Kistas framtid i fokus. Foto: Fastighetsvärlden

Nu investeras 20 miljarder i Kista

8.000 nya bostäder, 8.000 nya arbetstillfällen och ny infrastruktur. I bostadsutvecklarnas och fastighetsägarnas planer investeras mer än 20 miljarder i Kista, vilket gör satsningen på området till ett av Nordens största stadsutvecklingsprojekt.

Handlingsplan i korthet, 2021–2035:

  • 8.000 nya bostäder.
  • 8.000 nya arbetstillfällen.
  • 2 nya hotell.
  • 20 nya samhällsfastigheter.
  • Restauranger, caféer och kommersiella ytor.
  • Uppgradering av Jan Stenbecks torg, Grönlandsparken, Arne Beurlings Torg, Grönlandsstråket, Helelundskopplingen, Studentstråket, Kistagången, Färögatan, Isafjordsgatan samt etablering av nya kvartersparker.
  • Utbyggnad av tvärbanan, upprustning av tunnelbaneplatsen och busshållplatsen.
Visa faktaruta

Under hösten gick de stora fastighetsägarna Corem, Vasakronan, Kungsleden, Revelop och Atrium Ljungberg ut med sin gemensamma satsning på stadsdelen Kista. Visionen är att stärka området som kreativt nav och tillväxtmotor i norra Stockholm.

– Det är jätteviktigt med en gemensam vision. Det är bra att vi tillsätter resurser för samordning, säger Vasakronans vd Johanna Skogestig.

Nu står det klart att det kommer att genomföras investeringar på mer än 20 miljarder till och med år 2035, något som gör satsningen till en av Nordens största.

– Med denna injektion i stadsutvecklingen vill vi förverkliga den potential som Kista besitter. Fokus ligger på att stimulera synergierna i det lokala näringslivet, att nyttja den dynamiska ekonomin till att skapa fler arbetstillfällen och att genom långsiktig stadsutveckling skapa en attraktiv blandstad, säger Johan Thomsson, vd för Kista Limitless.

Handlingsplanen för arbetet riktar in sig på både de som verkar och bor i Kista, samt de som besöker stadsdelen, och är därför framtagen i nära dialog med bland annat Stockholms stad, Region Stockholm, KTH, Stockholms universitet, Ericsson och Kista Science City.

Mer konkret kommer den omfattande satsningen att generera över 8 000 nya bostäder, 8.000 nya arbetstillfällen samt ny och upprustad infrastruktur. Stadsdelens offentliga rum – bland annat de lokala landmärkena Kistagången och Grönlandsparken – kommer att utvecklas och såväl nya byggnader som funktioner tillföras, däribland etableringen av nya hotell, nya restauranger, caféer och kommersiella ytor, ett flertal nya samhällsfastigheter inom skola, vård och omsorg samt förbättrade förutsättningar för det lokala idrotts- och föreningslivet.

– Det är viktigt att vi har uthållighet. Vi måste göra det tillsamman. Vi måste se till att det händer något 2022. Alla måste lägga in det i sin budget, säger Eva Landén vd vid Corem som är storägare i Kista genom köpet av Klövern.

Vidare kommer satsningen innehålla ett gemensamt tjänsteerbjudande inom destination, service, hälsa och community – med gemensamma evenemang, såsom inspirationsföreläsningar och testbäddar, samt lokala utställningar där bolag och individer får visa upp sig och synliggöra Kistas innovationer.

Man kommer även att arbeta med ökad samverkan och att skapa nya kontaktytor samt tydliggöra områdets varumärke genom konceptet The Kloud.

– Det här är ett sätt att framtidssäkra ett område som historiskt har varit starkt bidragande till att göra Sverige till den innovationshub vi är idag. Givet investeringarnas storlek, dess långsiktighet och den breda uppslutningen bakom ser jag att vi har mycket goda förutsättningar att lyckas, säger Johan Thomsson.

Uppgiften att driva handlingsplanen ligger på bolaget Kista Limitless, där Johan Thomsson nyligen utsågs till ny vd.

