NCC: Elbehovet i Stockholms län förväntas öka med 61%

NCC presenterar en rapport med 13 förslag till reformer för att accelerera utbyggnaden av Sveriges energisystem. En omfattande utbyggnad och upprustning av systemet är nödvändig för att Sverige ska nå målet om nettonollutsläpp av växthusgaser 2045 och klara omställningen till ett fossilfritt samhälle. I Stockholms län kommer elbehovet att öka med 61% vilket till exempel motsvarar el från 959 nya vindkraftverk.

Annons

Sveriges elanvändning beräknas öka väsentligt de närmaste 10–20 åren och redan år 2045 förväntas landets elbehov dubbleras. För att möta efterfrågan behöver energisystemet utvecklas och byggas ut i en historiskt snabb takt och parallellt rustas upp för att möta nya moderna krav.

– I den energipolitiska debatten diskuteras ofta vilka energislag som behövs, men sällan eller aldrig hur vi kan bygga ut energisystemet i den takt vi behöver. Vi breddar därför perspektivet genom att addera dessa frågeställningar och föreslår 13 reformer för att skynda på utbyggnaden, säger Kenneth Nilsson, affärsområdeschef NCC Infrastructure.

Det ökade elbehovet i Sverige motsvarar ungefär två gånger nuvarande kapacitet för svensk vattenkraft utöver den befintliga, alternativt 6,5 gånger dagens kraftvärmeproduktion, mer än 12 nya kärnkraftsreaktorer eller 11 000 nya vindkraftverk. När det kommer till distribution planerar Svenska kraftnät ny- och reinvesteringar som motsvarar 2 500 km ledningar och 70 stationer bara inom den närmaste tioårsperioden.

I Stockholms län förbrukas idag 21019 GWh el per år. Enligt prognoser beräknas elbehovet i länet växa med 61% till 33.745 GWh år 2045, vilket innebär ytterligare 12.726 GWh på årsbasis. För att illustrera storleken på elbehovet skulle det till exempel krävas 959 nya vindkraftverk för att generera den mängd el som behövs, skriver NCC i ett pressmeddelande.

I rapporten föreslår NCC 13 reformer för att accelerera utbyggnaden. Några av de viktigaste är:

Korta ledtiderna i plan-, bygg- och tillståndsprocesserna. Utbyggnaden av energisystemet är betydande och behöver ske på kort tid. Långa processer är en riskfaktor för projekt som riskerar att inte kunna genomföras på grund av en tidskrävande tillstånds- och planhantering.
Säkra materialförsörjningen. Säker materialtillgång är en förutsättning för att utbyggnaden av energisystemet ska kunna realiseras. Vi behöver minska sårbarheten, klimatpåverkan och beroendet av import genom att öka den lokala produktionen av bergmaterial, säkerställa rätt material på rätt plats och öka återbruket av byggavfall och schaktmassor.
Säkra kompetensförsörjningen inom byggsektorn. Det behövs en långsiktig plan för att möta kompetensförsörjningsbehoven inom byggsektorn, där bristen på personal och kompetens idag försvårar för utbyggnaden och underhållet av energisystemet.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan