Regeringen vill lösa frågan om presumtionshyrorna

Efter den kritiserade hovrättsdomen om presumtionshyror för nybyggda lägenheter kommer regeringen nu att se över situationen. Något som välkomnas av branschen.

 

Annons

Förra sommaren beslutade Svea hovrätt att hyrorna i lägenheter med presumtionshyra i regel endast får höjas hälften så mycket som vanliga hyror. Beslutet har fått skarp kritik inte bara från branschbolagen utan även från Hyresgästföreningen som menar att frågan om hyror är upp till parterna och inte domstolen att förhandla om.

Nu vill regeringen se över situationen.

– Vi har uppmärksammats på det här av flera branschföreträdare och det har inte blivit en lyckad situation just nu, så vi funderar på vad vi kan göra åt det, säger Johan Davidsson, statssekreterare hos bostadsminister Andreas Carlson (KD) i en intervju med Altinget.

Hur regeringen vill gå vidare med frågan framgår inte i nuläget men Johan Davidson är tydlig med att de vill hitta en lösning på problemet.

Att regeringen är medveten om problemet och att de också söker en lösning välkomnas av branschen.

– För oss är det helt avgörande att hyressättningen på nyproduktionen klaras ut och att det sker skyndsamt. Vi ser idag små möjligheter att på både kort- och långsikt investera i nyproduktion av hyresrätter i Sverige. Vi fullföljer givetvis de projekt vi har i gång och de åtaganden vi har. Men efter det är det mycket svårt att räkna hem nyproduktion i Sverige, säger Kent Persson, samhällspolitisk chef för Heimstaden i en kommentar.

Kent Persson hoppas att regeringen agerar skyndsamt och pekar samtidigt ut två potentiella alternativ för att lösa problemet.

Det ena alternativet är att genomföra den utredning som finns gällande fri hyressättning för nyproduktionen och den andra är att införa ett index för hyresuppräkningen för nyproduktionen vilket skulle innebära att hyresnivån följer inflation och kostnadsökningar och på så vis skapa stabilitet och förutsägbarhet.

– Sverige upplever en kraftig inbromsning av bostadsbyggande och riskerar ett totalstopp av byggandet av nya hyresrätter, något som också Boverket och andra aktörer inom branschen varnat för den senaste tiden. Det i sig kommer förstärka lågkonjunkturen och hota tillväxten i Sverige. Därför är det avgörande att det skapas en tilltro till att investera i hyresrätter i Sverige, säger Kent Persson.

Fler Nyheter från förstasidan

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Lista: Här är de 12 som ännu ingår i Oscar Properties

Fastighetsvärlden går igenom det återstående beståndet – som investerarna hittills nobbat. Snart är allt borta.

Arnhult: Vi ska sälja mer

Berättar om uthyrningsmarknaden, lånen och transaktionerna.

”Nästan tjänstefel om räntan inte sänks”

Annan expert: ”Styrränta på tre procent vid årsskiftet”

Batljan: ”Vi bör kunna ta pole position”

10-miljardersbolaget visar siffrorna för första gången som noterat bolag.

Vd:n om nästa steg för OP – att bli något helt annat

Vd:n: ”Ja, nu är det inte mycket kvar. Snart kan jag gå på semester”. Nye vd:n ser ny användning för bolaget.

Bilder: ”Fridhemsplan behöver kärlek”

Det nya konceptet består av en mix av mjukt från 60-talets Paris och grovt från New York. Se hur kvarteret kommer att utvecklas.

Lindh Hök lämnar Nyfosa

”Det har varit en obeskrivligt rolig och utmanande resa”. Styrelsen inleder rekryteringsprocess.

JM: Fler sålda och byggstartade

Upp 235 procent i Stockholmsområdet. Läs om övriga marknader.

Slättö delköper studentportfölj från K2A värderad till 3,1 mdr

Affären innebär en tydlig förstärkning av K2A:s nyckeltal.

Tillbaka till förstasidan