Illustration: Anders Rotstein

Nobel Center vid Slussen – redan för 15 år sedan

Nobel Center placerades redan för 15 år på Södermalm – då av en arkitekturstuderande vid namn Anders Rotstein som i sitt examensarbete på KTH arbetade nära Nobelmuseum för utformning av museet.

Annons

Den stora dagen för Nobelstiftelsen har varit här. Med pompa och ståt togs forskareliten emot i Konserthuset för prisutdelning under söndagen och senare i Stadshuset för den gigantiska och påkostade middagen. Fokus låg på forskning, kungligheter och meny, men förstås nagelfors och betygsattes även festdeltagarnas klänningar i vanlig ordning.

Något annat som har nagelfarits i Nobelsammanhang är Nobel Centers placering och utseende. I maj 2018 fick placeringen på Blasieholmen ett definitivt nej när mark- och miljödomstolen rev upp detaljplanen för den guldfärgade byggnaden.

Illustration över hur Nobel Center var tänkt att se ut vid en placering på Blasieholmen, med vy från Skeppsholmen. Illustration: David Chipperfield Architects.

2020 fick Nobel Center en ny placering vid Slussen. En person som långt tidigare placerade Nobel Center vid Slussen är arkitekten Anders Rotstein, i dag ansvarig arkitekt och del av ledningsgruppen på Sandellsandberg arkitekter. 2008 var han student och placerade Nobelmuseum mitt i nya Slussen i sitt examensarbete från KTH.

Idén kom från tanken att nobelpriset och Nobel Center är det starkaste kulturella varumärket Sverige har och han ansåg att museet borde ges en framträdande plats i Stockholm.

– Att koppla ihop ett framtida museum med ett kollektivtrafiknav som Slussen med utsikt både mot Stockholms inlopp och med vyer över Riddarfjärden och Stadshuset kändes mer och mer rätt ju längre jag arbetade med tanken. Det kändes självklart att placera ett kulturellt innehåll mitt i det nya Slussen, i stället för handelsytor som fanns i stadens skisser redan på den tiden, säger Anders Rotstein.

Vision över hur Nobeltorget hade kunnat gestaltas vid Södermalmstorg. Illustration: Anders Rotstein.

När han påbörjade sitt examensarbete hörde han av sig till Nobelmuseet där Olov Amelin, dåvarande utställningschef och senare museichef, direkt nappade på förslaget och var delaktig i arbetet. Det innebar att det var Nobelmuseets faktiska behov som blev grunden till arbetet.

Enligt Olov Amelin hade Nobelmuseum och KTH med arkitekturutbildningen ett samarbete där studenter under flera år i övningsuppgift fick rita Nobel Center på olika platser i Stockholm.

– Jag tror att det ritades 160 olika förslag. Många var väldigt fina och innovativa. Men sedan kom Anders Rotstein med en idé om att han ville göra sitt examensarbete om ett projekt uppe på Slussen. Södermalmstorg var en spännande plats för Nobel Center, säger Olov Amelin.

Interiör Nobel Center enligt Anders Rotstein i examensarbetet från 2008. Illustration: Anders Rotstein.

Att Nobel Center till slut hamnar vid Slussen tycker Olov Amelin är ett utmärkt förslag. Han satt kvar i ledningen på Nobelhuset AB, som driver arbetet för byggnaden vid just Slussen, efter att han slutade som chef för Nobelmuseum, som då tog namnet Nobelprismuseet eller Nobel Prize Museum. Nobelhuset AB lämnade han för två år sedan.

– Projektet har en tendens att hela tiden knuffas framåt i tiden. Det är sorgligt eftersom det är ett så angeläget projekt. Det Anders Rotstein däremot gjorde var ett lysande förslag. Att det sedan visade sig att det var svårt att bygga uppe på Södermalmstorg och att man fick flytta det några hundra meter – det är ingen stor sak egentligen.

