Samhällsfastigheter

Cecilia Vestin, Marie Giertz och Ilija Batljan.

SBB:s storaffär på 16 mdr med Kåpan klar

Tidigare har SBB avyttrat sina ägarlån i Svenska Myndighetsbyggnader till Kåpan. Nu fullföljs affären genom avyttring även av ägarandelen. Snart väntas ytterligare stora affärer från SBB. FV summerar nedan vad som är på gång.

I ett pressmeddelande uppger SBB att Kåpan Pensioner utnyttjar sin option och köper SBB:s andel i Svenska Myndighetsbyggnader och blir därigenom 100 procentig ägare till bolaget den 21 november 2022.

Parterna kommunicerar inte de ekonomiska villkoren.

I samband med förvärvet byter Svenska Myndighetsbyggnader namn till Kåpan Fastigheter AB. Beståndet har ett värde på cirka 16 miljarder.

Kåpan blev hälftenägare i bolaget i november 2021 (när SBB samtidigt försökte ta kontrollen över Stenvalvet, i en affär som misslyckades helt). Då ingick fastigheter för cirka 10 miljarder kronor. Ett år senare blir Kåpan helägare efter en option som utlöstes i juni där Kåpan tog över ett ägarlån.

–Vi är stolta över att tillsammans ha skapat ett starkt bolag med fokus på fastigheter för en effektiv lokalförsörjning till statliga myndigheter. Det känns därför bra att Kåpan Pensioner utnyttjar sin option och att bolaget blir helägt av Kåpan Pensioner, säger SBB:s vd och grundare Ilija Batljan.

–Kåpan Pensioner ser nu fram emot att äga och utveckla fastighetsbeståndet som för oss blir en bas och ett långsiktigt innehav i vår portfölj av olika fastighetsinvesteringar, säger Marie Giertz, vice vd och kapitalförvaltningschef på Kåpan Pensioner.

Kåpan Fastigheter, det tidigare Svenska Myndighetsbyggnader,  äger, utvecklar och förvaltar nu fastigheter med ett värde om cirka 16 miljarder. I huvudsak är statliga myndigheter hyresgäster. Förvaltningen är outsourcas till SBB men Kåpan har en ambition att bygga upp en egen förvaltningsorganisation under 2023. Vd för Kåpan Fastigheter är Cecilia Vestin.

– Det är en unik möjlighet att få vara med och bygga upp ett fastighetsbolag som Kåpan Fastigheter. Vi lever i en föränderlig värld och det är viktigt att ha med oss nu när vi ska fortsätta att bygga upp struktur och strategi för bolaget. Att vara fastighetsägare och hyresvärd till främst statliga hyresgäster kommer med ett stort ansvar. Vi ska nu forma Kåpan Fastigheter att alltid ligga i framkant, att kunna ställa om snabbt i takt med omvärlden och möta de ökade kraven på våra hyresgäster, säger Cecilia Vestin, vd Kåpan Fastigheter.

SBB, som sålt för en bra bit över 10 miljarder i år, inför Kåpan-affären, har ytterligare en handfull större affärsupplägg på gång.

  • Avyttring av samhällsfastigheter för 9 miljarder kronor till en utländsk institution.
  • Skapande av ett noterat bostadsbolag. Bostadsbolagets balansräkning kommer uppskattningsvis att uppgå till cirka 18 mdkr.
  • SBB har identifierat två underkoncerner lämpliga för att ta in långsiktiga minoritetsägare. Både svenska och internationella rådgivare har engagerats och det pågår ett intensivt arbete tillsammans med rådgivarna och investerarna. Några beslut har ännu ej fattats i frågan, uppgav bolaget i Q3-rapporten.

SBB redo visade i bolagets Q3-rapport ett fastighetsvärde om 154,5 miljarder kronor.

Fler Nyheter från förstasidan

”De redan höga riskerna har ökat ytterligare”

Finansinspektionen i ny rapport. I ett speciellt stresstest av fastighetsbolagen framgår att refinansieringsrisken är förhöjd.

Grönt ljus för SBB:s stora detaljplan

Mark- och miljööverdomstolen meddelar beslut.

Topptrio skapar nytt rådgivningsbolag

Läs om personerna som finns med bakom.

Logistea når 4,6 miljarder

Genomför ett förvärv för nästan 300 miljoner kronor.

Stureplansaffär klar – känd duo slår till igen

Det kan röra sig om en ny rekordaffär prismässigt, enligt FV:s kännedom.

Nära sälja på Vasagatan

Fastigheten inköptes för så lite som 8 miljoner kronor 1984.

Topplista

Klart: Ny Mäktigaste

Tronskifte i toppen. Hela omröstningen 50 Mäktigaste 2022 nu redovisad.

Pangea: Mörka utsikter för fastighetssektorn

”I pågående transaktioner ser vi att de flesta köpare har sänkt sina bud med 10-20 procent, men värderingarna har ännu inte justerats”.

Saftigt minus – men M2 fick utrymme att amortera

Betydande förlust på avyttringen av aktier i Castellum.

Bilder: Så kan AL bygga ut Söderhallarna

Så kan Medborgarplatsen utvecklas framöver.

Fabege på knock med The Mauler

Hyr ut 2.400 kvm för större satsning.

16 nya butiker till Arlanda

Utbyggnad med 11.000 kvm. FV listar butikerna som öppnar i nya Marknadsplatsen.

Lättnadsrally timmen efter räntebeskedet

Kurserna för flera fastighetsbolag drog iväg rejält efter att Riksbanken lämnat sitt nya besked om styrräntans nivå. Vad hade man fruktat egentligen?

Riksbanken höjer räntan med 0,75

Många fastighetsägare nervösa. Riksbanken ger prognos för i början av 2023.

Tillbaka till förstasidan