En handfull svenska fastighetsbolag har investeringar i Ryssland. Balderbolaget Sato uppger att man avstår från nya investeringar och Areims Sponda har försökt sälja sina ryska innehav. För Ruric, som hade kontakter högst upp i den politiska och militära hierarkin, gick det dock illa.
FV känner inte till någon svensk fastighetsinvesterare i Ukraina. Men genom åren har vi berättat om flera svenska bolag som satsat i Ryssland.
Det bolag som länge hade de största investeringarna i Ryssland var Ruric som sedan hade en tuff tid i början av 2010-talet efter att byggt upp ett delvis attraktivt bestånd. När många andra satsade på handel och logistik valde Ruric istället att investera i kontorsfastigheter. Några ur bolagets ledning och styrelse träffade Vladimir Putin och fick då möjlighet att berätta om bolagets planer, man hade även nära kontakt med S:t Petersburgs dåvarande borgmästare Valentina Matvienko liksom flera personer högt upp inom FSB, har FV berättat om tidigare. Några Ruric-toppar fick ädla militära medaljer.
2008 uppgav Ruric att planen var att investera 30 miljarder den kommande tioårsperioden. Så blev inte fallet, det blev istället ett ekonomiskt fall. Dagens Ruric har en annan ägarbild och delvis andra verksamheter och marknader.
Flera av dagens svenska investerare i Ryssland håller till i området runt S:t Petersburg, men FV kan även berätta om blågula investeringar som finns i Sibirien och uppe vid Barents hav.
Här fem svenska fastighetsbolag med investeringar i Ryssland idag:
Balder: Bolaget är största ägare (54,4 procent) i det onoterade bostadsbolaget Sato som främst äger fastigheter i Finland. Bolaget äger även ett bostadsbestånd om 525 bostäder fördelade på 13 fastigheter i S:tPetersburg. Bolaget har nyligen beslutat att avstå från att göra några ytterligare investeringar i Ryssland. I en delårsrapport nyligen motiverade man det med den valutarisk som finns. Sedan tidigare finns en begränsning i Sato om att max 10 procent av beståndet får finnas i Ryssland, och bolaget är långt under den nivån. Värdet i Ryssland är ungefär 1,2 miljard kronor.
NBP Group: När Livingstoneägda NR Nordic & Russia Properties sålde hela sitt bestånd till Kungsleden ville köparen inte ha de ryska fastigheterna. Då köpte säljarens vd, Thomas Lindeborg, själv de fyra fastigheter i Ryssland som ingick. Fastigheterna finns nu i hans bolag NBP Group där det bland annat ingår fyra ryska fastigheter, ett lyxhotell i S:t Petersburg samt tre köpcentrum, i Murmansk, Penza och Kaliningrad, ingår.
CA Fastigheter: 2008 berättade FV att CA Fastigheter stod inför en stor inbrytning på den ryska fastighetsmarknaden. Bolaget hade bland annat förvärvat mark som skulle ge 40.000 kvadratmeter handelsyta i S:t Petersburg och det fanns fler planer på butiksytor än så. Det året köpte man även in sig i kontorshuset Sweden House när Skanska lämnade landet. CA:s huvudsakliga marknader är Sverige och Tyskland, men bolaget har alltså bestånd även i Ryssland och Estland. ”Man ska hela tiden utgå från att man blir lurad”, sa huvudägaren Johan Claesson till FV i en Rysslandsspecial 2008.
Areim: Bolaget är delägare i tre fastigheter i Ryssland som ingår i Sponda, som Areim sedan 2017 äger tillsammans med Blackstone. Två av fastigheterna finns i Moskva, en kontorsfastighet och en marktomt. I S:t Petersburg är Sponda delägare till ett nytt köpcentrum. 2016 sålde Sponda ett köpcentrum i Moskva. 2007 köpte bolaget ett markområde om 20 hektar utanför Moskva. I några av bolagets senaste rapporter framgår att värdet på de ryska fastigheterna har gått ner och att bolaget ska försöka sälja. 2008 sa Spondas vd till FV att målet på två års sikt var att öka beståndet i Ryssland från 80 till 400 miljoner euro. Det hände inte.
Bonava: Bolaget konstaterade nyligen i sin bokslutskommuniké att marknaden i S:t Petersburg visar en fortsatt god efterfrågan och att man ”följer det geopoliska läget”. Nu skriver bolaget i en ny kommentar: ”Vår högsta prioritet är att säkerställa våra anställdas säkerhet och trygghet.” Man skriver även att Bonavas styrelse och ledning följer utvecklingen noggrant. Bolaget ser i nuläget ingen förändring eller påverkan på bolagets operativa verksamhet i S:t Petersburg. Bonava har mycket byggrätter i Rysslands näst största stad. Bonava bedriver sedan 2006 bostadsutveckling i staden S:t Petersburg. Under 2021 motsvarade nettoomsättningen i segmentet ”S:t Petersburg-Baltikum” 10 procent av koncernens nettoomsättning och 12 procent av koncernens sysselsatta kapital. Den del av rörelseresultatet som är hänförlig till S:t Petersburg respektive Baltikum varierar över tid då detta är beroende av hur många bostäder som färdigställts och överlämnats i perioden. S:t Petersburg uppgick till drygt 50 procent av det redovisade rörelseresultatet i segmentet S:t Petersburg-Baltikum under 2021.