Vad tycker arkitekten själv om att Nobel Center har fått en plats vid Slussen, om än inte där han själv placerade den för 15 år sedan?

– Jag hoppas att antingen Nobelprismuseet eller något annat kulturellt innehåll skulle kunna finna sin plats inom det nya Slussen , men jag anade redan 2008 att Slussen-projektet skulle kunna komma att bli ett väldigt komplext projekt. Kanske för komplext för ett Nobelprismuseum mitt i. Jag tycker fortfarande att en plats mitt på Södermalmstorg, synligt från både nära och långt håll, skulle ha alla möjligheter att bli en riktig Stockholmsikon. Ett museum med anslutning direkt till kollektivtrafiken och framtidens pendelbåtar med bästa exponering i staden. Nu blev det inte mitt på Södermalmstorg, men nära nog.

Han fortsätter:

– Tomten där museet ska ligga en riktigt fin tomt också. Dessutom blir det en del av ett stråk som leder till Fotografiska. . Det viktigaste är att ett så viktigt projekt som ett Nobelprismueum trots allt blir av, säger han

Visionsbild från framtida Nobel Center placerad längs Stadsgårdskajen vid Slussen – utsikt från inuti byggnaden ut mot vattnet. Illustration: Nobel Center.

Byggstarten för Nobel Center är beräknat till 2027 och invigning under 2031. David Chipperfield Architects är arkitekt för Nobel Center och lokal arkitekt är Sweco.

Finansieringen kommer från Erling-Perssons Stiftelse, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse samt Nobelstiftelsen. Totalkostnaden för Nobel Center vid Slussen bedöms till 1,4 miljarder kronor. Erling-Persons Stiftelse och Alice Wallenbergs Stiftelse donerar tillsammans 1,2 mdr.

Det nya Nobel Center kommer att ligga framför Atrium Ljungbergs fastighet Glashuset, där AL sedan tidigare har en markanvisning för fastigheten Södermalm 7:87 för ett kontorshus. En överenskommelse mellan Stockholm stad och bolaget gör det är möjligt för Nobel Center att byggas där.

Anders Rotsteins placering av Nobel Center på Södermalmstorg vid Slussen. Bild: Anders Rotstein.
Hur Nobel Center skulle ha kunnat se ut enligt Anders Rotstein. Bild: Anders Rotstein.
Annons

Fler Nyheter från förstasidan

Tar över efter Helio

Hyr 1.000 kvm i vakanstyngd stadsdel.

Säljer på Östermalm

Affär på Sibyllegatan. Tredje generationen avyttrar.

Staffan Unge får toppjobb

Det amerikanska bolaget gjorde Sverigepremiär i fjol med ett miljardköp.

Försäljning av centrum skjuts upp – igen

Andra gången, nu mindre överraskande.

Hit flyttar Baker McKenzie

Ännu en stor advokatfirma flyttar.

Känt varumärke stänger vid Östermalmstorg

Har öppet ytterligare en månad. Sista i Sverige.

Podden om SBB:s genidrag, Serneke och dissekerar storaffär

Podcasten Fastighet & Finans om utsikterna för 2025.

Köper på Götgatan

Samtidigt stänger stor butikshyresgäst.

Utmanar: Trio startar upp nytt konsulthus

Har massor av genomförda affärer i bagaget.

Så ser AG Advokat på framtiden efter tappen

Johan Wingmark, managing partner, berättar för FV.

Priserna på bostäder sjönk åter i december

Fem experter ger sin syn på utvecklingen för 2025.

Revelop värvar från Partners Group

Thomas Sipos: ”En viktig milstolpe i vår tillväxtresa.”

Vasakronan hyr ut 8.800 kvm

Tar över lokaler efter storbank som flyttar. FV berättar vilka som tappar hyresgäster.

Byrån växlar upp – värvar tolv specialister

Växer till totalt 140 medarbetare och har nu ett expertteam om totalt 20 medarbetare för frågor inom fastighet och entreprenad.

Tillbaka till förstasidan