Doldisen Revcap förvärvar två 08-köpcentrum

Fyra blev två när affär krympte. Under torsdagen uppfylldes villkoren för Atrium Ljungbergs försäljning av Rotebro Handel i Sollentuna (fastigheten Rotundan 1) och Orminge Centrum i Nacka (Orminge 47:1). Köpare är brittiska Revcap tillsammans med en lokal partner. De nya ägarna tillträder fastigheterna den 30 november.

JLL har varit rådgivare till Atrium Ljungberg i försäljningen.

– Det är perfekta fastigheter för oss. Vi gillar fastigheter med projektmöjligheter som ligger i tillväxtområden. I Rotebro finns det byggrätter och runt Orminge Centrum händer det väldigt mycket, bland annat har kommunen många planer, säger Stefan Lanefelt vid Revcap till Fastighetsvärlden.

Rotebro Handel i Sollentuna innehåller 19.900 kvm uthyrningsbar yta och Orminge Centrum innehåller 10.800 kvm.

Revcap och den lokala partnern har sedan försommaren förhandlat med Atrium Ljungberg om förvärv av fyra handelsfastigheter. Efter att affären skjutits upp står det nu klart att Revcap istället köper två av de diskuterade fyra (finska Keva köper de båda andra efter en snabb affär, läs mer här). Enligt uppgift till Fastighetsvärlden sprack den ursprungliga affären för att Revcaps lokala partner inte lyckades fixa sin del av finansieringen.

Parterna har inte kommunicerat någon köpeskilling. AL uppger dock att den totala köpeskillingen, för alla ursprungliga fyra fastigheterna, baseras på ett underliggande fastighetsvärde uppgående till cirka 1.280 miljoner kronor före avdrag för uppskjuten skatt.

Revcap grundades 2004 av en kvartett, bland annat Stefan Lanefelt och tre andra med en bakgrund inom Lehman Brothers European real estate. Revcap har sedan dess köpt fastigheter för 60 miljarder kronor i nordvästra Europa och äger nu ett bestånd värt cirka 25 miljarder. Bolaget har alltid hållit en låg profil och har ofta funnits med som medinvesterare i transaktioner och projekt. Fastighetsvärlden kan berätta att bolaget i Sverige samarbetat med bland annat Oscar Properties, Aros Bostad och Stendörren. Revcap har 32 anställda och sitt huvudkontor i London. Vid kontoret i Stockholm finns två anställda, utöver Stefan Lanefelt även Hugo Cronstedt sedan ett år.

Samtliga fyra fastigheter som AL säljer härstammar från Atrium-sidan i det säljande bolaget. Alla har tidigare varit stora Domusanläggningar.

Fastighetsvärlden Idag 2015-11-05

Fler Nyheter från förstasidan

Lista: 25 nya butiker till Westfield MoS under pandemin

Omsättning av butiker har ökat. Läs om vilka varumärken som tillkommit.

Han drar till fjällen

Efter mer än 25 år med bolagsbyggen inom finans och fastighet och 15 år efter starten av det framgångsrika fastighetsbolaget har han nu funnit en ny, friare utmaning.

Bostadsaffär om 300 miljoner i Kalmar

”Hoppas på fler liknande förvärv”.

Porträtt

Caroline Arehults akademiska utmaning

För knappt två år sedan kom kallduschen, budet som innebar att hennes jobb försvann. Nu har Caroline Arehult funnit en ny utmaning som Akademiska Hus nya vd.

Bostadsbolag bäst i CFI:s kontorstävling

Läs topplistorna och även Ivo Stopners kommentar. När det gäller köpcentrum petas den eviga ettan ner från tronen.

AL går vidare i heta området

10.000 kvm mitt i nya stadsdelen.

SBB säljer 36 fastigheter till nykomling

Avyttrar för 10 procent över anskaffningskostnad.

Börskandidat köper i syd för halv miljard

31.000 kvm ingår.

Oscar köper åter landmärke – och säljer vidare

Miljardaffär inom tullarna i Stockholm.

Slår till och förvärvar 26.000 kvm bostäder i Göteborg

383 hyreslägenheter ingår.

Smällen: H&M lämnar stor flaggskeppsbutik

Andra stora hyresgästen som lämnar fastigheten under 2021. Läs om Vasakronans plan för fastigheten.

Dan Törnsten utses till ny vd i Mofast

Finansmannen Christer Gardell är tredje största ägare i bolaget.

Internationell jätte letar affärer i Sverige

”Vill använda kapital i stor skala”.

Affär för 136 mkr på Söder

Fortsatt högt affärstempo i stadsdelen. FV berättar om senaste affären.

Tillbaka till förstasidan