Gustav Källén., Felix Ridderström och Per Wåhlin.

Archus startar nischad ”transaktionslåda”

Archus, som i dag har verksamheter inriktade på arkitektur, affärs- och fastighetsutveckling och projektledning, utökar nu sin verksamhet med transaktionsrådgivning. Inriktningen kommer vara affärer i tidiga skeden, byggrätter samt utvecklingsfastigheter.

Annons

Den som kommer att leda det nya affärsområdet Archus Transaktion är koncernchefen Gustav Källén. Han rekryterades till Archus under 2020 och var innan dess bland annat chef för Svefas transaktionsverksamhet. Medgrundare till det nya bolaget är Felix Ridderström och Per Wåhlin som båda också har en bakgrund från Svefa.

De senaste åren har Archus haft en god tillväxt inom sina områden arkitektur, affärs- och fastighetsutveckling och projektledning och nu identifierat behovet av en specialiserad köp- och säljrådgivare inriktad mot tidiga skeden, byggrätter samt utvecklingsfastigheter.

– Mot bakgrund av vår djupa förståelse för fastighetsutvecklingsprocessen och de nya tillskotten får vi en unik mix av kompetenser för att uppfylla det behovet, säger Gustav Källén.

Redan nu finns flera pågående sälj- respektive köprådgivningsuppdrag. Ambitionen är att rekrytera ytterligare en handfull rådgivare till transaktionssatsningen under det närmaste året. Det man söker efter är en mix av erfarenheter från affärs-/projektutveckling, fastighetsrätt och transaktionsrådgivning.

Gustav Källén ser en fördel i att Archus breda verksamhet ger företaget möjlighet att gå in i uppdrag med långa ledtider, man är inte beroende av en rullande intjäning utan kan lägga upp arbetet över en längre tidsrymd om det maximerar nyttan för kunden.

– Många hanterar fortfarande sina byggrättsaffärer på ett väldigt traditionellt sätt. Vi bedömer att många fler affärer förtjänar att konkurrensutsättas på säljsidan och att det å andra sidan finns betydande vinster att göra på köpsidan genom att identifiera utvecklingsaffärer off market, tillägger Källén.

Felix Ridderström, som blir partner i verksamheten, kommer senast från rollen som affärschef transaktioner hos fastighetsrådgivaren Svefa där han varit verksam inom just det här marknadssegmentet de senaste sju åren och har över tio års erfarenhet från tidiga skeden och fastighetsutvecklingsfrågor.

Även Per Wåhlin, som också blir partner, har en bakgrund från Svefa där han tidigare var Affärschef Värdering med ansvar för att etablera och utveckla värderingsverksamheten inriktad mot byggrätter. Det senaste året har han arbetat inom Archus med fastighetsekonomisk rådgivning. Han har sammanlagt över 15 års erfarenhet av fastighetsekonomisk rådgivning.

Fler Nyheter från förstasidan

Thedéen: Går åt rätt håll – möjlig sänkning på gång

Riksbankschefen: ”Vi är på lite fastare mark”.

Nyfosa öppnar för att sälja Söderport

Värderat till nästan 15 miljarder kronor.

Nio får bygga i Hyllie

FV berättar om aktörerna och volymerna. Totalt cirka 60.000 kvm.

Låg bakom köpet från Kvalitena

Äger sedan tidigare två fastigheter i liknande kategori.

Heba och Åke Sundvall säljer för 725 mkr

300 lägenheter i södra Stockholm ingår i affären.

OP:s akutdrag i sista minuten – ska förhindra konkurs

Kräver 13 miljoner kronor.

Hyr snabbt ut 11.000 kvm i city

En av de största kontorsuthyrningarna i Stockholms CBD sedan 2010. Läs om vilka som tappar hyresgäst.

Pandox säljer för 600 miljoner

Hotell med 595 rum får en ny ägare.

SBB skapar nytt jv – tillförs 5,2 miljarder

Fastighetsvärde om 5,7 miljarder.

Kvalitena i rekonstruktion – affären räcker inte

På randen till katastrof – men skaffar sig nu tid för ytterligare åtgärder.

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Listor: Högsta priserna för markanvisningar 2023

Fem högsta priserna i huvudstaden och fem högsta utanför. Se vilka som förvärvat.

Kvalitena delsäljer – ny ägare till klenoder på Östermalm

Uppgift till FV: Svårsålt. Fyra fastigheter berörs av affären, bland annat den på Strandvägen 5a. Värderats till 1,7–1,8 miljarder.

Tillbaka till förstasidan