Kistas framtid i fokus. Medverkade gjorde bland annat Mikael Östling, prorektor på KTH, Johanna Skogestig, vd för Vasakronan, Anna König Jerlmyr, finansborgarråd, Stockholms stad och Magnus Frodigh, chef för Ericssons forskningsverksamhet. Foto: Fastighetsvärlden
Cirka 130 personer hade samlats vid presentationen av Kista Limitless.
Corem är en av de största aktörerna i Kista efter köpet av Klövern. Bolaget har flera planer i stadsdelen.
Så här kan Grönlandsgatan komma att se ut framöver.
”Här ska vi testa saker, testa och utmana. Här ska vi möjliggöra saker. Det är Kista på det sättet som vi vill visa upp. Jag vill att vi jobbar med testbäddar, nära näringslivet och även med en tydlig plan för integrering från närliggande Järva. Kista kommer att vara ett av norra Europas största stadsutvecklingsomrden”, sa Anna König Jerlmyr, finansborgarråd, Stockholms stad. Foto: Karina Ljungdahl
Detaljplanen för ALM Småa Bostads stora stadsutvecklingsprojekt Kista Square Garden har vunnit laga kraft och projektet har påbörjats. Fastigheten som idag består av kontor och handel kommer genomgå en stor omvandling till cirka 1.000 bostadslägenheter.
Vasakronan planerar för att utveckla kvarteret Hekla med ett bostadshöghus samt två läge kontorshus om cirka 20.000 kvm vardera.
En av Corem/Klöverns visionsbilder.
Mellan E4 och Torshamnsgatan i Kista planeras en idrottsanläggning integrerad med hotell, kontor, butiker och cirka 500 bostäder. Bakom planerna finns bolaget Playce AB.
Flera aktörer har bostadsplaner stadsdelen, bland annat i Kista Äng. SKB startar i början av 2022 ett projekt med 151 lägenheter.
”Det är jätteviktigt med en gemensam vision”, sa Vasakronans vd Johanna Skogestig. Foto: Karina Ljungdahl
”Viktigt att komma igång på riktigt 2022”, tyckte bland annat Corems vd Eva Landén (till vänster). Foto: Karina Ljungdahl

Fler Nyheter från förstasidan

Fastighetsägarna till de blödande tech-bolagen

FV listar de fastighetsbolag som är värd för de omskrivna bolagen.

Ministern om mötet med de tre fastighetstopparna

Träffat Selin, Arnhult och Batljan. Räntor Viktiga hyresavier 90-talskraschen Det egna bolånet.

Långläsning från FV

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Det råder oro på marknaden. Effekterna har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie!

Köper nytt för 63.000 kr/kvm i Vallentuna

Fortfarande en stark bostadsmarknad. Ser möjligheten för högre hyror efter den nya överenskommelsen.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Hon tar över efter Urban Edenström

Urban Edenström blir arbetande styrelseordförande.

Hyr ut 5.500 kvm till CGI

Tecknar kontrakt på två platser i Stockholmsområdet. Läs om bolagen som tappar hyresgästen.

Hyr ut 3.300 kvm till F-kassan

”Norra Sveriges mest flödesrika knutpunkt ”.

Bildextra: Så blev 11.000 kvm – i trä

Träd planterades när Sveriges största kontor i sitt slag invigdes.

Expanderar i Hagastaden genom köp för 2,3 miljarder

Industricentralen har nu klart med köpare för sin 21.000 kvm stora kontorspjäs i Hagastaden. Köparen finns sedan tidigare väl representerad i området.

Vann kamp om ny tingsrätt

Nästan 7.000 kvm lokaler. Läs även vem som tappar en stor hyresgäst – igen.

Blixtaffär: Nytt HK säljs för 2,4 mdr – oväntad köpare

Var tänkt för att bli byggbolagets nya huvudkontor. Utvecklingen i omvärlden påverkat. Fastigheten ligger vid tullgränsen i Stockholm.

Plan för ny centralstation presenterad

Stor stationsbyggnad med kontor ingår i planen.

Nytt avtal med mediajätten – hela 16.000 kvm

FV avslöjar. Signerat ett nytt och stort hyresavtal.

Tillbaka till förstasidan