Gustav Källén., Felix Ridderström och Per Wåhlin.

Archus startar nischad ”transaktionslåda”

Archus, som i dag har verksamheter inriktade på arkitektur, affärs- och fastighetsutveckling och projektledning, utökar nu sin verksamhet med transaktionsrådgivning. Inriktningen kommer vara affärer i tidiga skeden, byggrätter samt utvecklingsfastigheter.

Den som kommer att leda det nya affärsområdet Archus Transaktion är koncernchefen Gustav Källén. Han rekryterades till Archus under 2020 och var innan dess bland annat chef för Svefas transaktionsverksamhet. Medgrundare till det nya bolaget är Felix Ridderström och Per Wåhlin som båda också har en bakgrund från Svefa.

De senaste åren har Archus haft en god tillväxt inom sina områden arkitektur, affärs- och fastighetsutveckling och projektledning och nu identifierat behovet av en specialiserad köp- och säljrådgivare inriktad mot tidiga skeden, byggrätter samt utvecklingsfastigheter.

– Mot bakgrund av vår djupa förståelse för fastighetsutvecklingsprocessen och de nya tillskotten får vi en unik mix av kompetenser för att uppfylla det behovet, säger Gustav Källén.

Redan nu finns flera pågående sälj- respektive köprådgivningsuppdrag. Ambitionen är att rekrytera ytterligare en handfull rådgivare till transaktionssatsningen under det närmaste året. Det man söker efter är en mix av erfarenheter från affärs-/projektutveckling, fastighetsrätt och transaktionsrådgivning.

Gustav Källén ser en fördel i att Archus breda verksamhet ger företaget möjlighet att gå in i uppdrag med långa ledtider, man är inte beroende av en rullande intjäning utan kan lägga upp arbetet över en längre tidsrymd om det maximerar nyttan för kunden.

– Många hanterar fortfarande sina byggrättsaffärer på ett väldigt traditionellt sätt. Vi bedömer att många fler affärer förtjänar att konkurrensutsättas på säljsidan och att det å andra sidan finns betydande vinster att göra på köpsidan genom att identifiera utvecklingsaffärer off market, tillägger Källén.

Felix Ridderström, som blir partner i verksamheten, kommer senast från rollen som affärschef transaktioner hos fastighetsrådgivaren Svefa där han varit verksam inom just det här marknadssegmentet de senaste sju åren och har över tio års erfarenhet från tidiga skeden och fastighetsutvecklingsfrågor.

Även Per Wåhlin, som också blir partner, har en bakgrund från Svefa där han tidigare var Affärschef Värdering med ansvar för att etablera och utveckla värderingsverksamheten inriktad mot byggrätter. Det senaste året har han arbetat inom Archus med fastighetsekonomisk rådgivning. Han har sammanlagt över 15 års erfarenhet av fastighetsekonomisk rådgivning.

Fler Nyheter från förstasidan

Han drar till fjällen

Efter mer än 25 år med bolagsbyggen inom finans och fastighet och 15 år efter starten av det framgångsrika fastighetsbolaget har han nu funnit en ny, friare utmaning.

Bostadsaffär om 300 miljoner i Kalmar

”Hoppas på fler liknande förvärv”.

Porträtt

Caroline Arehults akademiska utmaning

För knappt två år sedan kom kallduschen, budet som innebar att hennes jobb försvann. Nu har Caroline Arehult funnit en ny utmaning som Akademiska Hus nya vd.

Bostadsbolag bäst i CFI:s kontorstävling

Läs topplistorna och även Ivo Stopners kommentar. När det gäller köpcentrum petas den eviga ettan ner från tronen.

AL går vidare i heta området

10.000 kvm mitt i nya stadsdelen.

SBB säljer 36 fastigheter till nykomling

Avyttrar för 10 procent över anskaffningskostnad.

Börskandidat köper i syd för halv miljard

31.000 kvm ingår.

Oscar köper åter landmärke – och säljer vidare

Miljardaffär inom tullarna i Stockholm.

Slår till och förvärvar 26.000 kvm bostäder i Göteborg

383 hyreslägenheter ingår.

Smällen: H&M lämnar stor flaggskeppsbutik

Andra stora hyresgästen som lämnar fastigheten under 2021. Läs om Vasakronans plan för fastigheten.

Dan Törnsten utses till ny vd i Mofast

Finansmannen Christer Gardell är tredje största ägare i bolaget.

Internationell jätte letar affärer i Sverige

”Vill använda kapital i stor skala”.

Affär för 136 mkr på Söder

Fortsatt högt affärstempo i stadsdelen. FV berättar om senaste affären.

Tar över AL:s projekt

Ska byggas bredvid landmärke.

Tillbaka till förstasidan