SBB på väg sälja hela utbildningsportföljen

Strax efter midnatt söndag mot måndag skickade SBB ut ett pressmeddelande om att man nu för exklusiva förhandlingar om att sälja resterande andelar i SBB EduCo AB.

Annons

Om Brookfield

Brookfield är en ledande global förvaltare av alternativa tillgångar med över 750 miljarder dollar i tillgångar under förvaltning inom infrastruktur, fastigheter, förnybar energi och omställning, private equity och krediter. Brookfield äger och förvaltar tillgångar och företag med lång livslängd, varav många utgör ryggraden i den globala ekonomin.

Visa faktaruta

EduCo-portföljen består av 585 fastigheter, nästan uteslutande utbildningsfastigheter, varav 55 procent av värdet finns i Sverige. När den första delen av affären kommunicerades  i november 2022 var det underliggande fastighetsvärdet på hela EduCo runt 45 miljarder kronor, och det kanadensiska bolaget uppgavs då köpa med en rabatt om drygt 10 procent.

I pressmeddelandet nu säger SBB att man efter att nyligen mottagit en intresseindikation från den kanadensiska jätten Brookfield, om att sälja SBB:s resterande 51 procent av SBB EduCo AB. nu för exklusiva förhandlingar om en sådan transaktion.

Det skulle även innebära en återbetalning av det koncerninterna lånet om 14,5 miljarder från EduCo till SBB. Den föreslagna transaktionen skulle även ge SBB en rätt att förvärva aktier i EduCo i framtiden.

Avsikten är nu att parterna ska ingå ett aktieöverlåtelseavtal och övriga relaterade avtal under juli 2023.

Diskussionerna mellan parterna innebär inte någon skyldighet att genomföra en transaktion och är föremål för sedvanliga godkännanden, däribland förväntade sedvanliga konkurrensgodkännanden.

–Beslutet att ingå exklusiva diskussioner om att sälja EduCo är ett strategiskt viktigt beslut för SBB som möjliggör att skapa ytterligare manöverutrymme i dessa utmanande tider, säger SBB:s vd Leiv Synnes,

–Vi har tidigare sagt att vi inom ramarna för den strategiska översynen ska agera noggrant och skyndsamt – och det är precis vad vi gör nu. En försäljning av EduCo skulle innebära att SBB stärker sin likviditet och kan minska sin skuldsättning, tilläfer Leiv Synnes.

Hösten 2022 fördelades fastighetsvärdet i EduCo enligt följande: 24,6 miljarder i Sverige (55%), 17,1 miljarder i Norge, 2,1 miljarder i Finland och 1,0 miljard i Danmark. Av fastighetsvärdet kom 47 procent från förskolor (stort innehav i Norge, efter två stora förvärv), 38 procent från grundskolor och 15 procent från universitet. SBB har inte uppdaterat dessa siffror.

Fler Nyheter från förstasidan

Växande möjligheter i mörka utrymmen

Bergutrymmen och gamla cisterner behöver inte bara vara garage, utan kan även ge plats åt odlingar, skyttebanor och gym. Bara fantasin sätter gränser.

Deka sålt hotell till Sinoma

Hotellfastigheten med 300 rum precis vid Centralstationen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Chocken: Värdefall på 23 procent

Tappade nära 1,5 miljarder i fastighetsvärde.

”Stor potential i tio år till”

Logistikjättens prognos om den svenska marknaden.

Stormöte på gång för coworkingaktörer

”Vi har en otrolig fördel om vi får en samsyn”.

Bolaget bakom Sätra Centrum i konkurs

Det skulle inte bli några fler konkurser – nu blev det tre till.

Ny generaldirektör för SFV

Tidigare finansmarknadsminister tar över som generaldirektör. M-topp blir överdirektör.

Vasakronan hyr ut 3.100 kvm kontor till SGU

Större projektfastighet om 15.000 kvm fullt uthyrd.

AL hyr ut 1.300 kvm i Hagastaden

Lämnar lokaler mitt i city. Flyttar svenska huvudkontoret till Mineralvattenfabriken.

Podcast: Om stadsutveckling i Stockholm city

Anna Nordin från Vasakronan gästar senaste avsnittet för att prata om omvandlingen av Sergelstråket.

Liseberg: Skadan mindre än väntat

Större delar bedöms vara helt eller delvis oskadade.

Välkänd arkitektfirma flyttar till Gamla stan

Beslutat sig för att lämna landmärke.

Flyttar till Sergels torg

”Läget gör att det fortsatt är enkelt att ta sig till kontoret”.

Tillbaka till förstasidan