom har man donerat pengar till UNHCR.

JM var snabba med att komma till stöd genom att den 25 februari skänka 500.000 kronor till SOS Barnbyar Ukraina.

Hos Olov Lindgren gör man en insamling hos medarbetarna och därefter tiofaldigar företaget den summan som därefter skänks till SOS Barnbyar och Läkare utan gränser.

Krigsfartyg i Odessa. Foto: FV

Catella skänker pengar till UNHCR för humanitära hjälpinsatser. Catellas fondbolag CRIM upplåter bostäder i Tyskland till flyktingar från Ukraina.

– Rysslands invasion av Ukraina lämnar ingen oberörd. Det är en självklarhet för oss att visa vår solidaritet med det ukrainska folket genom att både hjälpa på plats och att ge hjälp till de som måste fly från sina hem, säger Christoffer Abramson, koncernchef och vd på Catella.

Kilenkryssets ägare Jan Person, och hans fru, har engagerat sig privat på flera sätt. De lånar bland annat ut ett ett större nyinköpt hus för att erbjuda som boende för flyktingar från Ukraina. Dessutom erbjuder de fler boenden. Genom Kilenkrysset samlas också förnödenheter in som ska bussas till Ukrainas gränser

Bygg-Götas stiftelse skänker 2 miljoner kronor till hjälporganisationer som stödjer Ukraina. Pengarna fördelas mellan UNICEF, UNHCR, Östhjälpen, Göteborgs stadsmission, Childhood foundation och SOS barnbyar. Bolaget har även bistått med boende på sitt hotell Spar Hotel Gårda som organiseras via Stadsmissionen.

Behovet av bostäder är stort när flyktingströmmarna från Ukraina når Sverige. För att hjälpa till har Willhem valt att tilldela 100 hyreslägenheter till Migrationsverket och kommunerna. Bolaget har tidigare donerat pengar.

– Självklart ska vi bistå med det vi kan i den här humanitära krisen, säger Willhems vd Mikael Granath. Vi har bostäder som lämpar sig väl och vi finns dessutom geografiskt representerade på tretton svenska tillväxtorter som kan tänkas ta emot flyktingar.

Citycon har donerat drygt en halv miljon kronor till Röda korsets internationella kommitté ICRC. Utöver det har de anställda skönt pengar.

Budskap om Ukraina syns på många ställen i Stockholm. Hufvudstaden har upplåtit annonsplatsen kostnadsfritt. Foto: FV

Anders Bodin Fastigheter har skänkt till 2 miljoner kronor till UNHCR för arbetet i Ukraina.

Även Mobility46 har bidragit till UNHCR:s insamling till Ukraina.

JLL har skänkt till UNHCR som stöd för deras arbete i Ukraina

Stena Fastigheter har gjort en donation till UNHCR:s arbete för människor som nu flyr från Ukraina. I samband med krigsutbrottet gjorde Stena en större donation till Rädda barnens arbete. Bolaget stöttar också Childhood foundations verksamhet i Ukraina.

Tomma hyllor i livsmedelsbutikerna. Foto: palinchak

Nordanös team i Sverige, Finland, Danmark och Norge har tillsammans skänkt pengar till Unicef. Nordanö och Akelius Foundation har därefter fyrdubblat gåvan.

Vid Olov Lindgren gör man en gemensam insats och donerar tillsammans. Företaget tiodubblar den summa som medarbetarna skänker. Två organisationer har valts för donationerna, SOS Barnbyar och Läkare utan gränser.

– Det har varit ett stort intresse kring insamlingen och vi har medarbetare som tänker mycket på sin omvärld. Många har dessutom redan tidigare engagerat sig i frågan, säger Sven Renström, vd Olov Lindgren.

Peab är partnerföretag till UNHCR. Bolaget har den senaste månaden även utökat sitt stöd till organisationen och deras arbete i Ukraina.

Sehlhall har tillsammans med en rad andra bolag, varav några redovisas ovan, ingått i partnerskap med Stadsmissionen för att bistå i Ukraina. Bolaget stöttar även UNICEF.

Sterner Stenhus finns med i partnerskapet bakom Stadsmissionens arbete.

Aros Bostad tog tidigt beslut att skänka pengar till UNHCR till förmån för Ukraina.

Ikano Bostad har donerat pengar till UNHCR:s arbete på plats i Ukraina.

Hufvudstaden har donerat pengar till UNHCR samt upplåtit gratis annonsplats för Röda Korset.

Platzer har donerat pengar till UNHCR:s arbete på plats i Ukraina.

Känner du till fler bolag inom fastighetsbranschen som donerat till Ukraina, mejla oss gärna på red@fastighetsvarlden.se

Protester mot Rysslands invasionskring i Ukraina syns över stora delar av världen. Här i centrala Prag med budskapet ”Hands off Ukraine, Putin!”. Foto: FV

I början av april meddelades resultatet av Akelius ”dubbling” som ägt rum under mars när det gällt gåvor till UNHCR och Unicef i Sverige. Löftet var att dubbla alla donationer på upp till 10 miljoner kronor.

I mars fick Sverige för UNHCR in 793 miljoner kronor och Unicef i Sverige 203 miljoner kronor. Utifrån Akelius löfte så doneras ytterligare 700 miljoner kronor, vilket gör att den totala summan under månaden latat på nästan totalt 1,7 miljarder kronor till de båda hjälporganisationerna.

Fler Nyheter från förstasidan

Welandson och Nordstjernan tar greppet

Emissionen i Studentbostäder i Norden kan ge stora förändringar bland de största ägarna i bolaget.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Ännu en toppchef lämnar

”Jag känner mig privilegierad”.

Öppnar flaggskeppsbutik mitt i city

Gör två förhyrningar samtidigt. FV berättar om etableringen.

Räddningsaktion för SBS

Läs om de största ägarna och hur de agerar.

Redo sälja för över 4 mdr

Pressad aktör startar försäljningsprocess. 20.000 bostäder med i diskussion.

Vill bygga högt hotell

Inväntar besked från politikerna.

Upproret: ”Vi vill veta vad vi betalar för”

Diskussionen kring butikshyrorna har kanske trots allt blivit lite bättre.

Riksbanken höjer räntan till 4 procent

Kan komma att höjas ytterligare.

Nära megaaffär – kan frukta stor förlust

Parterna kan vara påväg att nå ett avslut.

Nrep förvärvar 283 nya

Förvärvar nyproducerat. Gått in om ”kapat” tidigare uppgjord affär.

Newsecs spaning – Max Barclays tre favoriter

Anser att svenska kontor fått oförtjänt dåligt rykte. Dock orolig för Sveriges rykte.

Kvintett startar nytt bolag – efter försäljningen till SBB

Läs om vilka som finns med bakom bolaget.

Bildextra: Nya Albano – hela 5 miljarder senare

Från farligt, osäkert och smått bortglömt till något som ska bidra till att lyfta hela huvudstadsregionen.

Tillbaka till förstasidan