Foto: Fastighetsvärlden

Operan och Dramatens ”kafferosteri” blir bostäder

Ett helt nytt bostadsområde planeras längs med Gäddviken i Nacka precis innan Kvarnholmen. Cirka 1.900 nya bostäder på 135.000 kvm ljust BTA ska byggas. Ungefär en tredjedel av dessa kan ta plats i det gamla kafferosteriet som fram tills nu använts av Operan och Dramaten.

Annons

Nu till sommaren flyttar Operan och Dramaten sina ateljéer och dekorverkstäder från Gäddviken i Nacka till nybyggda lokaler i Flemingsberg. Byggnaden de huserat i sedan 1990-talet i är ett tidigare kafferosteri som byggdes av Kooperativa förbundet på 1960-talet. Tidigare har det talats om att byggnaden skulle rivas, men det är inte längre planen.

– Vi tänker behålla en stor del av kafferosteriet på det sättet att vi behåller stommen och skär ut bostadsgårdar och bevarar gavlar och betongkonstruktionen vilket ger mindre klimatpåverkan, säger Susanne Bäckström, chef för stadsutveckling Stockholm på Vasakronan till Fastighetsvärlden.

Vasakronan äger två fastigheter i projektet Gäddviken om cirka 50.000 kvm där den ena är kafferosteriet och den andra är en byggnad som mer eller mindre är ett skal som kommer att rivas. Även två gamla tjänstebostäder väster om kafferosteriet ingår i Vasakronans bestånd och kommer att göras om till förskola. Man beräknar kunna bygga cirka 600-700 bostäder, varav den största delen är inom kafferosteriets stomme.

Totalt omfattar projektet Gäddviken, enligt en initellbedömning, cirka 135.000 kvadratmeter ljus BTA och planen är att det ska byggas cirka 1.800-1.900 bostäder där JM och Peab, i det gemensamma bolaget Kvarnholmen Utveckling AB (Kuab), ska bygga resten av projektet som innefattar torgytor, multifunktionella parkytor, strandpromenad, en badplats samt en dagvattenpark som öppnar upp sundet till Kvarnholmen något.

Gäddviken. Foto: Fastighetsvärlden

Området ingår också i den större omvandling som sker på Kvarnholmen just nu där det fram till 2040 ska byggas närmare 3.700 bostäder där Kuab redan har byggt, och håller på att bygga, på själva Kvarnholmen. Även området ovanför Gäddviken, Finnberget, ska byggas om med upp till 300 nya bostäder. Den nuvarande Kvarnholmsbron kommer också att rivas och ersättas av en ny gata som landar på marknivå.

– Vi är halvvägs i utvecklingen av Kvarnholmen och vill med Gäddviken och Södra Finnberget tillvarata det vattennära söderläget i kombination med den unika industrihistorien och skapa en levande och attraktiv stadsdel, säger Johan Gyllberg, vd på Kuab.

Planerna för Gäddviken är ännu i ett tidigt stadie och har ännu inte varit ute på samråd, men Vasakronan och Kuab säger att det råder samsyn mellan dem och kommunen kring det förslag som så här långt har tagits fram. Det är många bitar som samspelar och  man hoppas kunna ha arbetat fram en gemensam detaljplan som vunnit laga kraft senast 2027.

Gäddviken är ett gammalt industriområde och på 1870-talet låg det en superfosfastfabrik längs med Gäddviken vars kisaska gått ut i marken vilket gör att det kommer krävas omfattande sanering av både mark och vatten i området.

Fler Nyheter från förstasidan

Rekordpriser vid Stureplan

Fastighetsvärlden berättar om köpeskillingen vid de båda affärerna vid Stureplan. ”Betalningsvilja för troféfastigheter”.

Bryter avtal om polishus i norrort

Andra tappade projektet under 2024.

Bilder: Så blir Malmös nya landmärke

70 meter hög vattentank i Norra hamnen. Liljewall vann arkitekttävling.

Nrep miljardköper från Skanska

Drygt 20.000 kvm ingår i transaktionen.

Här trotsar Zlatan padeldöden – lyxigt storbygge igång

FV har besökt platsen för den stora investeringen.

Hitachi Energy dumpar Castellum – köper av Corem

Skapar nytt campus om 30.000 kvm för forskning, utveckling, fabrik och kontor.

Eastnine köper från Skanska i miljardaffär

Nyutvecklad fastighet om nästan 30.000 kvm.

Genova delsäljer två nya fastigheter för 1,3 miljarder

408 hyresbostäder, vård- och omsorgsboende, en förskola och två garage ingår i transaktionen.

150.000 kvm byggrätter når marknaden

Stora volymer nära innerstaden. FV berättar om planerna för den stundande försäljningen.

Starka protester mot ny hög byggnad i Stockholm

Blir nästan dubbelt så hög som den nuvarande. Stör utsikten från bland annat planerad ”trippelskrapa”.

Bildextra: Scandics nya i Värtahamnen

Niam och Scandics hotellsatsning i Värtahamnen slår nu upp portarna. 40 rum har tillkommit och en skybar på våning 17.

Han blir ny vd vid Diös

”Jag är både tacksam och stolt för det förtroende och den möjlighet styrelsen ger mig”.

Podcasten Fastighet & Finans om SBB och miljardaffärer

”Radiotystnaden kring SBB är bruten”.

Tillbaka till förstasidan