”Dolda” fastigheter för 10-tals miljarder: Sälja eller behålla?
Stockholms stad har ”dolda” fastighetstillgångar för tiotals miljarder kronor. Det visar Fastighetsvärldens kartläggning. Det handlar om kommersiella fastigheter som ofta inte ses som kärninnehav för kommuner. Med ett år kvar till valet öppnar flera politiker för möjligheten att sälja för att istället finansiera sådant som anses viktigare.
I senaste utgåvan av magasinet Fastighetsvärlden (nr 9/2017) ägnas nio sidor åt Stockholms stads fastighetsinnehav och då med fokus på fastigheter som inte är bostäder, skolor, äldreboende eller där staden inte har egen verksamhet.
I beståndet finns en vild bukett med fastigheter, allt från Spy Bar-huset vid Stureplan till sju hotellbyggnader, handelsmeckat Vällingby centrum och stora Stockholmsmässan i Älvsjö. I magasinet listar Fastighetsvärlden ett 30-tal fastigheter som kan vara möjliga för försäljning.
Alla nio partier i kommunfullmäktige har inför publiceringen tagit del av Fastighetsvärldens kartläggning.
Oppositionsborgarrådet Joakim Larsson (M) vill nu att staden ska genomföra en inventering av fastigheterna i sitt bestånd i syfte att identifiera fastigheter som ska behållas eller avyttras.
– Under innevarande mandatperiod har den socialdemokratiskt ledda majoriteten markant minskat stadens försäljningsinkomster och egenfinansiering av investeringar, för att i stället låna närmare en miljard i månaden. Fastigheter som endast har externa hyresgäster bör generellt inte tillhandahållas av staden utan bör avyttras, säger Joakim Larsson.
Liberalerna är också beredda att sälja vissa objekt.
– De fastigheter som inte är av strategisk vikt för staden, eller har höga kulturhistoriska värden bör avyttras. Vi vill dock inte sälja av fastigheter enbart på grund av marknadsläget, säger Lotta Edholm (L).
Fastighetsvärlden kan även berätta att Stockholms stad just nu håller på att upphandla rådgivare för att genomföra försäljningar. Vilka fastigheter det handlar om vet inte rådgivarna och den politiska majoriteten vill inte svara.
Merparten, sett till mandatfördelningen, är öppna för att i större utsträckning än under de senaste åren sälja kommersiella fastigheter:
– Staden ska ha en aktiv fastighetsförvaltning och sälja när det är strategiskt och ekonomiskt fördelaktigt. Ett antal av de fastigheter som listas av Fastighetsvärlden har en försäljningsprocess i gång. Andra fastigheter kan avyttras på sikt, säger Jan Valeskog (S), biträdande finansborgarråd till Fastighetsvärlden.
Stockholm stad har vid ett antal tillfällen de senaste decennierna genomför större försäljningar av kommersiella fastigheter. Bland annat har första respektive femte Hötorgsskrapan sålts liksom Studentskrapan (tidigare känd som Skatteskrapan) på Södermalm. 2007 sålde Stockholms stad tio köpcentrum för hela 10,4 miljarder kronor – i en ekonomiskt mycket framgångsrik försäljning. Där ingick bland annat stora Skärholmen centrum och innerstadsgalleriorna Fältöversten, Ringen och Västermalmsgallerian. Priset var flera miljarder över vad politikerna ursprungligen räknat med. I början av 2017 sålde staden Stockholm Vatten-byggnaden på Torsgatan till Castellum. Det efter att det kommunala bolaget lämnat lokalerna. 19 indikativa bud inkom och köpeskillingen på 807 miljoner kronor var 60 procent högre än stadens ursprungliga prisförväntan.
Merparten av företrädarna för de nio fullmäktigepartierna säger att de är öppna för att se över möjligheterna att sälja kommersiella fastigheter där staden inte har egen verksamhet. Något parti säger helt nej och något kan tänka sig att sälja kontorsfastigheter mot löftet att de byggs om till bostäder. Läs politikernas svar här.
Läs hela Fastighetsvärldens granskning i magasinet nr 9/2017. Där finns även kommentarer från fyra toppmäklare som kommenterar marknadens intresse för de 30 fastigheter som Fastighetsvärlden listar.