Ny strategi för att ta över Stockholmsmässan

Stockholmsmässans framtid i Älvsjö är oklar. Nu ger sig Per Taube åter in i matchen – och vill flytta den till sin nya anläggning i Arlandastad.

Stockholmsmässans framtid i Älvsjö är osäker, lokalerna där anses inte vara utformade för en modern mässa. En oberoende utredning har föreslagit att mässan istället ska flytta till sydöstra Kista, hörnet E4/E18 (läs mer här), men flera personer med insyn i Stadshuset uppger för Fastighetsvärlden att de ledande politikerna tycker att projektet är för dyrt, även om det skulle gå att sälja attraktiva byggrätter i Älvsjö om dagens mässa rivs. I inledningen av utredningsarbetet fanns Arlandastad med som ett alternativ, men föll snabbt bort.

Per Taube, som driver Scandinavian Xpo, söder om Arlanda berättar för Fastighetsvärlden att hans anläggning är redo att ta över Stockholmsmässans roll.

– Vi har 40.000 kvm mäss- och möteslokaler idag, och har möjligheter för att bygga ut Scandinavian Xpo.

Den mässan som finns där nu, men som ännu inte öppnat på grund av covid-19, är främst för B2B-event. För att Scandinavian Xpo skulle kunna ta över de stora konsumentmässorna från Älvsjö så saknas dock något.

– Vi skulle behöva en fjärr- och pendeltågsstation här. Vi har ett platsservitut för en järnvägsstation, så det går att fixa. Men det skulle även kräva att staten löser in Arlanda Express, så att tågen kan stanna såväl på flygplatsen som vid den framtida stationen utan att betala höga avgifter. Det skulle öka tillgängligheten med tåg på ett betydande sätt. Jag tror att man kan skapa ett privat konsortium som kan ta över, och där kan vi bidra, säger Per Taube, säger Per Taube.

Taube och kollegorna har lanserat idén om att utveckla ett Arlanda Syd vid järnvägen. De har även en idé om att autonoma bussar ska trafikera området. På det sättet skulle det bli lättare att ta sig runt i mässområdet och även till de olika hotellen som finns i området.

Läs gärna även Fastighetsvärlden stora personporträtt på Per Taube, ur magasinet Fastighetsvärlden nr 11/2018. Den har rubriken Inget finlir i kalkylen.

Öster om motorvägen går järnvägsspåret. Där finns det ett platsservitut för en tågplattform.
Det är i det rödmarkerade området som den nya Stockholmsmässan kan hamna, enligt uppgift till Fastighetsvärlden: Karta: Google/Fastighetsvärlden.

Fler Nyheter från förstasidan

Han drar till fjällen

Efter mer än 25 år med bolagsbyggen inom finans och fastighet och 15 år efter starten av det framgångsrika fastighetsbolaget har han nu funnit en ny, friare utmaning.

Bostadsaffär om 300 miljoner i Kalmar

”Hoppas på fler liknande förvärv”.

Porträtt

Caroline Arehults akademiska utmaning

För knappt två år sedan kom kallduschen, budet som innebar att hennes jobb försvann. Nu har Caroline Arehult funnit en ny utmaning som Akademiska Hus nya vd.

Bostadsbolag bäst i CFI:s kontorstävling

Läs topplistorna och även Ivo Stopners kommentar. När det gäller köpcentrum petas den eviga ettan ner från tronen.

AL går vidare i heta området

10.000 kvm mitt i nya stadsdelen.

SBB säljer 36 fastigheter till nykomling

Avyttrar för 10 procent över anskaffningskostnad.

Börskandidat köper i syd för halv miljard

31.000 kvm ingår.

Oscar köper åter landmärke – och säljer vidare

Miljardaffär inom tullarna i Stockholm.

Slår till och förvärvar 26.000 kvm bostäder i Göteborg

383 hyreslägenheter ingår.

Smällen: H&M lämnar stor flaggskeppsbutik

Andra stora hyresgästen som lämnar fastigheten under 2021. Läs om Vasakronans plan för fastigheten.

Dan Törnsten utses till ny vd i Mofast

Finansmannen Christer Gardell är tredje största ägare i bolaget.

Internationell jätte letar affärer i Sverige

”Vill använda kapital i stor skala”.

Affär för 136 mkr på Söder

Fortsatt högt affärstempo i stadsdelen. FV berättar om senaste affären.

Tar över AL:s projekt

Ska byggas bredvid landmärke.

Tillbaka till förstasidan