Regeringen vill lösa frågan om presumtionshyrorna

Efter den kritiserade hovrättsdomen om presumtionshyror för nybyggda lägenheter kommer regeringen nu att se över situationen. Något som välkomnas av branschen.

 

Annons
Kent Persson, , samhällspolitisk chef för Heimstaden Foto: Heimstaden.
Visa faktaruta

Förra sommaren beslutade Svea hovrätt att hyrorna i lägenheter med presumtionshyra i regel endast får höjas hälften så mycket som vanliga hyror. Beslutet har fått skarp kritik inte bara från branschbolagen utan även från Hyresgästföreningen som menar att frågan om hyror är upp till parterna och inte domstolen att förhandla om.

Nu vill regeringen se över situationen.

– Vi har uppmärksammats på det här av flera branschföreträdare och det har inte blivit en lyckad situation just nu, så vi funderar på vad vi kan göra åt det, säger Johan Davidsson, statssekreterare hos bostadsminister Andreas Carlson (KD) i en intervju med Altinget.

Hur regeringen vill gå vidare med frågan framgår inte i nuläget men Johan Davidson är tydlig med att de vill hitta en lösning på problemet.

Att regeringen är medveten om problemet och att de också söker en lösning välkomnas av branschen.

– För oss är det helt avgörande att hyressättningen på nyproduktionen klaras ut och att det sker skyndsamt. Vi ser idag små möjligheter att på både kort- och långsikt investera i nyproduktion av hyresrätter i Sverige. Vi fullföljer givetvis de projekt vi har i gång och de åtaganden vi har. Men efter det är det mycket svårt att räkna hem nyproduktion i Sverige, säger Kent Persson, samhällspolitisk chef för Heimstaden i en kommentar.

Kent Persson hoppas att regeringen agerar skyndsamt och pekar samtidigt ut två potentiella alternativ för att lösa problemet.

Det ena alternativet är att genomföra den utredning som finns gällande fri hyressättning för nyproduktionen och den andra är att införa ett index för hyresuppräkningen för nyproduktionen vilket skulle innebära att hyresnivån följer inflation och kostnadsökningar och på så vis skapa stabilitet och förutsägbarhet.

– Sverige upplever en kraftig inbromsning av bostadsbyggande och riskerar ett totalstopp av byggandet av nya hyresrätter, något som också Boverket och andra aktörer inom branschen varnat för den senaste tiden. Det i sig kommer förstärka lågkonjunkturen och hota tillväxten i Sverige. Därför är det avgörande att det skapas en tilltro till att investera i hyresrätter i Sverige, säger Kent Persson.

Fler Nyheter från förstasidan

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Tillbaka till förstasidan