Gustav Källén., Felix Ridderström och Per Wåhlin.

Archus startar nischad ”transaktionslåda”

Archus, som i dag har verksamheter inriktade på arkitektur, affärs- och fastighetsutveckling och projektledning, utökar nu sin verksamhet med transaktionsrådgivning. Inriktningen kommer vara affärer i tidiga skeden, byggrätter samt utvecklingsfastigheter.

Annons

Den som kommer att leda det nya affärsområdet Archus Transaktion är koncernchefen Gustav Källén. Han rekryterades till Archus under 2020 och var innan dess bland annat chef för Svefas transaktionsverksamhet. Medgrundare till det nya bolaget är Felix Ridderström och Per Wåhlin som båda också har en bakgrund från Svefa.

De senaste åren har Archus haft en god tillväxt inom sina områden arkitektur, affärs- och fastighetsutveckling och projektledning och nu identifierat behovet av en specialiserad köp- och säljrådgivare inriktad mot tidiga skeden, byggrätter samt utvecklingsfastigheter.

– Mot bakgrund av vår djupa förståelse för fastighetsutvecklingsprocessen och de nya tillskotten får vi en unik mix av kompetenser för att uppfylla det behovet, säger Gustav Källén.

Redan nu finns flera pågående sälj- respektive köprådgivningsuppdrag. Ambitionen är att rekrytera ytterligare en handfull rådgivare till transaktionssatsningen under det närmaste året. Det man söker efter är en mix av erfarenheter från affärs-/projektutveckling, fastighetsrätt och transaktionsrådgivning.

Gustav Källén ser en fördel i att Archus breda verksamhet ger företaget möjlighet att gå in i uppdrag med långa ledtider, man är inte beroende av en rullande intjäning utan kan lägga upp arbetet över en längre tidsrymd om det maximerar nyttan för kunden.

– Många hanterar fortfarande sina byggrättsaffärer på ett väldigt traditionellt sätt. Vi bedömer att många fler affärer förtjänar att konkurrensutsättas på säljsidan och att det å andra sidan finns betydande vinster att göra på köpsidan genom att identifiera utvecklingsaffärer off market, tillägger Källén.

Felix Ridderström, som blir partner i verksamheten, kommer senast från rollen som affärschef transaktioner hos fastighetsrådgivaren Svefa där han varit verksam inom just det här marknadssegmentet de senaste sju åren och har över tio års erfarenhet från tidiga skeden och fastighetsutvecklingsfrågor.

Även Per Wåhlin, som också blir partner, har en bakgrund från Svefa där han tidigare var Affärschef Värdering med ansvar för att etablera och utveckla värderingsverksamheten inriktad mot byggrätter. Det senaste året har han arbetat inom Archus med fastighetsekonomisk rådgivning. Han har sammanlagt över 15 års erfarenhet av fastighetsekonomisk rådgivning.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan