Nettouthyrningen negativ i Stockholm

En ny rapport från Citymark visar att det är trögt på kontorsmarknaden i Stockholm. Nettouthyrningen är negativ och vakanserna stiger.

Annons

Det är lågkonjunktur och anpassning till ökat distans- och hybridarbete som håller tillbaka efterfrågan på kontorslokaler är analysföretaget Citymarks slutsats av sin kartläggning.

Rapporten visar att brutto-omsättningen (take up-en) på kontorshyresmarknaden i Stockholm var lägre under 2023 än 2022, den var också lägre än det historiska genomsnittet. Rapporten visar också att det sammantaget tecknades drygt 700 nya hyresavtal om knappt 500.000 kvm. Det motsvarar en nedgång med 24 respektive 11 procent och är, med undantag för pandemiåren 2020 och 2021, det lägsta utfallet på många år. Som andel av beståndet av kontorsyta motsvarade omsättningen knappt 5 procent.

Innanför tullarna var omsättningen i kvadratmeter drygt 30 procent lägre under 2023 än under 2022. I Söderort var den däremot drygt 10 procent högre och i Norrort drygt 40 procent högre. Uppgången i Norrort beror framför allt på ett fåtal mycket stora hyresavtal tecknades, antalet tecknade avtal minskade.

Nettouthyrningen av kontorsytor var negativ, vilket den varit under ett antal år nu, det vill säga den uthyrda ytan minskade.

Det senaste halvåret har vakansgraderna stigit i de flesta områden och de flesta segment. De har nu nått nivåer som överstiger de efter finanskrisen 2008/09. I vårens kartläggning uppgick vakansgraden i centrala Stockholm (innanför tullarna) till 8,9 procent. Det är en markant uppgång sedan höstens mätning och över toppnivåerna i samband med finanskrisen 2008-09. I Söderort var vakansgraden 10,9 procent, även det en uppgång sedan i höstas. I Norrort steg vakansgraden till 18,3 procent, en ny toppnotering. Sammantaget verkar vakansuppgången snarare ha tilltagit än dämpats det senaste halvåret.

–Den tidigare trenden mot att nyare lokaler och centrala lägen gynnats på bekostnad av det äldre och perifera verkar ha vänt något den senaste tiden. Vakanserna har ökat minst lika snabbt innanför tullarna som utanför och uppgången har varit något mer uttalad i det yngre beståndet än i det äldre, kommenterar Tor Borg, analyschef på CityMark Analys.

Fler Nyheter från förstasidan

Vectura snor finanschef från Corem

25 års erfarenhet från fastighetsbranschen.

Niam köper för 1,5 miljarder

Byggnad om 64.000 kvm lokaler uppförs.

Arnhults egna klenod

FV går igenom det som återstår av de direktägda fastigheterna i det privata bolaget

Klart: Ny vd vid JM

Johan Skoglunds efterträdare utsedd.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Castellum hyr ut 2.800 kvm i Bromma

Tecknat tre hyresavtal.

Investerar i södra Europa

Berättar för FV om framtidsplanerna.

Trions nya Hagabacken har köpt 18 fastigheter

Läs om Bengt Kjell, Oscar Lekander och Lars Thagessons nya fastighetssatsning.

Arnhult miljardsäljer privat till nya Muro Invest

21 fastigheter ingår i transaktionen.

Smällkaramell: Söker hela 20.000 kvm nytt

FV avslöjar storbolagets kraftiga minskning av kontorslokaler. Mer än halvering kan vänta. Svår vakans kan vänta för börsbolag.

Wihlborgs hyr ut 3.300 kvm

Fastigheten köptes för drygt ett år sedan med hög vakans. Nu fullt uthyrd.

Arena i svårt område åter på tapeten

Kan placeras på fastighet med flera stora projekt på gång.

Älvsjö, P.A.C.E, ny stadsdel.

Vill skapa ny stadsdel i Älvsjö – helt byggd i trä

Förslag: Kvartersstad i klassisk stil. 5.000 bostäder och 10.000 arbetsplatser.

Tillbaka till förstasidan