Kistas framtid i fokus. Foto: Fastighetsvärlden

Nu investeras 20 miljarder i Kista

8.000 nya bostäder, 8.000 nya arbetstillfällen och ny infrastruktur. I bostadsutvecklarnas och fastighetsägarnas planer investeras mer än 20 miljarder i Kista, vilket gör satsningen på området till ett av Nordens största stadsutvecklingsprojekt.

Handlingsplan i korthet, 2021–2035:

  • 8.000 nya bostäder.
  • 8.000 nya arbetstillfällen.
  • 2 nya hotell.
  • 20 nya samhällsfastigheter.
  • Restauranger, caféer och kommersiella ytor.
  • Uppgradering av Jan Stenbecks torg, Grönlandsparken, Arne Beurlings Torg, Grönlandsstråket, Helelundskopplingen, Studentstråket, Kistagången, Färögatan, Isafjordsgatan samt etablering av nya kvartersparker.
  • Utbyggnad av tvärbanan, upprustning av tunnelbaneplatsen och busshållplatsen.
Visa faktaruta

Under hösten gick de stora fastighetsägarna Corem, Vasakronan, Kungsleden, Revelop och Atrium Ljungberg ut med sin gemensamma satsning på stadsdelen Kista. Visionen är att stärka området som kreativt nav och tillväxtmotor i norra Stockholm.

– Det är jätteviktigt med en gemensam vision. Det är bra att vi tillsätter resurser för samordning, säger Vasakronans vd Johanna Skogestig.

Nu står det klart att det kommer att genomföras investeringar på mer än 20 miljarder till och med år 2035, något som gör satsningen till en av Nordens största.

– Med denna injektion i stadsutvecklingen vill vi förverkliga den potential som Kista besitter. Fokus ligger på att stimulera synergierna i det lokala näringslivet, att nyttja den dynamiska ekonomin till att skapa fler arbetstillfällen och att genom långsiktig stadsutveckling skapa en attraktiv blandstad, säger Johan Thomsson, vd för Kista Limitless.

Handlingsplanen för arbetet riktar in sig på både de som verkar och bor i Kista, samt de som besöker stadsdelen, och är därför framtagen i nära dialog med bland annat Stockholms stad, Region Stockholm, KTH, Stockholms universitet, Ericsson och Kista Science City.

Mer konkret kommer den omfattande satsningen att generera över 8 000 nya bostäder, 8.000 nya arbetstillfällen samt ny och upprustad infrastruktur. Stadsdelens offentliga rum – bland annat de lokala landmärkena Kistagången och Grönlandsparken – kommer att utvecklas och såväl nya byggnader som funktioner tillföras, däribland etableringen av nya hotell, nya restauranger, caféer och kommersiella ytor, ett flertal nya samhällsfastigheter inom skola, vård och omsorg samt förbättrade förutsättningar för det lokala idrotts- och föreningslivet.

– Det är viktigt att vi har uthållighet. Vi måste göra det tillsamman. Vi måste se till att det händer något 2022. Alla måste lägga in det i sin budget, säger Eva Landén vd vid Corem som är storägare i Kista genom köpet av Klövern.

Vidare kommer satsningen innehålla ett gemensamt tjänsteerbjudande inom destination, service, hälsa och community – med gemensamma evenemang, såsom inspirationsföreläsningar och testbäddar, samt lokala utställningar där bolag och individer får visa upp sig och synliggöra Kistas innovationer.

Man kommer även att arbeta med ökad samverkan och att skapa nya kontaktytor samt tydliggöra områdets varumärke genom konceptet The Kloud.

– Det här är ett sätt att framtidssäkra ett område som historiskt har varit starkt bidragande till att göra Sverige till den innovationshub vi är idag. Givet investeringarnas storlek, dess långsiktighet och den breda uppslutningen bakom ser jag att vi har mycket goda förutsättningar att lyckas, säger Johan Thomsson.

Uppgiften att driva handlingsplanen ligger på bolaget Kista Limitless, där Johan Thomsson nyligen utsågs till ny vd.

