M-oppositionsborgarråden Christofer Fjellner, Andrea Hédin och Dennis Wedin.

Moderaterna vänt: Sälj mässan – utveckla bostadsområde

Två toppmoderater i Stockholm förordnar nu att fastigheterna med Stockholmsmässan i Älvsjö ska säljas. Där vill de se bostadsutveckling. Mässverksamheten kan flyttas till Kista eller Arlandastad. Därmed kan det komma att råda samsyn kring mässfrågan.

Annons

Totalt handlar det om 114.000 kvm lokaler som sedan 2021 är helt i Stockholms stads ägo efter att man då köpt ut jv-partnern Handelskammarens andel (49,6 procent) i Mässfastigheter i Stockholm AB. Av totalytan är 70.000 mässlokaler.

Fastighetsvärlden har tidigare berättat att en utredning pekat ut Kista, och då sydöstra hörnet vid E4/E18 som prioriterad plats för en ny Stockholmsmässa. Det efter att mässans vd 2017 fick i uppdrag att se över möjligheterna för en ny lokalisering.

Politikerna har senare sagt nej på grund av kostnadsskäl. Samtidigt har den ekonomiska utvecklingen för Stockholmsmässan i Älvsjö inte varit tillfredsställande. Under 2023 förväntas förlusten bli 121 miljoner kronor. Lokalerna anses inte heller vara funktionella för en modern anläggning.

Moderaterna, nu i opposition, har tidigare varit negativa till att lägga ner verksamheten i Älvsjö. Tidigare finansborgarrådet Anna König Jerlmyr sa hösten 2021 bland annat följande till FV: ”Jag tror att vi ska stänga den diskussionen om en flytt av mässan”. Läs mer om hennes kommenterar här.

Men under våren 2023 la toppmoderaten Dennis Wedin, numera oppositionsborgarråd, ens motion där han föreslog en försäljning av Mässfastigheter i Stockholm AB för att på platsen i Älvsjö istället utveckla bostäder. Nu gör även partikollegan Christofer Fjellner, oppositionsborgarråd och gruppledare i Stockholms stad samt vice ordförande i Stockholmsmässans styrelse, även han en ny framstöt där rivning, försäljning och flytt ingår i planerna.

– Det här är 20 hektar mark där verksamhet bedrivs som kostar stockholmarna många miljoner kronor varje år. Mässan går med ett jättelikt minus och det är skattepengar som får täcka upp för det. Det är inte rimligt, säger Fjellner till Mitti.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden vill Christofer Fjellner att mässverksamheten flyttar till Kista eller Arlandastad. Han framför till FV att han vill avvakta med ytterligare preciseringar till efter budgetsläppet.

”Kanske kan platsen istället utvecklas till en stadsdel som Norra Djurgårdsstaden, kanske kan det bli en ny villastad. Eller kanske Stockholms första stadsdel som byggs helt i trä. Det är dags att tänka nytt”, skrev Wedin i sin motion.

Socialdemokraterna har sedan valet startat ett arbete med en strukturplan för Älvsjö där mässområdet ingår – och partiet är redo att ta ett helhetsgrepp.

Fastighetsvärlden har tidigare även berättat att Per Taube och Arlandastad Holding är redo att ta över mässverksamhet i en större skala, läs mer här.

Missa inte! Fastighetsdagen Uppsala 2024

Den 9 april är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Uppsala. Seminariet äger rum på Uppsala Konsert & Kongress, Uppsala.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Växande möjligheter i mörka utrymmen

Bergutrymmen och gamla cisterner behöver inte bara vara garage, utan kan även ge plats åt odlingar, skyttebanor och gym. Bara fantasin sätter gränser.

Deka sålt hotell till Sinoma

Hotellfastigheten med 300 rum precis vid Centralstationen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Chocken: Värdefall på 23 procent

Tappade nära 1,5 miljarder i fastighetsvärde.

”Stor potential i tio år till”

Logistikjättens prognos om den svenska marknaden.

Stormöte på gång för coworkingaktörer

”Vi har en otrolig fördel om vi får en samsyn”.

Bolaget bakom Sätra Centrum i konkurs

Det skulle inte bli några fler konkurser – nu blev det tre till.

Ny generaldirektör för SFV

Tidigare finansmarknadsminister tar över som generaldirektör. M-topp blir överdirektör.

Vasakronan hyr ut 3.100 kvm kontor till SGU

Större projektfastighet om 15.000 kvm fullt uthyrd.

AL hyr ut 1.300 kvm i Hagastaden

Lämnar lokaler mitt i city. Flyttar svenska huvudkontoret till Mineralvattenfabriken.

Podcast: Om stadsutveckling i Stockholm city

Anna Nordin från Vasakronan gästar senaste avsnittet för att prata om omvandlingen av Sergelstråket.

Liseberg: Skadan mindre än väntat

Större delar bedöms vara helt eller delvis oskadade.

Välkänd arkitektfirma flyttar till Gamla stan

Beslutat sig för att lämna landmärke.

Flyttar till Sergels torg

”Läget gör att det fortsatt är enkelt att ta sig till kontoret”.

Tillbaka till förstasidan