Kistas framtid i fokus. Medverkade gjorde bland annat Mikael Östling, prorektor på KTH, Johanna Skogestig, vd för Vasakronan, Anna König Jerlmyr, finansborgarråd, Stockholms stad och Magnus Frodigh, chef för Ericssons forskningsverksamhet. Foto: Fastighetsvärlden
Cirka 130 personer hade samlats vid presentationen av Kista Limitless.
Corem är en av de största aktörerna i Kista efter köpet av Klövern. Bolaget har flera planer i stadsdelen.
Så här kan Grönlandsgatan komma att se ut framöver.
”Här ska vi testa saker, testa och utmana. Här ska vi möjliggöra saker. Det är Kista på det sättet som vi vill visa upp. Jag vill att vi jobbar med testbäddar, nära näringslivet och även med en tydlig plan för integrering från närliggande Järva. Kista kommer att vara ett av norra Europas största stadsutvecklingsomrden”, sa Anna König Jerlmyr, finansborgarråd, Stockholms stad. Foto: Karina Ljungdahl
Detaljplanen för ALM Småa Bostads stora stadsutvecklingsprojekt Kista Square Garden har vunnit laga kraft och projektet har påbörjats. Fastigheten som idag består av kontor och handel kommer genomgå en stor omvandling till cirka 1.000 bostadslägenheter.
Vasakronan planerar för att utveckla kvarteret Hekla med ett bostadshöghus samt två läge kontorshus om cirka 20.000 kvm vardera.
En av Corem/Klöverns visionsbilder.
Mellan E4 och Torshamnsgatan i Kista planeras en idrottsanläggning integrerad med hotell, kontor, butiker och cirka 500 bostäder. Bakom planerna finns bolaget Playce AB.
Flera aktörer har bostadsplaner stadsdelen, bland annat i Kista Äng. SKB startar i början av 2022 ett projekt med 151 lägenheter.
”Det är jätteviktigt med en gemensam vision”, sa Vasakronans vd Johanna Skogestig. Foto: Karina Ljungdahl
”Viktigt att komma igång på riktigt 2022”, tyckte bland annat Corems vd Eva Landén (till vänster). Foto: Karina Ljungdahl

Missa inte! Uppsalamarknaden 2023

Den 21 mars är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Uppsalamarknaden 2023. Det äger rum på Uppsala Konsert & Kongress, Uppsala.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Dyster profetia från Sven-Olof Johansson

Förvånad över att krisen inte har varit mer uppenbar tidigare.

Hemsö hyr ut 2.000 kvm

Fyller upp nyinköpt fastighet.

Hovrätten och de tidigare Baldertopparna

FV berättar vad som händer efter de smått chockerande domarna i tingsrätten.

Regeringen föreslår lättnader för studentbostäder

Ministern: ”Vill göra det enklare och billigare att bygga”.

Regeringen stoppar Operaplaner

Den tidigare planen på 7 miljarder kronor och expansion mot Kungsträdgården stoppas när regeringen ger nytt uppdrag till Statens fastighetsverk.

Corem säljer två 08-fastigheter för en halv miljard

Fortsätter att avyttra, enligt plan.

AL blir hälftenägare i coworkingbolag

Förvärvar bolag som varit lönsamt sedan dag ett. Planerar för expansion.

Anitra Steen avgår från Akademiska Hus

Lämnar fastighetsjätten efter sju år.

Krasch för Castellums satsning på 10 miljarder

Bakslag när planerad storsatsning läggs ner. Ser fortfarande positivt på området.

Bilder: Så kan nya Läkarhuset bli – hög träbyggnad

En av bolagets profilfastigheter i Stockholms innerstad kan göras om helt.

Kontrakt om 6.800 kvm på Söder

Läs om hyresavtalen som tecknats.

Restauranger öppnar under Guldbron

Alessandro Catenacci: ”Ett kanonläge”.

Miljardaffär med kontor i Stockholm

Har uppgraderat kontorslokalerna men fortfarande betydande vakanser. FV berättar om pris och köpare.

Tillbaka till förstasidan